Uitreiking VOAWARDS ditmaal met extra verrassing

Nieuws
Quinn Cordes (midden) wint in de categorie zzp en viert dat met zijn moeder.
Quinn Cordes (midden) wint in de categorie zzp en viert dat met zijn moeder. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN/BOSKOOP - Ondernemersvereniging VOA reikte afgelopen donderdag de jaarlijkse ondernemersprijzen uit. Daarbij werd één winnaar wel heel erg verrast. Bas Hoogeveen van Hoogeveen Plants dacht dat hij een duurzaamheidsprijs moest overhandigen, maar kreeg hem zelf. Een terugblik.

Door Morvenna Goudkade

De VOA-uitreiking wordt gehouden in Theater Castellum in Alphen en staat in het teken van Artificial Intelligence, oftewel AI. Dat begint al bij de entree over de rode loper, waar de ruim 500 gasten worden ontvangen door robot Pepper. Voorzitter Elles in ’t Veld vertelt bij de opening hoe ze haar speech probeerde te schrijven met Chat GPT en de genomineerden worden ondervraagd in een Big Brother-achtige setting. Futurist Richard van Hooijdonk geeft een presentatie over de kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie. 

Notaris Harriët komt met de gouden enveloppen 

Los van het thema gaat het op 18 januari natuurlijk om de prijzen, de VOAWARDS. Die worden vergeven in drie categorieën: zzp, horeca & retail en mkb, maar de uitreiking is het slotstuk van de bijeenkomst. De zangeressen van OG3NE entertainen de volle zaal, terwijl bij de genomineerden de spanning oploopt.  Eindelijk is het dan zover: de inmiddels vertrouwde ceremonie met online stemmen in de zaal, gouden enveloppen aangedragen tot notaris Harriët Bijl en de bekendmaking van de winnaars. 

In de categorie zzp mag Quinn Cordes met zijn bedrijf De Bloemenjongen de award in ontvangst nemen. Hij wordt gefeliciteerd door de andere genomineerden: Fit met Jip en Kluivers Interieur. Restaurant Proto is de winnaar bij horeca & retail en laat Sebastian Mode en De Watergeus achter zich. De Alphense wethouder Gerard van As verzorgt de uitreiking in de categorie mkb. Ook hij opent een gouden envelop: “De prijs is voor… Bloemen Architecten!” Ook Menken Orlando en 333travel waren in de race voor deze award. Voor het eerst is er ook een duurzaamheidsprijs. Voor deze VOAWARD heeft een VOA-vakjury zich beraden en zijn er geen nominaties naar buiten gebracht. 

Duurzaamheid award voor het eerst uitgereikt

VOA-bestuurslid Ludo Goudkuil introduceert wethouder duurzaamheid Gert van den Ham op het podium, die richt zich vervolgens tot de zaal. “Het bedrijf waar het hier om gaat, onderscheidt zich al jaren door verduurzaming van bedrijfsprocessen, voorlopend op de markt. Continu worden stappen gezet in gebruik van duurzame materialen en de teelt wordt steeds verder biologisch. Door al deze stappen is het bedrijf op een aantal fronten wereldwijd marktleider. De naam van deze onderneming: Hoogeveen Plants in Boskoop.” 

Als Van den Ham vervolgens Bas Hoogeveen (28), operationeel manager bij Hoogeveen Plants, op het podium roept, is deze compleet verrast. “Ik dacht dat ik hier was om die prijs uit te reiken, niet om hem zelf te krijgen”, zegt de Boskoper. “Ik had juist een hele speech uit mijn hoofd geleerd, haha.” Vader Siem Hoogeveen, algemeen directeur, is op vakantie en had zoonlief afgevaardigd.

 ”Mijn vader was gevraagd om de award uit te reiken, maar kon dus niet. Bas komt het wel doen, had hij de VOA laten weten. Dat hoorde ik in een vrij laat stadium, dus ik dacht: oké. Dit had ik natuurlijk nooit verwacht.”

Ze zijn enorm vereerd, zegt Bas. “Iedereen is supertrots, we hebben het gevierd met de collega’s. Mijn vader heeft vanaf zijn vakantieadres gebeld: hij vindt het hartstikke leuk.”

Bij de feestelijke borrel na afloop van de uitreiking wordt er nagepraat op het podium. Quinn Cordes (23), winnaar zzp, is dolblij. Hij straalt bij alle felicitaties en viert het feestje met zijn trotse moeder. “Ik vind het een eer om deze prijs te winnen in Alphen”, zegt de inwoner van Noorden. “Heel leuk dat de Alphenaren mijn bedrijf inmiddels al zo goed kennen.”

Bas Hoogeveen (re) dacht dat hij de duurzaamheidsprijs moest uitreiken, maar kreeg die zelf, naast hem broer Simon.