Gemeenteraadsleden bezochten Kringloop Alphen: ‘Meer dan een winkel’

Nieuws
Gemeenteraadsleden bezochten Kringloop Alphen.
Gemeenteraadsleden bezochten Kringloop Alphen. (Foto: aangeleverd)

ALPHEN - Met grote verbazing verlieten de gemeenteraadsleden de informatiebijeenkomst bij Kringloop Alphen. De conclusie van de aanwezigen: “Achter de schermen gebeurt er veel meer dan je zou denken als je alleen naar de winkel kijkt.”


‘De Kringloop is meer dan alleen een winkel’

Directeur Martin van Keeken was zeer verguld met de opkomst. “We hechten veel waarde aan een goede samenwerking met de gemeente en waarderen de grote belangstelling vanuit de raad enorm, bijna alle politieke partijen waren vertegenwoordigd.”

Verwondering

Stichting Kringloop Alphen zamelt jaarlijks 900.000 kilo goederen in. Van Keeken: “Ook rijden we vijf keer per week langs alle 40 textielcontainers, die door de hele gemeente staan. Hierdoor hebben we op jaarbasis 500.000 kilo textiel, dat verwerkt moet worden. Het lijkt misschien dat alles direct de winkel in gaat, maar dit is zeker niet het geval en dat is dan ook wat we graag willen laten zien.” 

De verwondering was van de gezichten af te lezen op het moment dat ze de hal naast de winkel binnenstapten. “Men had zich niet gerealiseerd, dat om al die kilo’s goederen en textiel uit te sorteren een ruimte nodig is die even groot is als de winkel zelf. Met stijgende verbazing zagen de raadsleden hoe het verwerkingsproces gaat.”

Belangrijke bron van werkgelegenheid

Alle ingezamelde goederen worden eerst op productsoort voorgesorteerd alvorens ze naar de diverse afdelingen gaan. “Wekelijks zijn ruim 75 mensen op de verschillende sorteerafdelingen bezig om de aangeleverde goederen en textiel te beoordelen op winkelgeschiktheid en klaar te zetten voor de bevoorrading van de winkel. Het wordt de deelnemers duidelijk, dat achter de schermen van de winkel zich feitelijk nóg een complete professionele organisatie bevindt. Niet alleen wordt alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk spullen een tweede kans te geven, waardoor er minder afval overblijft. Ook is Stichting Kringloop Alphen een belangrijke bron van werkgelegenheid voor de inwoners van Alphen aan den Rijn. De wens van de kringloop om bij een eventuele verhuizing de winkel uit te breiden met een intern circulair ambachtscentrum met nog meer kans op hergebruik en werkgelegenheid wordt warm ontvangen door de toehoorders.”

Doel behaald

Van Keeken sluit tevreden af: “Het was een prettige bijeenkomst met een open en informeel karakter, waarbij we veel steun hebben ervaren van de raadsleden. We vinden het bijzonder dat zij tijd voor ons hebben vrijgemaakt, daar zij stuk voor stuk drukbezette mensen zijn, dat is voor ons heel erg waardevol. Het doel is behaald, want ik denk dat het voor iedereen nu wel duidelijk is: de Kringloop is meer dan alleen een winkel.”