Allemaal aan de appeltaart op Boskoopse Braderie

Nieuws
De prijswinnaars vlnr: Claire Vromans, Lotte den Hoed en Nerissa Slof. Daarachter de jury vlnr: Corrina Stolk, Ko van Daalen en Richard van Loon.
De prijswinnaars vlnr: Claire Vromans, Lotte den Hoed en Nerissa Slof. Daarachter de jury vlnr: Corrina Stolk, Ko van Daalen en Richard van Loon. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – De Boskoopse Braderie is een – smakelijke - traditie rijker. De succesvolle bakwedstrijd tijdens het afgelopen braderieweekend krijgt zeker een vervolg, belooft de organisatie. Voor het eerst werd het evenement, de 43e editie, opgeluisterd door een appeltaartfestijn. Met een Boskoopse winnares, maar ook deelnemers uit Alphen en Waddinxveen.

Door Morvenna Goudkade 

Op het Gouweplein, voor de zaak van Arjan van Schaik, wordt zaterdag om 10.00 uur de appeltaartwedstrijd afgetrapt. Van Schaik is eigenaar van Windhorst Techniek en heeft de ‘bakboulevard’ ingericht met werktafels en ovens. De eerste deelnemers staan klaar om te beginnen. Boskoopse Lotte den Hoed (19) met moeder Hanneke, Mien Verweij (71), ook uit Boskoop, en Karin Best (48) uit Alphen, met dochter Sophie (14). 

‘Bakken is onze grote hobby’

“We hebben over de bakwedstrijd in de krant gelezen”, vertelt Best. “Bakken is onze grote hobby, zowel van mij als van Sophie.” Haar dochter stond als zesjarige al bij haar in de keuken en weet inmiddels veel over recepten en baktechnieken. De tarte tatin, oftewel omgekeerde appeltaart, die haar moeder voor de wedstrijd bakt is ook geen geheim voor haar. Moeder Karin maakt de bladerdeegtaart met appel, karamel en een beetje vanillesaus. “Warm geserveerd is deze taart ook heel lekker als dessert”, vertelt de Alphense. Het is wel een beetje spannend, want de jury komt pas om 16.00 uur de taarten proeven. Hopelijk is haar tarte tatin dan nog in vorm. 

Naast haar is Mien Verweij ook druk bezig. Haar dochter Rianne heeft haar opgegeven, zo blijkt. Ze maakt vandaag haar eigen appeltaart naar geheim recept, al wil ze wel onthullen dat ze met geraspte appel werkt. “Mijn recept heb ik ook overgedragen aan de kinderen, zelfs mijn schoonzoon bakt deze appeltaart.” Deelneemster Lotte den Hoed is door haar moeder Hanneke aangemeld. De 19-jarige Lotte vertelt dat ze dol is op bakken. Dat doet ze ook tijdens haar werk: “Ik werk bij dagbesteding ‘t Lichtpunt in Gouda, voor mensen met een beperking.” Als sociaal begeleidster bakt ze taarten en gebakjes met de cliënten. Ook thuis is ze graag met bakken bezig. Op de braderie helpt moeder Hanneke gezellig mee, maar ‘Lotte heeft de leiding, het is haar appeltaart’.

Na zo’n anderhalf uur is het wisseling van de wacht, dan staat de volgende bakploeg alweer te trappelen. Gedurende de dag komen de meest uiteenlopende appeltaarten de ovens uit. Zo heeft Wendy Janssen ingezet op een taart met amaretto en zweert Ico Brouwer bij zeer rijpe appels. Brouwer is de enige mannelijke deelnemer. “Waarom ik meedoe? Ik vind het leuk om te kokkerellen en ben zelf gek op appeltaart. Mensen noemen mijn appeltaart de lekkerste van Nederland. We gaan het zien, haha.” 

Bij de bakboulevard is het de hele dag druk. Mensen komen meekijken, kandidaten aanmoedigen en zich aan de taarten vergapen. Dan is het eindelijk zover: de jury gaat proeven en beoordelen. Bakker Ko van Daalen, van Brood&Ko, wordt geflankeerd door horecaondernemer en chefkok Richard van Loon en thuisbakster Corrina Stolk. Als eerste wordt de tarte tatin van Karin Best geproefd. “Heel spannend”, vindt Best. Voorzitter Van Daalen legt intussen uit waar de jury zoal op let: “Is de taart gaar? Hoe is de smaak, de kleur, de afwerking?” De bakker heeft complimenten voor alle deelnemers. “Mijn hart gaat open hoe mooi jullie met mijn vak omgaan.”

De winnaars worden bekend gemaakt: de derde plaats is voor Nerissa Slof uit Waddinxveen, op nummer twee eindigt Claire Vromans uit Boskoop en eerste wordt jongste deelnemer Lotte. Er zijn bloemen en mooie woorden. En er is heel veel appeltaart, voor iedereen. Het publiek mag ook proeven en dan is de bakboulevard even de drukstbezochte plek van de braderie.

Na afloop van de wedstrijd mocht het publiek ook proeven van de appeltaarten, daar was veel animo voor.