‘Ultramarathon loop ik niet alleen voor mezelf’

Nieuws
Arjan van der Hoek (35) loopt op 23 maart een ultramarathon voor het goede doel.
Arjan van der Hoek (35) loopt op 23 maart een ultramarathon voor het goede doel. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Soms denkt hij wel even: waar begin ik aan? Maar kweker Arjan van der Hoek (35) uit Boskoop is vastbesloten om hem uit te lopen, de ultramarathon van 100 mijl, oftewel 160 kilometer. De Boskoper verschijnt op 23 maart aan de start in Sittard en loopt voor het Prinses Máxima Centrum. 

Door Morvenna Goudkade

Arjan heeft zelf – gelukkig, zegt hij – geen kinderen met kanker in zijn omgeving, maar weet wel hoe belangrijk het is dat kinderen kind kunnen zijn. “Het Prinses Máxima Centrum is een ziekenhuis en onderzoekscentrum gespecialiseerd in kinderoncologie”, vertelt hij. “Hun missie is om Ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven, nu en in de toekomst. Een mooie ambitie waarbij elke euro telt. Genezing begint bij onderzoek, en daar is geld voor nodig. Zelf doe ik vrijwilligerswerk met kinderen die dan even onbezorgd kunnen genieten. Dat gun ik ieder kind, daarom heb ik dit goede doel gekozen.”

De sportieve Boskoper loopt vaker hele en halve marathons, maar een ultramarathon is toch wel ‘Champions League’, zoals hij het noemt. In 24 uur een afstand van bijna vier marathons lopen, noemt hij ‘haast onmenselijk’. Toch denkt hij dat het gaat lukken. “Het gaat om grenzen verleggen, opzoeken wat je aankan. Dat gaat bij mij in fasen: van dat komt wel goed tot waar ben ik aan begonnen, dan ermee dealen en dan uiteindelijk het gevoel: ik ga het halen.” Tien jaar geleden liep hij zijn eerste halve marathon, daarna volgden er nog vele, op allerlei plekken in Europa, zoals Praag, Rome en Athene. En tussendoor gaat hij lekker rennen om te ontspannen. “Want dat is wat het voor mij betekent: hardlopen is tot rust komen. Ik ga altijd hardlopen met muziek, verstand op nul, nergens aan denken, hoofd leegmaken.”

‘Ik hoop veel geld op te halen voor het Prinses Máxima Centrum’

Arjan werkt als boomkweker op het bedrijf van zijn oom, lichamelijk werk, veel in de buitenlucht. In zijn vrije tijd is hij regelmatig actief als vrijwilliger bij scoutinggroepen, waar hij kinderen begeleid. “Ik ben leiding geweest bij de Mr van Daal Groep in Boskoop en de Jan van Hoof Groep in Gouda. Nog steeds ga ik mee op kampen en begeleid ik weekenden. Ook kook ik regelmatig voor de kinderen.”

Toen hij besloot mee te doen aan de ultramarathon, bedacht hij meteen om daar een goed doel aan te verbinden. “Ik wil niet alleen voor mezelf lopen. De marathon bestaat uit 79 rondes van 2028 meter. Ik laat me nu sponsoren per ronde. Ik hoop veel geld op te halen voor het Prinses Máxima Centrum.” Het kinderziekenhuis weet dat hij voor hen gaat lopen, vertelt Arjan. “We hebben contact. Het wordt erg gewaardeerd, ze hebben me hulp en tips aangeboden als ik daar behoefte aan heb.” Intussen volgt hij een gebalanceerd trainingsschema, houdt zich aan een strikt voedingspatroon en bereid alles goed voor. “Verder komt het aan op motivatie en doorzettingsvermogen. Die man met de hamer zal best komen, maar dan moet je op karakter verder.” De vrijdag voor de monstertocht moet hij nog gewoon werken. Op 23 maart reist hij ‘s morgens naar Sittard. “De ultramarathon start zaterdagmiddag om 16.00 uur en duurt tot de volgende dag 16.00 uur”, vertelt Arjan. “Ik heb 24 uur de tijd voor de 160 kilometer, ik loop ‘s nachts ook door. Ik ben van plan om na elke 40 kilometer even te pauzeren, een buitendouche te nemen en kleding en schoenen te wisselen. En dan weer opgefrist aan het volgende blok te beginnen.”

Familie en vrienden reizen ook af naar Sittard en gaan hem aanmoedigen. “Ze hebben veel respect voor wat ik ga doen, maar ze snappen het niet helemaal. Het is ook wel gekkenwerk, haha.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 440