Jaarmarkt begint stormachtig en eindigt feestelijk op het Rijnplein

Nieuws
Genoeg hebbedingetjes te vinden.
Genoeg hebbedingetjes te vinden. (Foto: Rob Langerak)

Alphen - De grootste jaarmarkt van Nederland heeft ook dit jaar weer drommen mensen naar het Alphense centrum gelokt. Door de ruimere opzet van de 700 kramen in een gebied van ruim vier kilometer waren er nauwelijks opstoppingen. Alleen in de Van Mandersloostraat en de Raadhuisstraat was er soms filevorming, maar dat belemmerde niemand om zonder mopperen mee te schuifelen.

Door Rob Langerak

De markt is amper begonnen als het publiek al massaal toestroomt. Om 11.00 uur ‘s morgens doet de organisatie op Facebook al een oproep aan de automobilisten om hun auto bij de parkeergarage van De Aarhof te stallen, omdat die aan de Castellumstraat al helemaal vol staat.

Ook qua weersomstandigheden kent het festijn een stormachtig begin. Lastig voor de kinderen op de kleedjesmarkt en een kledingverkoper aan de rand van het Thorbeckeplein moet zijn luifel met een aantal sjorbanden tegen omwaaien beschermen. “De jurken blijven maar net aan in de rekken hangen” verzucht hij. In de loop van de dag neemt de wind af en als het zonnetje zich ook nog even laat zien, stromen ook de terrasjes vol. In de Julianastraat hebben veel exploitanten ook muzikanten aangetrokken om de sfeer daar extra te verhogen.

Onder het motto ‘Heel Alphen Danst’ demonstreren de leerlingen van verschillende dansscholen hun moves variërend van hiphop tot Latin in De Aarhof en op het Thorbeckeplein. De 8-jarige Arianna van D-Beatz doet dat zelfs solo, maar vindt het niet eng om dit voor zoveel toeschouwers te doen. “Ik zit nu ongeveer twee jaar op les en vind Afro en girl heel leuk.” Muzikaal vertier is er ook met een Klezmerband aan de andere kant van het winkelcentrum, op de Paradijslaan staat André Sharon met zijn band, bij de Concordiastraat De Bende en op het Rijnplein zorgen een coverband, musicalkoor Summertime en volkszanger Robert Sand voor vrolijke klanken.

Op de markt zelf zijn er weer veel koopjes te halen, zoals allerlei accessoires voor mobiele telefoons, kleding en snoep. Goede doelen (zoals CliniClowns) presenteren zich en de vrijwilligers van schaatsclub De Rijnstreek proberen, evenals een Hazerswoudse paaldansclub, leden te werven. Standwerkers laten zich vocaal gelden om knoflookpersen, brillendoekjes, poetsmiddelen en inlegzooltjes tegen vermoeide voeten en reuma aan de man te brengen.

‘Overal zijn hebbedingetjes te vinden’

De Alphense Paulina en haar vriendin Janneke uit het Betuwse Ochten hebben om twee uur ‘s middag al flink ‘gescoord’. “Een mooie jas, schoenen, een sjaal, een tas, noga, kruiden, sambal, broches en tussendoor hebben wij ook nog bij de Griek gegeten” somt Paulina met een licht Pools accent op. Janneke vertelt dat zij op dinsdagavond al naar Alphen is gekomen en dat zij de grote diversiteit het mooist vindt. “Maar nu moeten wij verder hoor, want we zijn pas op de helft” zeggen zij lachend. Een stuk verderop loopt een Alphense ook met een paar flinke tassen te zeulen. “Ja, ik ben helemaal afgeladen, maar dat hoort erbij toch?” laat zij in het voorbijgaan weten.

Wat er inmiddels ook helemaal bij hoort, als de kramen allang zijn afgebroken, zijn de kermis op het parkeerterrein van ARC aan de rand van Alphen en het avondfeest op het Rijnplein. Het optreden en de ‘sexy moves’ van Vieze Jack en zijn danseressen (Captain Jack, Natte Heidi) doet sommigen de wenkbrauwen fronsen. Waar half Nederland zich druk heeft gemaakt om de dickpics dickpicsarc Overmars, blijkt de zanger juist bij de vrouwen heel populair. Dat geldt echter ook voor Marco Schuitemaker (Engelbewaarder) en Frans Duits (Jij denkt maar dat je alles mag van mij), die zorgden dat het nog lang gezellig bleef in Alphen.