Mbo-studenten aan de slag in stembureaus bij verkiezingen

Nieuws
Senna Janssen bij de ingang van mboRijnland in Alphen: “Ik vond het erg leuk om toezicht te houden bij een stembureau, voor herhaling vatbaar!’
Senna Janssen bij de ingang van mboRijnland in Alphen: “Ik vond het erg leuk om toezicht te houden bij een stembureau, voor herhaling vatbaar!’ (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN – Zo’n 140 studenten van mboRijnland hebben vorige week woensdag meegeholpen bij de Tweede Kamerverkiezingen in Alphen en Leiden. Om het stemmen gedurende de verkiezingsdag in goede banen te leiden, werkt de school al sinds 2021 samen met deze twee gemeenten. Verdeeld over 26 stemlokalen hielpen 72 studenten in Alphen en omgeving mee als boa en beveiliger in opleiding, de andere 68 studenten waren in Leiden actief.

“Mooi dat studenten op deze belangrijke dag ervaring kunnen opdoen in de praktijk”, vindt Niels Vroege, docent HTV (Handhaver Toezicht en Veiligheid) en coördinator van de verkiezingen in Alphen, “de studenten vervullen de rol van gastvrouw/gastheer en vragen aan de bezoekers of ze hun stembiljet en ID-bewijs bij zich hebben. 

‘Eerste stappen naar de realisatie van mijn plannen’

Daarnaast letten ze op of er geen onwenselijk gedrag of verdachte situaties zijn en houden ze toezicht op het ordelijk parkeren van auto’s en fietsen rondom het stembureau.”

Verantwoording

Student Senna Janssen volgt de opleiding HTV bij mboRijnland en heeft op de verkiezingsdag bij het stemlokaal bij Parkvilla gestaan. “Dit vond ik erg leuk om te doen. Je moet op verschillende dingen letten, als het nodig is de verantwoording nemen en je functie uitdragen. Echt een leuke ervaring, al had ik wel liever op een drukkere locatie gestaan. Bij Parkvilla was het niet heel druk, soms duurde het vijf tot tien minuten voordat er weer een stemmer kwam.”

Stempas kwijtgeraakt

“Vooraf heb ik een online training van de Rijksoverheid gevolgd”, vervolgt Senna, “mijn taak was om de mensen te verwelkomen en te vragen of ze hun stempas en ID bij zich hadden. Verder moest ik alert zijn op eventuele ongeregeldheden. Op twee kleine incidenten na, is alles rustig verlopen. Eén keer wilden twee volwassenen samen in één stemhokje gaan stemmen. Dit is volgens de Kieswet niet toegestaan. Een andere keer wilde een man stemmen zonder stempas. Hij vertelde dat zijn vrouw zijn stempas was kwijtgeraakt, maar hij wilde toch stemmen. Ook dit is niet toegestaan volgens de Kieswet. Beide incidenten heb ik bij de voorzitter gemeld en deze heeft de betrokken personen gekalmeerd en het verder opgelost. Ik vond het erg leerzaam om te doen, en ook heel leuk.”

Nieuw

“De studenten hebben allemaal een shift van vier uur gedraaid”, vertelt docent Niels Vroege, “daardoor was er gedurende de hele dag toezicht bij alle stembureaus. Nieuw dit jaar was dat er ook een aantal studenten heeft meegeholpen áchter de tafel bij een stembureau. Daar checkten ze de identiteitsbewijzen, deelden ze stembiljetten uit en waren ze aan het opletten of stemmers wel echt alleen het stemhokje ingingen. Deze rol was alleen weggelegd voor meerderjarige studenten.”

Eerste stappen

Senna kijkt met een goed gevoel terug op zijn ervaring als toezichthouder bij een stembureau. ‘Eerder heb ik al ervaring opgedaan bij andere evenementen, onder meer tijdens de Alphense Jaarmarkt. Ik volg de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid en wil later bij de marechaussee gaan werken. Ik beschouw deze praktijkervaringen als mijn eerste stappen naar de realisatie van mijn plannen. Het lijkt mij super vet om later daadwerkelijk bij de marechaussee aan de slag te kunnen gaan.”

Uitslag 

Uit de voorlopige uitslag blijkt dat in Alphen aan den Rijn de PVV de meeste stemmen (23%) heeft gekregen, dit komt overeen met de landelijke uitslag. De VVD ontving 19% van de stemmen, GL-PvdA en NSC ontvingen elk 12% van de stemmen.