Kinderraad kiest plan van Pien: herdenkingstuin

Nieuws
Kinderwethouder Pien (12) presenteert haar plan voor de kinderraad, naast haar burgemeester Liesbeth Spies.
Kinderwethouder Pien (12) presenteert haar plan voor de kinderraad, naast haar burgemeester Liesbeth Spies. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN – De Alphense kinderraad stond afgelopen week voor een belangrijke beslissing. Welk onderwerp wordt dit jaar opgepakt? Drie voorstellen van kinderwethouders werden in stemming gebracht, de jeugdige raadsleden konden stemmen op hun favoriet. Over de uitkomst was geen twijfel: de herdenkingstuin van kinderwethouder Pien Boere (12) won zeer overtuigend. Voor het plan is 10.000 euro beschikbaar.

Door Morvenna Goudkade

De kinderraad valt onder kinderparticipatie. Jaarlijks wordt een idee van de kinderraad uitgevoerd. Eerder werd door de raadsleden gekozen voor een campagne tegen pesten, groene bushokjes en een speeltoestel voor kinderen met en zonder een beperking. Nu is de keuze uit een herdenkingstuin, gezonder eten en drinken op basisscholen en verkeersveiligheid bij scholen. De kinderraadsvergadering wordt gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis in Alphen. Serious business met raadszetels, grote schermen, naambordjes, microfoontjes die je moet aan- en uitzetten en een voorzitter. Dat is deze keer ‘grote burgemeester’ Liesbeth Spies, want kinderburgemeester Yfke Stolker is ziek. Normaal zijn ze samen. 

‘Plek waar je tot rust kan komen’

De voorzitter kondigt aan dat er drie presentaties van voorstellen komen. “Er was een lijst van vijftien onderwerpen, daar zijn deze drie van overgebleven.” Kinderwethouder Pien uit Hazerswoude-Dorp mag als eerste presenteren: de herdenkingstuin. Wat houdt dat in? “Het is een rustpuntje”, vertelt de 12-jarige. “Een plek waar je kan nadenken, even je zorgen kan vergeten, tot rust kan komen als je verdrietig of boos bent.” Ze heeft het al helemaal uitgedacht. Er staat een bankje of een picknicktafel en er zijn knisperende schelpenpaadjes. Het is ook een rustplek voor egels, vogels kunnen er voedsel vinden en ook vlinders, bijen en insecten kunnen er terecht. “Belangrijk is dat er een boom staat in het midden, die moet niet te hoog zijn. Er is een waterdichte bak in de herdenkingstuin met papiertjes. Je schrijft op een papiertje wat je bezighoudt en dat hang je in de boom.” Het is een stiltegebiedje, zegt Pien. “Daarom moet je het niet doen naast een speeltuin met veel krijsende kinderen.” 

Ook belangrijk dat iedereen er kan komen, daarom is de herdenkingstuin rolstoeltoegankelijk. Ze heeft nagedacht over de locatie: geschikte plekken zijn het Bentwoud bij Hazerswoude of het Heempark in Alphen. Vervolgens mogen er vragen gesteld worden en daar maken diverse kinderraadsleden gebruik van. Soms vooral praktisch van aard: wat als het regent en de papiertjes nat worden?

‘Je mag ook blije dingen achterlaten, als fijne herinnering’

 ”Dan kan je ze een beetje onder de blaadjes of tussen de takken stoppen”, vindt de kinderwethouder. Er volgen nog presentaties over gezonder eten en drinken op school, met schoolfruit, en veiliger verkeer bij school. En dan wordt er gestemd. De herdenkingstuin wint met tweederde van de stemmen. “Toen mijn idee was gekozen, was ik heel erg blij”, zegt Pien na afloop. “Ik had het niet verwacht, ik dacht dat de verkeersveiligheid zou winnen. Mama kwam me ophalen en die was heel benieuwd. Ik heb thuis alles verteld, met papa erbij. Ze waren heel trots.” Hoe ze erop gekomen is, een herdenkingstuin? “Nou, soms maak je dingen mee die niet leuk zijn, waar je boos of verdrietig van wordt. Dat heb ik zelf ook. Ik denk dat als je dit op een papiertje schrijft en in de boom hangt, je het een beetje achter kan laten. Dat je minder boos weer naar huis gaat. Maar je mag ook blije dingen achterlaten, als fijne herinnering.”

De gemeente Alphen laat weten te bekijken wat nodig is om het voorstel uit te voeren. “De kinderwethouders gaan in gesprek met inhoudelijke ambtenaren. Op 10 april is er weer een kinderraadsvergadering. Dan moet het complete plan uitgewerkt zijn.”

Vergadering van de kinderraad in de Alphense raadszaal.