Op verkenning langs de molens rond Hazerswoude

Nieuws
Op verkenning langs de molens rond Hazerswoude.
Op verkenning langs de molens rond Hazerswoude. (Foto: Dirk Koster)

ALPHEN / HAZERSWOUDE - Wethouder Relus Breeuwsma opent zaterdag 6 april de nieuwe fietsroute ‘Op verkenning langs de molens rond Hazerswoude’. Deze route gaat door de polders langs prachtige plekjes en onderweg zijn verschillende (wind)molentypes te zien. De fietsroute is op initiatief van Klein Giethoorn samengesteld door het Historisch Museum Hazerswoude, onder regie van PReT. 

Hazerswoude is een polderdorp. De hoge veenrug waarop Hazerswoude ontstond, wordt al meer dan 2000 bewoond. In de prehistorie leerden de Germanen en later de Romeinen al met het water in dit gebied te leven. Sinds de dertiende eeuw begon men met het ontginnen van het moerasveen. Aan alle kanten wordt het dorp nu omringd door polders. Door het introduceren van windmolens kon men steeds dieper ‘uitvenen’. In de achttiende eeuw tot wel -6 m. onder NAP. Wethouder Relus Breeuwsma: “Fietsen is gewoon ook heel leuk, dat zie je weer aan deze nieuwe route. Wij zijn als gemeente Alphen aan den Rijn en onze Fietshartpartners heel trots op deze nieuwe route, door het karakteristieke Hazerswoude”.

Programma

Ontvangst bij molen de Rooie Wip aan de Gemeneweg 22 is om 13.00 uur. Vervolgens krijg je om 13.10 uur een rondleiding in de Rooie Wip door de molenaars. Wethouder Breeuwsma geeft om 13.50 opening van de fietsroute. Onder begeleiding van streekgidsen verken je om 14.10 uur de nieuwe route, waarna om 15.00 uur een hapje en drankje klaarstaat in café Klein Giethoorn.