Driekoningen 2024: wat is het en hoe wordt het gevierd?

Nieuws
De Drie Wijzen hebben ook een beeldje in de kerststal.
De Drie Wijzen hebben ook een beeldje in de kerststal. (Foto: Pixabay)

REGIO - De viering van Driekoningen 2024, ook bekend als Epifanie, is een eeuwenoude traditie die wereldwijd wordt gevierd op 6 januari 2024. Het feest markeert de komst van de Drie Wijzen uit het Oosten om de pasgeboren Jezus te eren. Deze dag is doordrenkt met spirituele betekenis en wordt in verschillende culturen op diverse manieren gevierd.

Driekoningen 2024

Driekoningen vindt zijn oorsprong in het christendom en wordt geassocieerd met het Bijbelverhaal van de geboorte van Jezus. Volgens het Evangelie van Matteüs in de Bijbel volgden de Drie Wijzen, ook wel bekend als de Drie Koningen, een heldere ster om Jezus te vinden en hem geschenken te brengen. Deze wijzen worden vaak genoemd als Melchior, Caspar en Balthasar, en elk bracht een specifiek geschenk mee: goud, wierook en mirre. De datum van 6 januari wordt gevierd omdat het de 12e dag na Kerstmis markeert, die traditioneel als de dag wordt beschouwd waarop de Wijzen bij de stal in Bethlehem aankwamen.

Betekenis van Driekoningen

Driekoningen 2024 is een dag vol symboliek en betekenis. Het brengen van geschenken door de Wijzen symboliseert de erkenning van Jezus als de koning der koningen. Goud staat voor zijn koninklijke status, wierook voor zijn goddelijkheid en mirre voor zijn menselijkheid en de voorafschaduwing van zijn lijden.

Daarnaast vertegenwoordigt de heldere ster die de Wijzen volgden, het licht van Christus dat naar de wereld kwam om duisternis te verdrijven. Driekoningen 2024 herinnert christenen eraan om het licht van Jezus in hun eigen leven te laten schijnen.

Hoe wordt Driekoningen gevierd?

De viering van Driekoningen kan sterk variëren afhankelijk van de regio en de culturele tradities. In Nederland is het een ongeschreven regel dat voor Driekoningen de kerstboom afgetuigd moet zijn. Enkele veelvoorkomende manieren waarop Driekoningen wordt gevierd, zijn onder andere:

  • Driekoningen optochten: In sommige landen, zoals Spanje en Latijns-Amerika, worden processies gehouden waarbij mensen zich verkleden als de Drie Wijzen en door de straten trekken, vaak met cadeaus voor kinderen.
  • Driekoningenbrood: In veel Spaanstalige landen wordt op Driekoningen een speciaal brood, genaamd “Rosca de Reyes,” gegeten. Dit brood is vaak versierd met gekonfijte vruchten en bevat een kleine figuur van de baby Jezus en een boon. De persoon die de baby Jezus vindt, moet volgens de traditie het volgende jaar voor het Driekoningenfeest zorgen.
  • Krijtzegening: In sommige plaatsen wordt de zegen van het huis gevierd door met wijwater en gezegend krijt deurposten te tekenen. Dit wordt gedaan om het huis te beschermen en te herinneren aan de aanbidding van de Wijzen.
  • Koren en liederen: In veel culturen worden speciale Driekoningenliederen gezongen en koren gaan van deur tot deur om de boodschap van de geboorte van Christus te verspreiden.

Driekoningen is een belangrijke dag voor veel christenen over de hele wereld. Het herinnert hen aan de universele erkenning van de heerschappij van Christus en de zoektocht naar licht in de duisternis.

Hoe heten de Drie Koningen?

De Drie Koningen worden vaak genoemd als Melchior, Balthasar en Caspar. Volgens de christelijke traditie volgden ze de ster van Bethlehem naar de geboorteplaats van Jezus en brachten ze geschenken van goud, wierook en mirre. Hun namen variëren echter in verschillende culturen en tradities.

Is Driekoningen een officiële feestdag?

Driekoningen 2024 is in sommige landen een officiële feestdag. In veel katholieke en orthodoxe christelijke gemeenschappen wordt het gevierd op 6 januari. In landen als Spanje en Mexico is het zelfs een nationale feestdag met activiteiten en festiviteiten. In andere landen is het eerder een religieuze viering zonder vrije dag. In Nederland is Driekoningen geen officiële feestdag.