Theatervrouw onderscheiden: ‘Verdient een lintje’

Nieuws
Theatervrouw Nancy Ubert wordt gefeliciteerd door burgemeester Liesbeth Spies, nadat ze tot Ridder is benoemd.
Theatervrouw Nancy Ubert wordt gefeliciteerd door burgemeester Liesbeth Spies, nadat ze tot Ridder is benoemd. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN - Ze had net iedereen op het toneel bedankt, toen ze opeens zelf aan de beurt was. Nancy Ubert (61) werd vrijdagavond compleet overrompeld in een kolkend Parktheater in Alphen. Na de première van Bij de Revue werd de theatervrouw tot Ridder benoemd.

Door Morvenna Goudkade

Initiatiefneemster voor de lintjesprocedure is Bibi van der Kraan, net als Ubert verbonden aan Productiehuis Alphen (PA). “Nancy heeft al zo lang zoveel gedaan voor ons gezelschap. Ik dacht al die jaren: dat mens verdient een lintje.”

‘Overladen met mooie woorden en verhalen over Nancy’

Ubert richtte in 2007 Productiehuis Alphen op en is sindsdien artistiek leider. 

De organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers en de meeste producties draaien zonder subsidie. PA is nauw verbonden met het Parktheater van Parkvilla in Alphen en daar worden de voorstellingen gehouden. Ook de meeste recente toneelproductie: Bij de Revu, die afgelopen vrijdag in première ging. “Dat leek ons een prachtig moment voor een koninklijke onderscheiding”, vertelt Van der Kraan. “Al gaat daar wel het nodige aan vooraf. Ik ben een jaar lang bezig geweest, in samenspraak met de gemeente. Een heel proces met aanbevelingsbrieven, waar iedereen overigens aan wilde meewerken. Ik ben overladen met mooie woorden en verhalen over Nancy.” 

Nadat alles was verzameld en door de gemeente aangeboden, kwam uiteindelijk het verlossende woord: de koning had zijn handtekening gezet. En toen kon de uitreiking, in het diepste geheim, voorbereid worden.

Onverwacht

In de afgeladen theaterzaal, vrijdagavond, heeft Ubert nog geen idee van wat haar te wachten staat. Net als bij andere premières komt ze na het slotapplaus het podium op om iedereen die heeft meegewerkt in het zonnetje te zetten. Maar dan gebeurt er iets onverwachts: Bibi van der Kraan komt naar voren: “Nancy, het wordt tijd dat we jou ook bedanken. En daarom is hier onze burgemeester.” 

Onder veel bijval van het publiek wordt de geëmotioneerde Ubert toegesproken door de Alphense burgemeester Spies. Die heeft de hele avond in de zaal gezeten, maar ‘ik ben vaker bij premières, dus dat zal geen argwaan wekken’, aldus Spies voorafgaand aan de voorstelling. 

Op het toneel memoreert Spies het werk van Ubert voor PA én voor Fada Theater, waarmee zij Syrische vluchtelingen weer een toekomst bood. Ubert was medeoprichter van Fada en jarenlang bestuurslid. Mede door haar inzet op vele fronten kon Fada in heel Nederland voorstellingen geven.

‘Je zorgt voor mensen, geeft ze zelfvertrouwen en laat ze stralen’

Ubert staat bekend als zorgzaam en verbindend. Een ‘theatermoeder’, zegt ook Spies.

“Je zorgt voor de mensen in voor- en tegenspoed. Je geeft ze zelfvertrouwen en laat ze stralen op het toneel.” De artistiek leider, die het toneelgezelschap ‘haar familie’ noemt, moet regelmatig een traantje wegpinken. 

Onder luid gejuich van het publiek spreekt de burgemeester vervolgens de magische woorden: “Het heeft zijne majesteit behaagd...”, waarop Ubert vol ongeloof reageert. Ze wordt vervolgens tot Ridder benoemd, vanwege de landelijke impact van haar werk, zoals voor Fada. 

“Ik ben sprakeloos”, zegt de theatervrouw, terwijl ze wordt toegejuicht door publiek en toneelgezelschap. Ze belooft de onderscheiding ‘met heel veel liefde’ te zullen dragen. “En nu gaan we wat drinken, hoor. Op naar de bar.”

De nietsvermoedende artistiek leider werd verrast na afloop van de première van Bij de Revue.