Emine Ugur inspirerende spreker bij Vrouwennetwerk Rijnstreek

Nieuws
Komende 8 maart laatste avond ‘oude stijl’ voor VNR.
Komende 8 maart laatste avond ‘oude stijl’ voor VNR. (Foto: Ariene Fotografie)

ALPHEN - Emine Ugur, winnares van de ‘Vrouw in de Media Award Zuid-Holland 2023’, verzorgt voor Vrouwennetwerk Rijnstreek (VNR) een lezing, komende 8 maart tijdens de Internationale Vrouwendag. De bijeenkomst start om 18.00 uur in de Stadsherberg, Raadhuisstraat 118, Alphen aan den Rijn. 

Laatste avond ‘oude stijl’ VNR

Vrouwennetwerk Rijnstreek (VNR), het netwerk voor vrouwelijke professionals in de regio, staat elk jaar uitgebreid stil bij Internationale Vrouwendag. “We zijn dan ook zeer vereerd, dat Emine Ugur dit jaar bij ons te gast is”, zegt Iris Hilhorst, voorzitter van VNR.

Emine schrijft tweewekelijks een veelgelezen column in Trouw. Op X, voorheen Twitter, heeft ze ruim 57.000 volgers. In haar berichten kiest ze consequent partij voor de kwetsbare medemens. Ze schrijft over armoede, discriminatie, bureaucratie en de polarisatie in de samenleving. De vaak schrijnende verhalen weet Emine zodanig in woorden te vangen, dat ze een breed publiek aanspreken. “Terecht won ze de Vrouw in de Media Award Zuid-Holland 2023”, weet Hilhorst.

Trollenlegers, haatberichten, de afrekencultuur, het hoort er tegenwoordig allemaal bij 

Helaas levert bekendheid in de media ook negatieve reacties op, zeker als vrouw en als vertegenwoordiger van een minderheidsgroep. Trollenlegers, haatberichten, de afrekencultuur, het hoort er tegenwoordig allemaal bij. Desondanks blijft Emine consequent en blijmoedig haar standpunt uitdragen.

Emine Ugur is geboren in Gaziantep, een stad in het zuidoosten van Turkijke aan de grens met Syrië. Op tweeëneenhalf-jarige leeftijd is ze in Nederland komen wonen. Tijdens haar studie Nederlands recht aan de Universiteit Leiden was ze politiek actief en nam deel aan paneldiscussies. Ze groeide op in een arm gezin. Ze trouwde, kreeg een zoon en ging in 2006 als sociaal dienstverlener bij de gemeente Den Haag werken. Daar verwijst ze mensen in armoede door naar verdere hulpverlening. 

Door haar echtscheiding in 2013 kreeg ze als alleenstaande moeder zelf te maken met schuldproblemen. Dat heeft zeven jaar geduurd, drie daarvan zat ze in de schuldhulpverlening. Zij en haar zus waren ook slachtoffer van de toeslagenaffaire. Juist omdat ze overdag mensen hielp met schulden en uit schaamte was het voor haar moeilijk aan haarzelf en haar eigen familie toe te geven dat ze zelf in dezelfde situatie zat. Ze wil ook bereiken, dat er met minder stigma gekeken gaat worden naar mensen met een uitkering, met schulden of die in armoede leven.

Laatste avond ‘oude stijl’ voor VNR

Niet alleen de lezing van Emine maakt de bijeenkomst op 8 maart bijzonder. Het wordt ook de laatste avond ‘oude stijl’ voor VNR. Het netwerk gaat de activiteiten na deze bijeenkomst anders invullen. “Het laten draaien van onze club kostte de leden naast werk, gezin en vaak ook mantelzorg, te veel tijd. Het werd steeds moeilijker om alle bestuursfuncties in te vullen”, licht Hilhorst toe. “Daarom gaan we vanaf april op een meer laagdrempelige manier verder. We blijven elkaar periodiek ontmoeten, maar de inhoudelijke programmering en de website verdwijnen. Onze doelstelling: in verbinding blijven, netwerken en elkaar inspireren blijft in stand. En nieuwe leden blijven welkom.”

VNR is een actief netwerk van professionele vrouwen uit Alphen aan den Rijn en wijde omgeving, die een verantwoordelijke positie op de arbeidsmarkt innemen. De leden zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, non-profit en overheid of actief als zelfstandig ondernemer. Meer informatie: kijk op https://

vrouwennetwerkrijnstreek.nl/programma/

Emine Ugur inspirerende spreker bij Vrouwennetwerk Rijnstreek.