Doek valt voor Die Gouwe Sanghers: ‘Einde tijdperk’

Nieuws
Voorzitter Klaas Smid met medebestuursleden Maap Groenendijk (l) en Kees Vreeburg in de theaterzaal van Flora: 'Het is voorbij'
Voorzitter Klaas Smid met medebestuursleden Maap Groenendijk (l) en Kees Vreeburg in de theaterzaal van Flora: 'Het is voorbij' (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Het is een begrip en een fenomeen, onlosmakelijk verbonden met Boskoop, maar nu komt er na 78 jaar een einde aan. Regiomannenkoor Die Gouwe Sanghers stopt ermee, met pijn in het hart. Er is geen toekomst meer voor het koor. Zondag is het - uitverkochte - afscheidsconcert.

Door Morvenna Goudkade 

Dat het befaamde mannenkoor gaat stoppen is een schok voor velen. Die Gouwe Sanghers waren er immers altijd, met Koningsdag, met Sinterklaas, met Kerst. Het koor was niet weg te denken uit de Boskoopse samenleving. Dat er nu een einde aan komt, is heel triest, zeggen bestuursleden Klaas Smid, Maap Groenendijk en Kees Vreeburg. “Het einde van een tijdperk. We willen er geen drama van maken, maar het is wel een moeilijke en emotionele beslissing geweest. Het koor heeft zo’n geschiedenis, we hebben zoveel meegemaakt. Dat het dan definitief gaat stoppen is moeilijk te bevatten.”

‘We willen waardig afscheid nemen’

Voorzitter Smid is met medebestuursleden Groenendijk en Vreeburg in de theaterzaal van Flora Boskoop, waar zondag 10 december het afscheidsconcert wordt gehouden. Dat was al gepland als kerstconcert, maar wordt nu meteen het slotstuk van Die Gouwe Sanghers (DGS). Eind van de maand wordt het koor opgeheven. “Het gaat niet meer”, zegt Klaas Smid. “We hebben nog maar 25 leden, terwijl we er vroeger 80 hadden. We wisten al dat nog meer leden gaan stoppen, zodat we het nieuwe jaar onder de 20 zouden uitkomen. Mensen stoppen niet omdat ze het niet leuk meer vinden, maar gezien hun leeftijd en gezondheid. De gemiddelde leeftijd is 77 jaar, we kunnen geen nieuwe leden vinden, hebben alleen maar terugloop.” De terugloop is funest voor een koor, zeggen ook Maap Groenendijk en Kees Vreeburg. “We kunnen de stemgroepen niet meer in balans houden. We hebben eerste tenoren, tweede tenoren, baritons en bassen nodig. Als de verhouding niet meer klopt, gaat dit ten koste van de klankkleur.”

Het beroemde koor heeft een enorme historie. Opgericht op 12 september 1945, na afloop van de tweede wereldoorlog, waren er vele hoogtepunten: internationale concertreizen, platen en cd’s, grote prijzen, televisieoptredens en heel veel concerten. Geschokte reacties dus op het nieuws, maar de bestuursleden onthullen dat er al een jaar over werd gesproken. “Op 11 november, onze algemene ledenvergadering, hebben we de knoop doorgehakt. Het was een emotionele vergadering. Sommige leden wilden proberen het koor nog te redden, maar we hebben eigenlijk alles al geprobeerd. Het is voorbij.” DGS staat niet alleen, zo blijkt, want opheffing van mannenkoren is schering en inslag. Maap Groenendijk: “Er zijn de afgelopen tijd heel veel koren gestopt. Of ze gaan stoppen. We horen het overal om ons heen.” Eerder maakte het Alphens Mannenkoor al bekend te zullen stoppen, ook om redenen van terugloop. Kees Vreeburg vertelt dat uit cijfers van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond blijkt dat de terugloop structureel is: “Van de 43 mannenkoren in 2000, in de provincies Noord- en Zuid-Holland, zijn er eind 2023 nog maar 17 over.” Het geldt niet alleen voor mannenkoren, het geldt voor de hele maatschappij, weten de DGS-bestuursleden. “Het treft het verenigingsleven in zijn geheel”, zegt Smid. “Mensen zijn individualistischer geworden, jongere generaties sluiten zich minder vaak aan bij verenigingen.”

Het is wat het is, zegt het drietal. “We hebben een mooi koor gehad, maar we gaan niet doormodderen. We willen waardig afscheid nemen.” Zondag is hun laatste optreden. Het concert is volledig uitverkocht.

“Nog een keer op het podium en daarna gaan we de zaken afhandelen. Dan is het echt voorbij.”

Klaas Smid, Maap Groenendijk en Kees Vreeburg (vlnr): 'Waardig afscheid nemen'