Bibberen in het buitenbad? Niet bij PWA Koudekerk

Nieuws
Bestuursleden Jorrit Wulffers (li) en Jan-Willem Bos.
Bestuursleden Jorrit Wulffers (li) en Jan-Willem Bos. (Foto: Rob Langerak )

KOUDEKERK - Bij zwembaden in de regio wordt druk geklust om alles op orde te krijgen. Eind april start het badseizoen. In Alphen is besloten het buitenbad van De Hoorn niet meer te verwarmen, vanwege hoge energiekosten. In het Prins Willem Alexander Bad in Koudekerk (PWA) is het water straks wel gewoon 22 graden. Het geheim? Zes nieuwe warmtepompen en afdekken van het zwemwater buiten openingstijden.

Door Rob Langerak

“Het bad is in de jaren zestig gebouwd en wordt draaiend gehouden, dankzij zo’n 120 vrijwilligers”, vertelt voorzitter Jorrit Wulffers. Hij is er trots op, dat het bad – ondanks de gevolgen van de coronaperiode en de verhoging van de energiekosten - de prijzen van de losse toegangskaartjes en de abonnementen dit jaar niet hoeft te verhogen. Dit komt mede door de investeringen, die dankzij een financiële impuls van de gemeente, voorafgaand aan het seizoen zijn gedaan.
Bestuurslid Jan-Willem Bos, verantwoordelijk voor de machinekamer,  laat trots een zestal nieuwe warmtepompen zien. “Volgens de berekeningen van de leverancier leveren de pompen voldoende energie op voor het verwarmen van het zwemwater tot een aangename temperatuur.” Hij vertelt dat de oude ketel al enige tijd was afgeschreven en het tot het einde van het vorige seizoen gelukkig net gered heeft. “Door de aanschaf van de pompen zijn we bijna een maand eerder dan normaal begonnen met de voorbereidingen op de opening. Dat heeft onder meer te maken met vervangen en inregelen van de nieuwe installatie. Uiteindelijk willen wij helemaal van het gas af, maar dat is afhankelijk van netwerkbeheerder Liander, die ervoor moet zorgen dat de capaciteit van het elektra wordt verzwaard.” Bos licht toe, dat je de werking van de pompen kunt omschrijven als een omgekeerde airco-installatie. “Omdat hierdoor koude lucht wordt afgevoerd, moet er deze maand aan de buitenkant nog wel een nieuwe afrastering komen.”

Voorzitter Wulffers vult aan, dat daarnaast het bad buiten openingsuren wordt afgedekt met een mat: zo koelt het water ‘s nachts minder af en wordt energie bespaart. Vanwege de kosten worden andere wensen, zoals de aanschaf van zonnepanelen en een installatie om zelf met zoutelektrolyse chloor te maken nog even vooruitgeschoven.

Tijdens het gesprek met de twee bestuursleden, is een handvol andere vrijwilligers elders op het terrein ook hard aan het werk met onder andere het aanleggen van nieuwe afvoerbuizen. “Als bestuur zijn wij ontzettend blij met en trots op onze vrijwilligers. Voordat het bad op 28 april opent, moet er namelijk nog veel gebeuren. Denk aan de afwerking van dit project, maar ook aan andere onderhoudswerkzaamheden, de beplanting en het herplaatsen van de fietsenrekken aan de straatkant.” Voor het zwemseizoen zelf zijn extra vrijwilligers nog altijd welkom. Het gaat dan bijvoorbeeld om kassamedewerkers, toezichthouders, schoonmakers en technici, noemt Wulffers enkele functies. Hij vertelt dat er via posters en sociale media een campagne loopt om nieuwe medewerkers te krijgen. “Die hoeven niet alleen uit Koudekerk te komen, want vanuit de wijde omtrek komen bezoekers hier ook zwemmen. Geïnteresseerden kunnen zich melden via info@pwabad.nl.”

Volgens de voorzitter behoort het PWA Bad, samen met De Hazelaar in Hazerswoude-Dorp en De Aarweide in Ter Aar tot de mooiste buitenbaden in de regio. “Vrijwilligers kunnen eraan bijdragen dat dit zo blijft, want ons doel is om er te zijn voor en door de gemeenschap.”

Bestuursleden Jorrit Wulffers en Jan-Willem Bos.
Druk aan het klussen.
Vrijwilligers aan het werk.