Nominaties Sportgala

Nieuws
Vorig jaar werd Lizzy de Greef nog jeugdsporter van het jaar. Nu doet ze mee bij de volwassenen.
Vorig jaar werd Lizzy de Greef nog jeugdsporter van het jaar. Nu doet ze mee bij de volwassenen. (Foto: Archiefbeeld Rob Langerak)

Beste sporters en verenigingen uit Alphen op 15 maart bekend

ALPHEN - Met sportwethouder Gert-Jan Schotanus als voorzitter heeft een zeskoppige jury de genomineerden voor de sportprijzen gekozen. De jury bestond uit plaatselijke media-vertegenwoordigers, waaronder die van Nieuwsblad Alphen. Zij hebben in acht categorieën de kandidaten beoordeeld. De beste sporters en verenigingen uit Alphen aan den Rijn worden 15 maart bekendgemaakt en gehuldigd in theater Castellum. Grote vraag daarbij wie tennisser Jelle Sels en atlete Maureen Koster zullen opvolgen als sportman en sportvrouw van het jaar.

Door Rob Langerak

Bij de sportmannen gaat de strijd tussen Sam van der Loo, Wabe de Rooij en Arvin Slagter. De Boskoopse beachvolleyballer Van der Loo werd samen met gelegenheidspartner Steven van de Velde Nederlands kampioen na een spannende finale. Alphenaar Wabe de Rooij boekte na zijn eerdere titel bij de junioren in het seniorenteam van VGR Sport vooral vooruitgang bij het marathonschaatsen. Meervoudig basketbal international Arvin Slagter behaalde met het Nederlands 3x3 team de kwartfinale van het Europees Kampioenschap en bij andere toernooien verschillende topnoteringen. 

Nominaties in acht categorieën

Bij de vrouwen hoort hockeyster Marente Barentse evenals vorige jaar tot de genomineerden. Zij won met oranje het EK en zette daarna een punt achter haar interlandloopbaan. Met haar club bereikte Barentse voor het eerst de play-offs van de competitie. De 19-jarige rolstoeltennisster Lizzy de Greef werd vorig jaar nog uitgeroepen tot sportmeisje van het jaar, maar is inmiddels overgestapt naar de senioren. Daar ontwikkelde zij zich snel en won zij onder meer het ATP-toernooi Catalonia Open. Zij steeg naar een top-10 klassering in de wereldranking en mocht daarom met een wildcard meedoen aan het US Open, haar eerste Grandslamtoernooi. Voormalig turnster Sanne Rombouts heeft in 2023 in haar eerste Nederlands kampioenschap atletiek goud gewonnen bij het polsstokhoogspringen. Zij reikte in Breda tot 4,20 meter.

Voor de titel Sportjongen staan schaatsers Junior de Blois, Stan de Graaf en Sem Spruit op de shortlist. Zij blinken alledrie uit bij het schaatsen en inline skaten. Bij het zomerse onderdeel behaalden De Blois en Spruit (samen met ploeggenoot Kai Arne Ottenhoff) Europees Brons bij de relay. De Blois en De Graaf haalden bij het shorttracken verschillende podiumplaatsen en Spruit behaalde zijn titels bij langebaanwedstrijden. Hij schreef zowel het NK Super Sprint, NK Marathon en NK Allround op zijn naam.

Bij de meisjes gaat het tussen atlete Marijn Kieft, Serena Molenaar (kickboksen) en Maxime Takken (veldrijden). Kieft won het NK meerkamp in Apeldoorn en haalde zilver bij het NK hoogspringen Molenaar behaalde onder andere goud op het EK Thaiboksen in Duitsland. Maxime Takken won het NK Veldrijden in haar leeftijdsklasse met overmacht en won vijf andere internationale wedstrijden. Bij de sportploegen gaat het tussen de dames U20 estafetteploeg van AAV36, Alphense Boys O15 en de heren van TEAN 1. Floortje Tromp, Nerena Brunt, La-Keisha Macintosh en Maud van Beest behaalden met een clubrecord goud op het NK atletiek. Alphense Boys O15 werd kampioen van divisie 3 en promoveerde naar divisie 2 BVO. TEAN Heren 1 werd kampioen in de hoofdklasse en promoveerde daardoor naar de KNLTB Eredivisie. Vincent van den Honert (TEAN 1), Amanda Hopmans (trainster rolstoeltennisters Diede de Groot en Lizzy de Greef) en Alex van Zutphen (coach bij AAV’36) zijn genomineerd voor de titel ‘Sportcoach van het Jaar’. Uit ACP Les Pointeurs, Golfclub Zeegersloot en Kassem Gym wordt de beste sportvereniging gekozen. Bij de categorie sportevenementen gooien het vernieuwde loopspektakel ‘De 20 van Alphen’, het ARC-Heitingatoernooi (met vorig jaar voor het eerst het internationale U12 Young Talent Tournament) en de Triathlon Alphen hoge ogen. De verkiezing in Castellum begint 15 maart om 20.30 uur en is gratis toegankelijk.

Afbeelding
De prijsuitreiking van vorig jaar.
Op 15 maart worden de sportprijzen weer uitgereikt.
Op 15 maart worden de sportprijzen weer uitgereikt.