‘Het mooiste aan motorracen is voor mij de snelheid’

Nieuws
Scott de Kwaadsteniet (13) is motorcoureur en rijdt in binnen- en buitenland.
Scott de Kwaadsteniet (13) is motorcoureur en rijdt in binnen- en buitenland. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Op de fiets naar school, huiswerk maken: Scott de Kwaadsteniet (13) uit Boskoop lijkt een heel gewone tiener. Totdat hij op zijn motor stapt om mee te doen aan internationale motorraces, want Scott is behalve scholier ook motorcoureur.

Door Morvenna Goudkade 

Afgelopen week had Scott zijn eerste sponsorevenement. Bedrijven die hem willen sponsoren waren uitgenodigd om te worden bijgepraat over de resultaten van het afgelopen jaar. Ook de Alphense sportwethouder Gert-Jan Schotanus was erbij. “Het was heel leuk, er waren zo’n 35 mensen van bedrijven”, vertelt de jonge coureur. “Iedereen was heel enthousiast.” Zijn sponsoren komen met hun bedrijfsnaam op zijn motor en zijn motorpak, net als bij volwassen rijders.

‘Wereldkampioen worden, dat is wat ik wil’

De Boskoopse scholier racet sinds zijn zevende. Hij begon op de Minibike, rijdt nu op een Ohvale motor van 160 cc en gaat komend jaar naar 190 cc. Daarbij geldt dat hij alleen mag rijden op circuits en niet op de openbare weg, want Scott is pas 13. In Oostenrijk rijdt hij MiniGP, een internationale Grand Prix in zijn leeftijdsklasse en werd dit jaar zesde in het algemeen klassement. Sinds hij zich kan herinneren is hij gefascineerd door motoren, vertelt de tiener. “Ik was 4, toen was ik al met motoren bezig. Niet alleen om plaatjes te kijken, ik wou er ook op rijden.” Een paar jaar later ging hij met zijn vader naar een open dag. “Voor kinderen die de Minibike wilden proberen. Nou, ik kwam eraf en ik wilde er meteen weer op. Toen wist ik: dit is wat ik wil.”

Sindsdien is Scott helemaal gefocust op motorracen. En op zijn doelen behalen. “Ik wil Moto GP rijden en wereldkampioen worden. En daar werk ik hard aan.” Twijfels heeft hij niet. “Ja, ik moet keuzes maken. Soms moet ik feestjes afzeggen, omdat ik moet trainen of een wedstrijd rijden. Dat vind ik niet moeilijk, het racen gaat voor. Ik zou het liefst dag en nacht motorrijden.” 

Helaas gaat dat niet, want hij moet ook naar school. Scott doet havo, zit in de tweede. “Medeleerlingen weten dat ik race, ze vinden het wel leuk, maar het is verder geen groot ding of zo.” Waar het vandaan komt, zijn passie voor motorrijden? Scott zou het niet weten. “Ik ben de enige in de familie, dus ik heb het niet geërfd van iemand. Wat ik er zo mooi aan vindt? De snelheid! Het is heel leuk om snel te gaan. Het mooiste wat er is. Het geeft me een kick en heel veel adrenaline.” Scott is van zichzelf een rustige jongen, maar op de motor wordt hij een heuse daredevil. “Of ik weleens onderuitga? Ja, slippen en vallen hoort erbij. Daar ben ik niet bang voor.” Hij traint op openbare circuits in Nederland, zoals Lelystad, Assen en Vledderveen. Daarnaast rijdt hij wedstrijden in binnen- en buitenland. 

‘Onderuitgaan, slippen en vallen hoort erbij’

Scott neemt zijn sport zeer serieus: “Ik doe aan conditietraining en krachttraining, let op mijn voeding en ik stel doelen voor mezelf. Zo ga ik in 2024 overstappen naar de 190 cc motor. Het jaar erna wil ik meedoen aan de Northern Talent Cup, dat is de 1e klasse met races op grote circuits.” Elk jaar verder opklimmen, dat is zijn doel. Tot hij uiteindelijk de grote Grand Prix kan rijden, de Moto GP. En dan wereldkampioen worden, al kan dat ook al in lagere klassen.

Zijn gedrevenheid wordt niet altijd begrepen, weet Scott. “Mensen vinden het soms vreemd. Of ze zijn jaloers, maar daar trek ik me niet veel van aan. Je moet in je leven doen wat jezelf leuk vindt, je eigen doelen volgen. En voor mij is dat motorracen en daar kampioen in worden.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 436