Bijna-slachtoffer vertelt haar verhaal: ‘Wacht maar, jou ga ik pakken’

Nieuws
Wijkagent Ronald Jonkman overhandigt mevrouw De Jong het proces-verbaal: ‘Door uw alerte optreden hebben wij iemand opgepakt, die bankpasfraude wilde plegen.’
Wijkagent Ronald Jonkman overhandigt mevrouw De Jong het proces-verbaal: ‘Door uw alerte optreden hebben wij iemand opgepakt, die bankpasfraude wilde plegen.’ (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN – Oplichters worden steeds slimmer, op soms misselijkmakende wijze worden vooral ouderen met steeds weer nieuwe babbeltrucs in de val gelokt. Om mensen bewust te maken van wat babbeltrucs zijn, organiseert de Politie Alphen aan den Rijn preventie- en voorlichtingsbijeenkomsten. Zij doen dit binnen Alphen-Stad en de dorpen.


Door Marieke Roggeveen

“Het kan iedereen overkomen”, vertelt wijkagent Ronald Jonkman, die samen met politievrijwilligster Henna Tjong-A-Hung de voorlichtingsbijeenkomsten verzorgt. “Oplichters komen vaak betrouwbaar over en hebben vlotte babbels, maar uiteindelijk zijn zij op geld en bezittingen uit. Vooral ouderen zijn vaak het doelwit, omdat die vaak goed van vertrouwen zijn en niet goed weten hoe zij in een dergelijke situatie moeten handelen.”

Alert

Iemand die dit wel weet, is mevrouw De Jong (80) die regelmatig wordt uitgenodigd om haar verhaal op voorlichtingsbijeenkomsten te vertellen.

“Vorig jaar werd ik gebeld door een zogenaamde bankmedewerker die mij vroeg of het klopte dat er 700 euro van mijn rekening was afgeschreven. Ik was direct alert, omdat ik kort daarvoor in de krant had gelezen dat een 100-jarige mevrouw op deze manier voor enkele duizenden euro’s was gedupeerd. Ik dacht: wacht maar, jou ga ik pakken.”

Verificatiecode

Dit deed zij door met een smoes (onverwacht bezoek van een vriendin) aan de ‘bankmedewerker’ te vragen of hij haar over een uur wilde terugbellen. In dit uur belde zij 112, legde de situatie uit en samen met een agent werd een plan van aanpak opgesteld. 

Een uur later belde de ‘bankmedewerker’ weer op en instrueerde haar wat ze moest doen om te voorkomen dat er nog meer geld van haar rekening werd afgeschreven: haar pasje met pincode in een envelop doen, een verificatiecode op de envelop schrijven, en deze meegeven aan een collega die straks zou aanbellen en de verificatiecode kon noemen. 

Al snel ging de bel en stond er een jongeman op de stoep die foutloos de code wist te noemen. Zij liet hem binnen en gaf hem de envelop. Op dat moment sprong de agent, die zich in huis had verstopt, tevoorschijn en schreeuwde naar de oplichter dat hij moest knielen. Vervolgens kwamen via de achterdeur twee andere agenten binnen die hem in de boeien sloegen en daarna afvoerden.

“Door uw alerte optreden hebben wij iemand opgepakt die bankpasfraude wilde plegen, hier zijn wij heel blij mee”, vertelt Jonkman die bij mevrouw De Jong op bezoek is om haar het proces-verbaal te overhandigen. De Jong is blij dat er in ieder geval één oplichter minder actief bezig is.

 “Of ik later nog angstig ben geweest? Geen moment. Wel heb ik de eerste nacht slecht geslapen, omdat ik gejokt heb tegen de ‘bankmedewerker’. Zo ben ik niet opgevoed.”

 “Mevrouw heeft heel goed gehandeld”, prijst de wijkagent, “direct 112 gebeld en later aangifte gedaan. Bij heterdaad situaties: meteen 112 te bellen. Dit geldt ook bij verdachte situaties waarbij de oplichter nog in de buurt is. Elke aanwijzing is hierbij belangrijk: wat droeg de persoon? Waar liep hij naar toe? Hoe meer meldingen, hoe groter de pakkans. Elk toekomstig slachtoffer wat hiermee wordt voorkomen, is er één.”

Voorlichting 

Recent zijn er voorlichtingsbijeenkomsten gehouden in Boskoop, Benthuizen en Hazerswoude-Dorp, net als op meerdere locaties in Alphen. De eerstvolgende voorlichtingsbijeenkomsten zijn:

12 maart van 14.00 tot 16.00 uur in buurthuis de SOM, Joseph Haydnlaan 5, Hazerswoude-Rijndijk. 16 april van 14.00 tot 16.00 uur in zalencentrum De BRON, Troubadourweg 2, Alphen aan den Rijn. 17 april van 14.00 tot 16.00 uur in wijkcentrum Ridderhof, Kerklaan 20, Koudekerk aan den Rijn. Volgen nog: Aarlanderveen en Zwammerdam.