Dino-deskundige Melanie opent expo Archeon: ‘Boodschap’

Nieuws
Paleontoloog Melanie During deed baanbrekend onderzoek naar de gevolgen van een meteorietinslag, waardoor dinosaurussen uitstierven.
Paleontoloog Melanie During deed baanbrekend onderzoek naar de gevolgen van een meteorietinslag, waardoor dinosaurussen uitstierven. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN – Ze is de prinses van de prehistorie, de rockchick van de oudheid. De hippe paleontoloog Melanie During (34) is allesbehalve een stoffige wetenschapper. Wel is ze wereldwijd beroemd op haar vakgebied, doet baanbrekend onderzoek en schreef een bestseller over dinosaurussen. Donderdag was During in Archeon, waar ze de tentoonstelling Het Paleolithicum, there is no planet B opende. 

Door Morvenna Goudkade

In het museumpark, bij de openingsbijeenkomst 15 februari, valt Melanie During meteen op. Ze is niet alleen bekend als briljant wetenschapper, maar ook om haar knalroze haar. Waarom is dat? “Beetje vriendelijk provoceren, haha. Maar ik hou het verder rustig met het roze. Ik heb nu alleen roze schoenen aan. En mijn dino-oorbellen in.”

During is paleontoloog, ze bestudeert fossiele resten om zo de aarde en evolutie van het leven op aarde te reconstrueren. In haar boek De laatste lente van de dinosauriërs beschrijft ze hoe 66 miljoen jaar geleden een enorme meteorietinslag dood en verderf bracht, een massale extinction, oftewel uitsterving. Haar onderzoek bracht aan het licht dat dit gebeurde terwijl het lente was op het noordelijk halfrond en herfst op het zuidelijk halfrond. Het maakte veel verschil voor overlevingskansen voor diersoorten op de verschillende continenten. Het zette haar als wetenschapper mondiaal op de kaart. In de nieuwste tentoonstelling in Archeon is veel hiervan terug te zien: de meteorietinslag, de dino’s, de verschillende tijdperken met bodemvondsten. En een waarschuwing: wees voorzichtig met de aarde, voorkom een nieuwe ‘extinction’, want ‘er is geen planet B’. 

“Die boodschap wil ik ook meegeven”, zegt During. “Als wetenschapper kijk ik zeker ook naar het heden. Wat gebeurt er met de aarde? En met onze eigen toekomst? Wij maken ons druk om de toekomst van panda en ijsbeer. De natuur wordt bedreigd, dieren en planten, maar we voelen onszelf minder bedreigd. Als mens staan wij bovenaan de voedselketen en hebben dus minder te vrezen, denken we. Maar niets is minder waar. Wij zijn onderdeel van de natuur, dus een extinction geldt ook voor ons.” 

‘Wat gebeurt er met de aarde en onze toekomst?’

Intussen zijn ook de overige gasten voor de opening gearriveerd, ze worden verwelkomd door Jack en Monique Veldman, als directie van Archeon. Onder hen vertegenwoordigers van de Italiaanse ambassade, zoals spreker Dario Grasso, Jan Jehee van Stichting Museumpark Archeon, culturele organisaties en medewerkers van het museumpark. Ook de Alphense cultuurwethouder Anouk Noordermeer is erbij. Zij ontvangt een exemplaar van het boek van Melanie During, met op de omslag een roze dinosaurus. “Geweldig, ik ben dol op geschiedenis”, bekent Noordermeer. “Leuk om te vermelden dat bij deze expositie ook een mammoetbot te zien is, gevonden in de Zegerplas in Alphen.” 

De daaropvolgende lezing van Melanie During zorgt voor geboeide toehoorders. Archeoloog en coördinator prehistorie Jeroen van Eijk van Archeon volgt haar presentatie met een big smile. De paleontologe weet met veel enthousiasme de prehistorie te presenteren. Met oog op de internationale gasten doet ze dat in het Engels. “Really cool”, zegt During over haar vakgebied.  Kostuum- en textielhistorica Eva IJsveld is ook enthousiast. Zij werkte mee aan de tentoonstelling, zoals bij het creëren van een paleolithisch landschap en de aankleding van rendierjagers. “Het is fantastisch om hierbij betrokken te zijn”, zegt IJsveld. Bij de expositie in Archeon ook veel informatie over de verschillende tijdperken. Volgens de indeling zitten we nu nog in het Holoceen, maar volgens sommige wetenschappers is er sinds 1950 sprake van een nieuw tijdperk: het Antropoceen, waarin veranderingen van klimaat en ecologie worden veroorzaakt door menselijke activiteit.

Intussen knuffelt During even met zoontje Odin (3). Haar partner Dennis Voeten is met de kleine man ook naar Archeon gekomen. “Ik ben ook paleontoloog”, vertelt Voeten. ‘’Melanie en ik hebben elkaar ontmoet tijdens ons werk in een steengroeve.” Zoontje Odin is vernoemd naar hun passie: “De naam is een creatieve versie van Dino, haha.”

Het Paleolithicum, there is no planet B is nog tot en met 17 maart te zien in Archeon.

Opening 'Het Paleolithicum, there is no planet B'. V.l.n.r. Jeroen van Eijk, Monique Veldman, Anouk Noordermeer, Dario Grasso, Melanie During, Jack Veldman, Eva IJsveld, Jan Jehee.
Melanie During en Archeon-directeur Monique Veldman, bij een paleolithisch landschap op de expositie 'There is no planet B'