Seniorencomplex Driehoorne 50 jaar, nu ook met ‘De Dienstbode’ in huis

Nieuws
Sita Tjepkema: ‘Ik hoop dat Driehoorne ook in de toekomst een waardevolle toevoeging mag zijn om het leven van de bewoners zo zinvol mogelijk te laten blijven.’
Sita Tjepkema: ‘Ik hoop dat Driehoorne ook in de toekomst een waardevolle toevoeging mag zijn om het leven van de bewoners zo zinvol mogelijk te laten blijven.’ (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN - Afgelopen 24 januari was het vijftig jaar geleden, dat wooncomplex Driehoorne - Uranusstraat 34 - officieel is geopend. Ter ere van deze mijlpaal worden er meerdere feestelijke activiteiten georganiseerd, waaronder een Elfstedentocht waar alle bewoners aan mee kunnen doen. Verder heeft Driehoorne sinds kort een nieuwe servicedienst in huis: De Dienstbode. 

Door Marieke Roggeveen 

Directeur Sita Tjepkema kijkt tevreden terug op de afgelopen vijftig jaar, maar vooral kijkt zij ook vooruit: 

“Onze appartementen zijn voor huurders vanaf 55 jaar die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen, maar wel met het comfort van voorzieningen en zorg dichtbij. In de afgelopen jaren is er veel gerealiseerd om dit te kunnen blijven bieden.

Zo zijn wij al heel lang meer een Thuisplusflat dan simpel een seniorenflat. Om nog een stapje verder te gaan, zijn wij sinds kort gestart met De Dienstbode.”

De Dienstbode

De Dienstbode is een nieuw concept van zorgcoöperatie Aafje om permanente zorg te bieden in een flat met zelfstandig wonende ouderen. Ook in Driehoorne is het nu mogelijk om deze zorg af te nemen. Dit initiatief is onlangs in een uitzending van Meldpunt bij Omroep Max belicht, met beelden van verpleegkundige Maria Bakker die, samen met twee collega’s onder de noemer De Dienstbode, lichte zorgtaken in Driehoorne verricht.

”De Dienstbode vult het gat tussen mensen die thuiszorg krijgen en mensen die naar het verpleeghuis moeten”, licht Tjepkema toe, “vroeger hadden we daar het verzorgingstehuis voor, maar dat is er niet meer, daardoor ontstaan er problemen. Eigenlijk is De Dienstbode een nieuwe versie van het verzorgingshuis, maar dan in eigen appartement. De zorg wordt op maat geleverd en gefinancierd uit het persoonsgebonden budget.” 

Dit is het gewoon

Zo tevreden als Tjepkema terugkijkt op 50 jaar Driehoorne, zo tevreden zijn ook de bewoners. Rietje Koeleman (87) vertelt dat ze achttien jaar geleden bij de bezichtiging direct al dacht: ‘Dit is het gewoon.‘ ”Echt, een beter huis kan ik niet treffen. Alles is hier vlakbij en er is van alles te doen. Ik ga hier nooit meer weg.”

Ook Gerrit van der Klugt (72) is tevreden. “Het bevalt mij hier prima, ik ga vaak naar beneden om in de grote zaal koffie te drinken en een praatje te maken. Soms help ik ook andere mensen met een klusje of ik rij ze ergens naar toe. Ik blijf hier lekker wonen.”

Lenie Noordsij (82) is ook niet van plan om te verhuizen. “Ik woon hier al zeventien jaar en zeg alle dagen: wat een lekker plekje. Alles is hier in ‘huis’: de kapster, een winkel voor de dagelijkse boodschappen en ze komen hier zelfs ook met kleding, schoenen en lingerie langs. En er is hier altijd wel iets te doen. Maar ik kan ook goed op mijzelf zijn, lekker handwerken. Ik ben nu dekentjes voor Roemenië aan het maken.  De dag vliegt om.”

It giet oan!

Vandaag, woensdag 28 februari, staat Driehoorne in het teken van de Elfstedentocht, compleet met stempelposten en leuke activiteiten in alle elf Friese steden: klunen, wakgooien, Koek en Zopie, een Dweilorkest en nog heel veel meer.

Leuke verrassing

Na afloop is er voor alle deelnemers een leuke verrassing met aansluitend een feestelijke afsluiting in de grote zaal met een ‘mystery guest’.

Tjepkema kijkt uit naar deze jubileumactiviteit en spreekt de hoop uit dat Driehoorne ook in de toekomst een waardevolle toevoeging mag zijn om het leven van de bewoners zo zinvol mogelijk te laten blijven.

Driehoorne.