FW: Anton van Rijn stopt met supermarkt in Driehoorne

Nieuws
Anton van Rijn: ‘Ik kijk terug op een enorm goede periode en zal de contacten met de mensen zeker gaan missen.’
Anton van Rijn: ‘Ik kijk terug op een enorm goede periode en zal de contacten met de mensen zeker gaan missen.’ (Foto: Marieke Roggeveen)

Anton van Rijn stopt in Driehoorne: ‘Ik zal de klanten missen’ 

ALPHEN - Het zal even wennen zijn voor de klanten van de supermarkt/buurtwinkel in Driehoorne, maar over een week moeten ze een vertrouwd gezicht missen. Na negen jaar stopt Anton van Rijn (60) met zijn supermarkt Lekker Makkelijk en draagt hij deze per 1 maart over aan Mark Vriesema, die de winkel onder de naam supermarkt Foodlovers zal voortzetten.

Door: Marieke Roggeveen

“Dit was geen makkelijk besluit”, verklaart Van Rijn, “maar ik merk dat ik een dagje ouder word en dat ik daardoor niet altijd meer de energie kan opbrengen die ik er altijd in heb gestoken. Vandaar mijn moeilijke besluit om te stoppen.”

Mensenmens

Om ‘het gat’ op te vullen na de sluiting van supermarkt Superrr in 2014 kwam Van Rijn eerst met zijn rijdende winkelwagen naar Driehoorne, zodat de bewoners toch hun dagelijkse boodschappen konden in huis konden halen. Dit bleek een enorm succes. Na de vraag of hij het zag zitten om de winkel op de begane grond te gaan runnen, startte Van Rijn begin 2015 met een winkeltje in de kleine recreatiezaal van Driehoorne. Na de nodige aanpassingen in de grote winkel ging de supermarkt vijf maanden later onder de naam ‘Lekker Makkelijk’ weer open. “Senioren is een doelgroep die mij aanspreekt”, vertelt hij, “het contact met de mensen, een praatje maken, luisteren naar hun wel en wee, ze helpen met de tas inpakken, de boodschappen bij hen thuis bezorgen. Dit past gewoon bij mij, ik ben een mensenmens.”

Kleinverpakkingen

De telefoon gaat: een bewoonster in Driehoorne wil haar bestelling doorgeven. Van Rijn heeft pen en papier al paraat en schrijft de boodschappen op. Hij herhaalt de artikelen nog even en zegt dan dat deze later op de dag bezorgd zullen worden. “De klanten zijn zo blij dat deze service er ook is”, vervolgt Van Rijn, “maar als het kan, komen ze graag zelf even naar de winkel, dan hebben ze meteen een praatje. Ik heb het assortiment aangepast naar de vraag: veel kleinverpakkingen, vers klaargemaakte maaltijden, bloemen en planten, vers brood en gebak en minder soorten van alles. Dus niet tien verschillende soorten cola, maar twee of drie. Lekker overzichtelijk. Ook is de winkel ruim genoeg ingericht voor mensen met een scootmobiel of een rollator.”

Vertrouwde gezichten

Vaste klant Elly Meijer (80) vindt het jammer dat ‘meneer Anton’ weggaat. “Ik woon in de flat hier tegenover. Ik loop met een rollator en het is voor mij zo makkelijk om hier mijn dagelijkse boodschappen te doen. Ik zou het gemak van deze winkel niet willen missen en ben blij dat er een opvolger is en dat de winkel blijft.” 

Donderdag 29 februari is de laatste werkdag voor Van Rijn. “Dan zijn we tot 12.00 uur open, daarna is de overdracht. Gelukkig heb ik een opvolger gevonden. Vanaf vrijdag 1 maart is de winkel in handen van Foodlovers, Mark Vriesema is de nieuwe eigenaar. De caissières Carla en Monique blijven gelukkig, zo blijven er toch vertrouwde gezichten in de winkel. Of ik niet bang ben om straks in een ‘gat’ te vallen? Nee hoor. Ik heb thuis een lijst met klussen, ik kan nu samen met mijn vrouw op onze kleinkinderen passen en ik kan ‘s morgens uitslapen. Ik kijk terug op een enorm goede periode en zal de contacten met de mensen zeker gaan missen, maar ik zal ook genieten van mijn vrije tijd.”