Voorjaarseditie van Tuinbouw Battle is ‘een feestje’

Nieuws
Gert Rijkaart (li) en André van Zoest in actie bij de JP Sweelinckschool in Alphen.
Gert Rijkaart (li) en André van Zoest in actie bij de JP Sweelinckschool in Alphen. (Foto: Tuinbouw Battle)

BOSKOOP/ALPHEN – De Tuinbouw Battle is weer van start. Doel van de wedstrijd: kinderen interesseren voor groen. Vier scholen uit de regio doen mee met de voorjaarseditie. De aftrap was dinsdag bij de JP Sweelinckschool in Alphen.

Door Morvenna Goudkade

Meteen na Pasen is de battle begonnen. Bijna tweehonderd kinderen, verdeeld over zeven klassen, gaan de strijd aan. Welke klas weet de mooiste planten op te kweken en behaalt de hoogste verkoopopbrengst? Behalve de Alphense JP Sweelincschool doen ook De Zevensprong en De Hortus in Boskoop mee en De Bron in Reeuwijk. 

‘We zijn begonnen met aardbeien, daarna hebben we van alles gehad’

De Tuinbouw Battle wordt op de scholen gepresenteerd door voormalige kwekers Gert Rijkaart (68) en André van Zoest (59), samen met Helma van der Louw (68). Het trio verzorgt de gastlessen en begeleidt de klassen bij het opkweken. “Het is hartstikke leuk”, zegt Rijkaart. “We doen het nu voor het vierde jaar. Elke jaar hebben we twee keer een battle, in het voorjaar en in de herfst of winter. Met iedere keer andere planten in de hoofdrol.” 

‘Bij een gastles houden we een presentatie en vertellen over de groene sector’

Van Zoest weet nog goed de eerste keer: “Dat was met aardbeienplantjes. Sindsdien hebben we al van alles gehad: van rotsplantjes tot bijvriendelijke plantjes. We hebben ook een kersteditie gehad met groene kerststukjes.”

Bij de komende editie is de hoofdrol voor de Hosta, in het Nederlands hartlelie genaamd. Een geliefde tuinplant, die de leerlingen gaan opkweken en daarna verkopen. Rijkaart en van Zoest coachen de klassen. In de week van 22 april wordt de winnende klas bekend gemaakt.

Volgens Rijkaart is het ‘een feestje’ om kinderen te vertellen over planten en wat planten doen. “Ik ben bezig met mijn werk, kweker ben je voor het leven, maar zo voelt het niet. Dat had ik vroeger ook, mijn werk was mijn hobby. Ik heb veertig jaar met mijn broer een boomteeltbedrijf gehad. Mijn vader was kweker en zijn vier zoons, mijn broers en ik, zijn ook allemaal kweker geworden. Het mooiste vak wat er is.” Hij houdt het graag ‘een beetje spontaan’, vertelt de Boskoper. “Zo’n gastles heeft verschillende elementen: een presentatie in het klaslokaal, uitleg over de planten en over de groene sector. En ook echt aan de slag met de planten. Ik probeer daarbij in de leefwereld van de kinderen te komen, om zo hun aandacht vast te houden en ook te zorgen dat alle kinderen aan bod komen.”

Dat wil André van Zoest ook. De oud-kweker begon op zijn achttiende met zijn eigen bedrijf. Een paar jaar geleden is hij daarmee gestopt, maar hij is nog graag bezig met het vak. “Ik wil de jeugd stimuleren, laten zien hoe leuk het werk is met planten. Dat doe ik op een luchtige en ludieke manier. Zodat de kinderen geboeid blijven.”

De Tuinbouw Battle is een initiatief van Greenport Boskoop, die in samenwerking met scholen in de regio het project aanbiedt. Scholen kunnen zich aanmelden om mee te doen en krijgen dan team Rijkaart-Van Zoest-Van der Louw op bezoek in de klas. 

“Wij kunnen niet overal tegelijk zijn, dus er wordt altijd wel een selectie gemaakt van scholen in de regio”, vertelt het trio. “Het is ontzettend leuk om te doen, want we hebben altijd te maken met enthousiaste scholen en enthousiaste kinderen. Mooiere promotie voor ons werk kun je niet bedenken.”