‘Wild plan’ van Helma is helemaal zo gek nog niet

Nieuws
Helma van der Louw (midden, groen jasje) met inwoners aan de Gouwe: 'Haventje is leuk plan, we hopen het mee te maken'
Helma van der Louw (midden, groen jasje) met inwoners aan de Gouwe: 'Haventje is leuk plan, we hopen het mee te maken' (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Haar plan zou ‘iets te wild’ zijn, maar dat beschouwt initiatiefneemster Helma van der Louw (68) als compliment. Beter ambitieus en prikkelend, dan kraak noch smaak. Bovendien zijn gelifte Zijde en centrumhaventje niet afgeserveerd, maar benoemd als ‘stip op de horizon’. Van der Louw: “Het commentaar van het Alphense college vind ik best positief.”

Door Morvenna Goudkade

Ze ziet het echt wel gebeuren, straks gezellig een glaasje drinken op het terras bij het haventje aan de Gouwe, midden in het dorp. Boskoop heeft nu niet of nauwelijks mogelijkheden voor flaneren en recreëren aan het water. Hoewel veel Boskopers ontevreden zijn over de dorpskern die wordt doorsneden door de drukke Zijde, weinig groen heeft en een rommelige structuur, bleven veel plannen bij ‘een extra bankje of een prullenbak erbij’. 

‘Centrum Boskoop is toe aan een kwaliteitsimpuls’

Voor de gelegenheid is Van der Louw neergestreken aan de Gouwe, waar nu nog alleen een achterafkade is bij de meerpalen. Inwoners Gerrit en Janet Koetsier zijn erbij, met kleinzoon Stef. Ook Leo Verbeij is er, met Boris Verbakel en kleinkinderen Veere, Juune en Teun. Hoe het zou zijn om hier straks een haventje te hebben? “Leuk plan”, vindt het gezelschap. “We hopen het mee te maken.”

‘Gelifte ZIjde en haventje is stip op de horizon’

Van der Louw, raadslid voor het CDA, kwam in februari met een spraakmakende make-over voor het Boskoopse centrum. Architect Jeoffrey Bloemen, van Bloemen Architecten in Alphen, was gevraagd om out-of-the-box te kijken wat mogelijk was. Dat bleek zeer verrassend. Een lift voor probleemweg Zijde die vervolgens geen splijtzwam in de dorpskern meer zou zijn, maar ruimte creëert voor een ‘onder de bogen’ à la Rotterdam. Een centrumhaventje, dat eindelijk in de gewenste connectie met de Gouwe voorziet. Van der Louw bood destijds het initiatiefvoorstel aan bij het Alphense college, dat vervolgens tijd kreeg voor ‘wensen en bedenkingen’. Die zijn inmiddels opgesteld en worden op 11 april besproken in de raadscommissie ruimtelijk en economisch domein. 

Burgemeester en wethouders bestudeerden dus het plan en zien best mogelijkheden, zo blijkt uit de raadsbrief: 

“Het college onderschrijft de wens en de gedachte die spreken uit het initiatiefvoorstel. Wij erkennen dat het centrum van Boskoop toe is aan een kwaliteitsimpuls en dat dit jaar – wanneer wij als nieuwe gemeente 10 jaar bestaan, hét moment is om hiermee aan de slag te gaan.” De suggestie om de Zijde op te tillen vanaf de hefbrug en een onderdoorgang te maken voor het winkelend publiek noemt het college ‘op dit moment een stap te ver, maar kan wellicht een stip op de horizon zijn’. De focus ligt op een tweede oeververbinding, omdat die al veel verbetering kan realiseren. Het haventje is het centrum is een ingrijpende actie, volgens burgemeester en wethouders, die nader verkend moet worden. “Of er breed draagvlak voor is en of het financieel en technisch haalbaar is. Ook dit kan een stip op de horizon zijn.”

Van der Louw: “Het komt erop neer dat het plan moet aansluiten bij in gang gezette projecten of nader onderzocht. Best positief, helemaal zo gek nog niet. Het plan wordt niet afgedaan als utopie, er wordt niet gezegd: dit kan niet. Aanbevolen wordt om een projectleider aan te stellen en een projectteam, waarin dorpskernwinkeliers, dorpsoverleg, inwoners en pandeigenaren zitting hebben.” De raadscommissie bespreekt 11 april de wensen en bedenkingen en presenteert deze vervolgens al dan niet gewijzigd of aangevuld in de raadsvergadering van eind april. “Het komt dan als raadsvoorstel in de gemeenteraad, met verzoek hiermee in te stemmen.”