Frédérique en Erik terug in Flora met Viva la Diva

Nieuws
Erik Brey speelt zowel de echtgenoot van Florence als haar pianist.
Erik Brey speelt zowel de echtgenoot van Florence als haar pianist. (Foto: Annemieke van der Togt)

BOSKOOP – Als Leon en Geertje werden ze beroemd in Boskoop, als Florence en St. Clair/Cosmé keren ze weer terug. Acteurs Frédérique Sluyterman van Loo en Erik Brey speelden in 2022 mee in musical De Schone van Boskoop. Nu staan ze 7 maart in het Flora Theater met Viva la Diva: “We komen de hefbrug weer over. Zin in!”

Door Morvenna Goudkade

Viva la Diva vertelt over de Amerikaanse Florence Foster Jenkins, die tussen 1920-1944 optrad als sopraan, maar niet kon zingen. Toch gaf ze zelfs een uitverkocht concert in Carnegie Hall en daarbij speelden haar echtgenoot St. Clair Bayfield en haar pianist Cosmé McMoon een belangrijke rol. Het waargebeurde verhaal werd eerder verfilmd met Meryl Streep. De toneeluitvoering wordt nu in dertig Nederlandse theaters gespeeld door Sluyterman van Loo en Brey, waaronder het Flora Theater in Boskoop.

De Amsterdamse acteurs wisten vroeger nauwelijks waar Boskoop lag, maar sinds De Schone van Boskoop, die in 2022 maar liefst 18 keer werd uitgevoerd in Flora, is dat wel anders. De muziektheaterproductie was het hoogtepunt van feestjaar Boskoop800 en kreeg landelijk aandacht. Sluyterman van Loo schitterde toen als bibliothecaresse Geertje in een komische rol. Brey speelde Leon die vooral groot wilde denken bij het jubileum: ‘Van Boskoop naar New York: The Big Apple!’

“Destijds is het zaadje geplant voor Viva la Diva”, vertelt theaterproducent Jean-Paul Karting, inwoner van Boskoop en toentertijd initiatiefnemer van de musical. “Frédérique en Erik stonden voor het eerst in lange tijd weer samen op het toneel en dat was een groot succes. Iedereen zei: wat een leuke mensen, die willen we vaker samen zien. Bij mij ontstond toen het idee: waarom niet het theater in? We hebben een script gevonden van Viva la Diva, dat had in 2001 de wereldpremière beleefd in Edinburgh en was daarna in de kluis beland. Wij mochten dat script, van Chris Ballance, gebruiken.” 

‘Mensen hielden van Florence, al werd ze ook belachelijk gemaakt’

Op 5 februari was de Europese première in Amstelveen en sindsdien reist de voorstelling door Nederland. Voorafgaand aan de uitvoering in Boskoop, bezocht deze krant de voorstelling alvast in de Goudse Schouwburg. Het is een tragikomedie, want hoewel er veel gelachen kan worden om de onstuitbare Florence die denkt dat ze prachtig zingt, maar werkelijk geen noot raakt, heeft het verhaal ook een andere kant. Zoals haar echtgenoot St. Clair die uit liefde voor Florence net doet alsof ze een succes is: hij verstopt slechte recensies en deelt stiekem rozen uit in het publiek die mensen dan naar Florence kunnen gooien, uit bewondering. Of zoals haar pianist Cosmé, ook gespeeld door Erik Brey, die eerst helemaal niet voor haar wil spelen, maar daar uiteindelijk toch in meegaat. Florence zelf laat haar kwetsbare kant zien met een speeldoosje voor dochtertje Olivia, die ze nooit kreeg. 

"Ze was een heel interessante vrouw”, zegt haar vertolkster Frédérique. "In feite heel feministisch, want ze ging toch zingen en piano studeren, al werd dat door haar vader verboden. Ze wilde haar droom najagen en dat deed ze ook. En door haar doorzettingsvermogen en liefde voor het zingen, vergaven mensen haar dat ze vals zong. Mensen hielden van haar, al werd ze ook wel belachelijk gemaakt. Maar ze deed niemand kwaad, was heel ontwapenend.” In de voorstelling zingt ze alles vals, vertelt de actrice en zangeres. "Dat bereid ik goed voor, met stemoefeningen en opwarmen van mijn stem.” Het publiek moet erg lachen om de opgetogen Florence die volop geniet van haar optredens. "Maar natuurlijk zit er ook een andere kant aan, ze had een slechte gezondheid en kort na het legendarische concert in Carnegie Hall is ze overleden.” Theaterdirecteur Elisabeth Looren de Jong van Flora zei meteen ja, toen ze Viva la Diva kon boeken. “Het is heel bijzonder dat het idee in Boskoop is ontstaan. Ook deze voorstelling is weer zeer de moeite waard.”

Sluyterman van Loo hoopt op een volle zaal: "Erik en ik komen binnenkort de hefbrug weer over. We hebben er veel zin in. Ik wil het Boskoopse publiek uitnodigen: kom in mijn bubbel en kom genieten van Florence.” Tip van deze krant: neem een rode roos mee om op het toneel te werpen. Florence zal er dolblij mee zijn.

Frédérique Sluyterman van Loo amuseert en ontroert als Florence Foster Jenkins.
Toneelbeeld met rode rozen: Florence is er dol op.