Chinees nieuwjaar 2024: het Jaar van de Draak

Nieuws
Tijdens het Chinese Nieuwjaar zijn er veel parades.
Tijdens het Chinese Nieuwjaar zijn er veel parades. (Foto: Pexels)

Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of het Lentefeest, is een van de belangrijkste en meest feestelijke traditionele Chinese vieringen. Het markeert het begin van het Chinese maanjaar en wordt gevierd door miljoenen mensen over de hele wereld. In 2024 verwelkomt de Chinese gemeenschap het “Jaar van de Draak,” een symbool van geluk en voorspoed.

Wat is Chinees Nieuwjaar?

De oorsprong van Chinees Nieuwjaar dateert meer dan vier millennia terug en is diep geworteld in de Chinese cultuur en geschiedenis. Volgens de legende ontstond de viering als reactie op het verdrijven van een mythisch monster genaamd Nian, dat elk jaar opdook om het dorp te terroriseren. De mensen ontdekten dat Nian bang was voor lawaai, rood en licht, wat heeft geleid tot enkele van de kenmerkende tradities van het festival.

Chinees Nieuwjaar draait om het vieren van familie, respect voor voorouders en het uitdrijven van kwade geesten. Rode enveloppen met geld (hongbao) worden aan kinderen gegeven om hen geluk en voorspoed te wensen.

Wanneer is het Chinees Nieuwjaar in 2024?

Chinees Nieuwjaar valt op 10 februari 2024. Het markeert het begin van het Jaar van de Draak, volgens de Chinese dierenriem. De festiviteiten, vol symboliek en traditie, omvatten drakendansen, familiebijeenkomsten en culinaire vieringen. Een tijd van hernieuwing en hoop, het verwelkomt een nieuw hoofdstuk vol voorspoed en geluk.

Tradities Chinees Nieuwjaar

De viering van Chinees Nieuwjaar omvat talloze tradities en gewoonten. Een van de meest opvallende is de drakendans, waarbij mensen een lange, kleurrijke draak besturen die door de straten danst om geluk en voorspoed te brengen. Vuurwerk, vuurwerkshows en leeuwendansen zijn ook populaire onderdelen van de festiviteiten.

Familie is centraal in deze viering. Mensen reizen vaak lange afstanden om samen met hun familie te zijn tijdens deze periode. Samen delen ze traditionele gerechten, zoals dumplings en stomen vis, om een overvloedig en voorspoedig jaar te symboliseren.

Viering in het Chinese Nieuwjaar in Nederland

Chinees Nieuwjaar wordt niet alleen in China gevierd, maar ook door Chinese gemeenschappen over de hele wereld, waaronder in Nederland. In steden met een aanzienlijke Chinese bevolking, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, zijn er vaak levendige festiviteiten. Deze omvatten parades met drakendansen, traditionele muziek- en dansoptredens, markten met Chinese kunst en ambachten, en natuurlijk overheerlijk eten.

Het jaar van de draak 2024

Chinees Nieuwjaar in 2024 is een opwindende en betekenisvolle viering die de rijke tradities en cultuur van China viert. Het “Jaar van de Draak” belooft geluk en voorspoed voor iedereen die deelneemt aan de festiviteiten. Of je nu deel uitmaakt van de Chinese gemeenschap of gewoon geïnteresseerd bent in het ontdekken van nieuwe culturele tradities, Chinees Nieuwjaar is een evenement dat je niet wilt missen in 2024.

Chinees Nieuwjaar dieren

Elk jaar wordt geassocieerd met een van de 12 dieren van de Chinese dierenriem, die in een cyclus van 12 jaar worden herhaald. Elk dier heeft zijn eigen kenmerken en betekenis. Hier is de lijst van de Chinese Nieuwjaarsdieren:

  1. Draak, 2024
  2. Slang, 2025
  3. Paard, 2026
  4. Geit, 2027
  5. Aap, 2028
  6. Haan, 2029
  7. Hond, 2030
  8. Varken, 2031
  9. Rat, 2032
  10. Os, 2033
  11. Tijger, 2034
  12. Konijn, 2025

Elk dier wordt verondersteld bepaalde eigenschappen te vertegenwoordigen die het karakter van mensen die in dat jaar zijn geboren, beïnvloeden. Het Chinees Nieuwjaar is een tijd van vreugde, samenzijn en hoop voor een voorspoedig jaar.

Chinees Nieuwjaar eten

Chinees Nieuwjaar draait om familie en heerlijk eten. Traditionele gerechten brengen geluk en voorspoed. Dumplings symboliseren welvaart, terwijl vis overvloed representeert. Nian gao, kleefrijstcake, staat voor groei en vooruitgang. Oranje en mandarijnen brengen rijkdom. Samen delen en genieten versterkt de banden tijdens deze feestelijke periode.

Chinees Nieuwjaar rode envelop

Rode enveloppen, of “hongbao,” zijn een essentieel onderdeel van Chinees Nieuwjaar. Gevuld met geld symboliseren ze voorspoed en geluk. Familieoudsten geven ze aan jongere generaties als zegen. Het openen ervan brengt vreugde en hoop voor een voorspoedig nieuw jaar.