Smederij Pos bestaat 100 jaar: ‘Best wel bijzonder’

Nieuws
Vader Gert-Jan (re) en zoon Rimme runnen samen Smederij Pos
Vader Gert-Jan (re) en zoon Rimme runnen samen Smederij Pos (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP/HAZERSWOUDE – Overgrootvader Arie begon een smederij, in 1924. Het werd een bloeiend familiebedrijf, dat overging van vader op zoon. Tegenwoordig wordt Smederij Pos gerund door de derde en vierde generatie: Gert-Jan Pos (63) en zoon Rimme (37). Op 15 februari bestond het bedrijf precies 100 jaar. En dat werd gevierd, al moest er ook gewoon gewerkt worden.

Door Morvenna Goudkade

Geen uitbundig feest, afgelopen donderdag bij Smederij Pos, maar er zijn wel ballonnen en bloemen en er is iets lekkers bij de koffie. “Het is natuurlijk wel bijzonder, honderd jaar”, vinden vader en zoon. “We zijn er best wel trots op.”

‘Lekker bezig op de werkvloer en zo min mogelijk op kantoor’

Het bedrijf ging in 1924 van start in de Boskoopse Kerkstraat, anno 2024 is het gevestigd aan de Engelandlaan op het International Trade Centre in Hazerswoude/Boskoop. “Wij doen veel siersmeedwerk, net als grondlegger Arie”, vertelt Gert-Jan Pos. Zijn voorvader kwam als goud- en zilversmid van Voorschoten naar Boskoop en nam in het kwekersdorp een smederij over. “Hij was nadrukkelijk geen hoefsmid, paardenbeslag daar had hij niks mee”, weet Pos senior. Junior, zoon Rimme, zit ook alweer zeven jaar in de zaak. Officieel dan, want hij werkt er al veel langer. “Of ik weleens iets anders wilde? Nou, eigenlijk niet. In het interieurwerk wat we tegenwoordig ook doen, kan ik me helemaal vinden. We gaan daarmee een vernieuwende en moderne kant op, dat spreekt me aan.” Hij heeft een opleiding ‘in de metaal’ gedaan, vertelt Rimme. “Dat heeft er altijd wel in gezeten.” Smederij Pos houdt zich bezig met allerlei vormen van metaalbewerking, van renovatie tot restauratie, van interieurwerk tot projecten op locatie. Vader en zoon tonen een groot sierhekwerk, gemaakt op hun bedrijf. Het is nog niet helemaal af. “Wat we nog meer maken? Stalen deuren”, zegt Rimme. “Die zijn helemaal hip, passen bij de industriele woonstijl.” Hun klanten komen gericht naar hen toe, vanuit de hele regio en daarbuiten. “Onze klanten zijn vaak aannemers, architecten, bouwbedrijven, ook wel particulieren, maar vooral zakelijke partijen.” De meeste afnemers komen uit de Randstad, maar ze draaien ook projecten elders in het land, van Vlissingen, Terschelling tot Maastricht. “Het is bijna altijd maatwerk”, legt het tweetal uit. Ze vertellen over de meest uiteenlopende klussen. Van de Rijnslang op het Rijnplein in Alphen tot een Joodse begraafplaats, het oude stadhuis in Brielle, Villa Augustus in Dordrecht en de Porceleyne Fles in Delft. “De ene keer gaat het om de restauratie van stalen ramen, dan weer om werkzaamheden aan torens, ons werk is heel afwisselend.”

Het familiebedrijf heeft naast vader en zoon nog drie vaste medewerkers en een parttime boekhouder. “We zijn een kleinschalig bedrijf, dat vinden we fijn. We zouden veel meer werk kunnen aannemen, maar uitbreiden willen we niet. We houden het bij een klein clubje. Lekker op de werkvloer bezig zijn en zo min mogelijk op kantoor.”

Het familliebedrijf bestond 15 februari 100 jaar.