‘Gezamenlijk voorstellingen bezoeken is heel leuk’

Nieuws
Diana van Kleef is de nieuwe voorzitter van Vereniging Plaatselijk Nut Boskoop.
Diana van Kleef is de nieuwe voorzitter van Vereniging Plaatselijk Nut Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Toen ze net in Boskoop kwam wonen, was ze zelf een poosje lid van ‘Het Nut’. Dat is ze nu weer, maar daarbij ook voorzitter. Diana van Kleef (65) is het nieuwe gezicht van Vereniging Plaatselijk Nut Boskoop, zoals de officiële naam luidt. De vereniging staat voor gezamenlijk voorstellingen bezoeken en dat krijgt nu een nieuwe impuls. 

Door Morvenna Goudkade

Vorige week is ze als voorzitter benoemd, tijdens een behoorlijk drukbezochte algemene ledenvergadering, vertelt Diana. “We hebben ook een nieuwe secretaris en een nieuwe penningmeester.” Diana was zelf blij met Het Nut, toen ze pasgetrouwd in Boskoop kwam en weinig mensen kende. “Dat was 38 jaar geleden. Mijn schoonmoeder vertelde over Het Nut, met elkaar naar het theater, met een gehuurde touringcar. Ik hou van cultuur en ik wilde mensen leren kennen, dus mijn man Jan-Willem en ik werden lid.”

‘Het Nut is zo ongeveer de oudste vereniging van Boskoop, uit 1836’

Ze vond het zeker leuk, vertelt ze. “We waren toen nog wel erg jong en hebben uiteindelijk met een vriendengroep zelf een clubje opgericht. We noemden ons ‘Het Geheime Genootschap’, haha. Maar ik heb goede herinneringen aan Het Nut van toen.”

‘De leden zijn vaak wat ouder, minder mobiel of alleenstaand’

Een tijdje geleden kwam de vereniging opeens weer ter sprake. “Ik wist niet eens of het nog bestond. Moet je weten: het is zo ongeveer de oudste vereniging van Boskoop, opgericht in januari 1836. Het heeft twee wereldoorlogen overleefd en is altijd stabiel gebleven. Momenteel hebben we 163 leden.” 

Diana, geboren in Amsterdam, verhuisde na een aantal omzwervingen naar Boskoop, vanwege haar huwelijk met Boskoper Jan-Willem van Kleef. Daar heeft ze geen spijt van gehad, al moest ze in het begin wel wennen aan een klein dorp. Ze is managing partner bij Van Kleef & Partners, hun eigen bedrijf in juridische dienstverlening. 

“We hoorden via de Rotaryclub Boskoop dat er nieuwe bestuursleden werden gezocht voor Het Nut. Het oude bestuur had heel lang de kar getrokken, maar wilde nu de taken overdragen. Alleen stonden mensen niet te trappelen. Toen heb ik gezegd: dan ga ik het doen. Ik wist nog hoe leuk het was en wat mensen eraan kunnen hebben.”

Het is een uitkomst, weet ze. “De leden zijn vaak wat ouder, minder mobiel of alleenstaand. Of ze vinden het gezelliger om met elkaar voorstellingen te bezoeken. We gaan naar mooie toneelstukken, concerten of balletten, heel gevarieerd, en reizen met een touringcar op en neer vanuit Boskoop. Vanuit de vereniging wordt alles geregeld, dus mensen hebben nergens omkijken naar.” Om Het Nut beter bekend te maken, komt er binnenkort een website, belooft Diana. “Daarop staat dan alle informatie over de activiteiten en ook hoe je lid kunt worden.” 

De komende tijd staan er diverse voorstellingen op het programma, Midzomernachtsdroom van Shakespeare in een nieuw jasje en toneelvoorstelling Laagland van het Nationale Theater, ook zullen er lezingen worden georganiseerd en andere culturele activiteiten worden gehouden. Diana is daar zelf dan ook zoveel mogelijk bij aanwezig. “Als het even kan, ga ik zelf ook mee. Jan-Willem en ik zijn zelf ook weer lid geworden. Ik ben er dan wel als voorzitter, dus ik hou een praatje in de bus. Of ik een soort tourleader ben? Nou, een beetje wel, haha. Leuk toch?”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 433