Het zit er weer op: ‘De optocht was hoogtepunt’

Nieuws
Rangatira's & friends wonnen met hun carnavalskar zowel de Prinsenklasse als de Publieksprijs.
Rangatira's & friends wonnen met hun carnavalskar zowel de Prinsenklasse als de Publieksprijs. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Het carnaval zit er weer op. Kwakveen is weer Boskoop. Maandag was er nog de Bonte Middag en ‘s avonds Tot de Bojum en toen was het echt klaar. Bij De Krooshappers kijken ze zeer tevreden terug op twee weken carnavalsplezier. Met als absoluut hoogtepunt de Grote Optocht afgelopen zaterdag.

Door Morvenna Goudkade

Er kwamen duizenden bezoekers op af, die zich vergaapten aan praalwagens in alle soorten en maten. Iris Rood, bestuurslid van carnavalsvereniging de Krooshappers, is daags na de optocht zeer enthousiast. “Het was perfect: onwijs mooi weer, heel veel publiek en alles is soepel verlopen. Echt een hoogtepunt.”

‘Ondanks strenge eisen is alles heel goed gegaan’

Het is best bijzonder, volgens Rood, want de eisen wordt elk jaar strenger. “Zo stonden we met tien man bij de oversteek op de Zijde, om de situatie voor het publiek veilig te houden. De Zijde is daar heel smal, we moesten voorkomen dat mensen op de weg gingen staan als er weer een kar aan kwam. Maar alles is heel goed gegaan.” 

De vele toeschouwers konden genieten van maar liefst 29 carnavalskarren en loopgroepen. Om een mooi plekje te vinden, stonden bezoekers langs de hele route, weet Rood. “Ook op het Reijerskoop was het heel druk. Het was over een lange route goed bezet.”

‘Veel jongeren zijn maandenlang bezig geweest’

De optocht werd aangevoerd door de Prinsenkar, met aan boord PrinsDubbel, de broers Tom en Mike Verlaan, met hofdame Maybel en jeugdprins Snoepkikker met jeugdhofdame Lizzy. 

Veel praalwagens waren echt heel groot en lang, vindt het bestuurslid. “Het is soms een uitdaging om voor zulke grote karren een bouwplek te vinden, maar het is toch weer gelukt. Veel jongeren zijn hier maandenlang mee bezig geweest.” De karrenbouwers, vaak vriendengroepen of leden van scoutingvereniging De Schouw, hadden zich uitgeleefd in de meest uiteenlopende thema’s. 

Kakmadam Conny stal de show

Ook de loopgroepen waren uiterst creatief, zoals de ‘botoxgroep’, met opgespoten dames. Ook was er een groep swingende stewardessen met een vliegtuigthema: ‘krijgt Boskoop geen tweede brug, wij vliegen eroverheen’. Kakmadam Conny stal de show met haar ‘Krooshappers-merchandise’.

Opvallend was ook een knalroze Barbieland-kar met Barbie en Ken. Prijswinnende karren waren er van Rangatira’s, gevolgd door Poelepetata’s en Bellators. De namen verwijzen naar verkennersgroepen van De Schouw. De Rangatira’s wonnen niet alleen in de Prinsenklasse, maar sleepten ook de publieksprijs in de wacht met hun kar vol opvallende vogels.

Eén groot feest 

De bomvolle dorpskern was zaterdag een groot feest, met veel muziek, verklede inwoners en bezoekers en een uitgelaten sfeer. “Het kon niet beter”, aldus bestuurslid Iris Rood. “We kijken met heel veel voldoening terug.”

Carnaval, je kan er niet jong genoeg mee beginnen.
Afbeelding