Parajudoka Daniël Knegt derde­

Nieuws
Parajudoka Daniël Knegt (40) uit Hazerswoude-Dorp is derde geworden tijdens de IBSA Judo Grand Prix in het Duitse Heidelberg.
Parajudoka Daniël Knegt (40) uit Hazerswoude-Dorp is derde geworden tijdens de IBSA Judo Grand Prix in het Duitse Heidelberg. (Foto: Mathilde Dusol)

HEIDELBERG/HAZERSWOUDE-DORP - Parajudoka Daniël Knegt (40) uit Hazerswoude-Dorp is derde geworden tijdens de IBSA Judo Grand Prix in het Duitse Heidelberg. Knegt scoort hiermee belangrijke punten om kans te houden op een ticket voor de Paralympische Spelen in Parijs.


Op weg naar zijn eerste individuele medaille in bijna twee jaar versloeg Knegt liefst drie judoka’s die hoger op de paralympische kwalificatieranglijst staan dan hijzelf. In de halve finale bleek hij niet opgewassen tegen regerend wereldkampioen Willians de Araujo (Brazilië), maar in de strijd om het brons versloeg hij zijn Chinese concurrent Jilong Qi.

Paralympische Spelen

Knegt stond voor de Grand Prix in Heidelberg elfde op de kwalificatieranglijst voor de Paralympische Spelen in de klasse boven 90 kilogram (handicapklasse J1). Frankrijk mag als paralympisch gastland één judoka afvaardigen en de zes beste judoka’s uit andere landen krijgen een ticket voor de Spelen. Daarnaast is er één internationale ‘aanwijsplek’ te verdienen.

Met de bronzen medaille in Heidelberg zal de Nederlandse judoka op de nieuwe kwalificatieranglijst dichter naar zijn concurrenten toe kruipen. 24 juni wordt de definitieve lijst opgemaakt. Tot die tijd staat er voor Knegt nog twee World Grands Prix op het programma.

In de parasport wordt elke sporter geclassificeerd voor hij of zij mee mag doen aan (inter)nationale wedstrijden. Doel hiervan is dat wedstrijden niet beslist worden op basis van handicap, maar op basis van trainingsarbeid, talent, etc. Classificatie gebeurt niet op basis van medische indicatie, maar op basis van de invloed die een bepaalde handicap heeft op de beoefening van de sport. Zo kan het dat verschillende soorten handicaps in dezelfde klasse thuishoren.