Leerlingen boksschool Teus de Kruyf in training voor gala in maart

Nieuws
Leerlingen en trainers van boksschool Teus de Kruyf zijn in training voor het internationale boksgala in maart.
Leerlingen en trainers van boksschool Teus de Kruyf zijn in training voor het internationale boksgala in maart. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN - Een legertje trainers is bij de Alphense boksschool Teus de Kruyf druk bezig om een aantal van hun pupillen klaar te stomen voor het internationale boksgala, zaterdag 16 maart vanaf 18.30 uur in de Alphense Rijnstreekhal aan de Dillenburg. 

Door Rob Langerak

In de sfeervol ingerichte sporthal komen liefst acht Alphense amateurs in actie.  Na de pauze komen enkele sterke profs in de ring, onder wie Xavier Köhlen, kampioen van de Benelux, die het in het slotgevecht van de avond opneemt tegen Georgiër Nika Bigvava.

‘Voldoende spektakel’

Volgens organisator De Kruyf is dat gevecht gepland over acht rondes, maar als de 31-jarige Köhlen op dreef is, kan hij dat wellicht ook eerder beslissen. Van de vijftien partijen die hij als prof bokste, won hij er dertien op knock-out. “In principe duurt het gala tot 23.00 uur, maar het is natuurlijk altijd mogelijk dat er wedstrijden voortijdig worden beslist.” Volgens Teus zal er voldoende spektakel zijn, zowel bij ‘zijn’ amateurs als bij de profs, waarbij ook de getalenteerde Kilat Hallie en Bas Oosterweghel in de ring zullen verschijnen.

Bij de amateurs is er minimaal één gevecht tussen vrouwen. Ellen Bos uit Oudewater debuteert daarbij. “Ja, het is mijn eerste officiële wedstrijd. Ik ben nu ongeveer twee jaar lid bij deze boksschool en heb tot nu toe alleen wat oefenpotjes gebokst.” Nog bezweet van haar eerste training van de specifieke voorbereiding voor het gala, vertelt zij, dat dit gaat via een periodeplan waarbij het niet alleen aankomt op trainen, maar ook de voeding en het slaappatroon in beeld worden gebracht. Dat wordt allemaal bijgehouden door Claudia van den Driesschen, die dit doet als onderdeel van haar opleiding als trainer. “Voor mij is het dus net zo spannend als voor Ellen”, laat zij weten.

‘Van elke tik die je krijgt, word je mentaal sterker’

 Claudia traint de vrouwen onder toeziend oog van Ramaza Karakas. De in Turkije geboren, maar in Alphen opgegroeide trainer deed zelf eerst jaren aan Thaiboksen, voordat hij vanwege knie- en onderrugproblemen overstapte naar de reguliere bokssport. “Als trainer beul ik mijn boksers zodanig af, dat zij soms kotsend de zaal verlaten” zegt hij lachend. “Van elke tik die je krijgt, word je mentaal sterker. Bij slim technisch boksen gaat het erom niet geraakt te worden, maar zelf uit te delen.”

Wedstrijdcoach Reinout Frenken hoopt natuurlijk dat zijn pupillen hun wedstrijden winnen, maar vindt het belangrijker dat zij een goede partij boksen. “Doen wat zij hier hebben geleerd, staat bij mij voorop. Daarom houden wij sparringavonden waarbij wij verschillende systemen nabootsen en in deze specifieke voorbereiding de puntjes op de i zetten.” Voor Teus de Kruyf zelf, zit het meeste voorbereidingswerk er inmiddels op. Hij heeft de blauwdruk van de gala’s die voor coronatijd werden gehouden weer uit de kast getrokken, maar merkt wel op dat alles veel duurder is geworden. “Denk aan de vergunning, de locatie, het huren van de ring en 1.250 meter tapijt, de spectaculaire lichtshow en het geluid. Ook de profboksers kosten geld en voor hen moeten we ook een hotel regelen. Daarnaast ontvangen wij ook het bestuur van de boksbond en de president van de wereldbond. Gelukkig kan ik rekenen op elf trainers en ongeveer dertig vrijwilligers, ringspeaker Dave Geukes en ringarts Ed van Wijk, die zichzelf hiervoor bij mij heeft aangemeld.”

De Kruyf vertelt trots dat de meeste van de twintig VIP-tafels inmiddels zijn volgeboekt. “Ik hoop dat de sponsoren bereid zijn hun portemonnee tijdens het gala nog eens extra open te trekken om het goede doel, bokslessen voor mensen met de ziekte van Parkinson, Alzheimer en ALS financieel te ondersteunen.”