Dansgroep I’M in Motion vol in beweging voor EK

Nieuws
Training bij Dance Centre I'M in Motion.
Training bij Dance Centre I'M in Motion. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN - Twintig leden van Dance Centre I’M in Motion uit Alphen doen komend weekeinde mee aan het Nederlands Kampioenschap in Barneveld. Ze doen dit als opwarmertje voor het Europees Kampioenschap dat van 9 tot en met 12 mei in het Duitse familiepark Wunderland Kalkar wordt gehouden. Hiervoor hadden zij zich al geplaatst in eerdere voorrondes.

Door Rob Langerak

“Omdat wij bij daar al eerste en tweede plaatsen hebben gehaald, zijn wij niet afhankelijk van een goed resultaat op het NK” zegt eigenaresse en docente Frency van Duijn. “De wedstrijd van het komend weekend gebruiken we vooral om nog wat puntjes op de i te zetten” Tijdens een training van de groep vertelt Van Duijn dat zij drie jaar geleden de pakkende naam heeft verzonnen en met haar danscentrum in Alphen is gestart. “Een half jaar later heb ik een dansschool in Bodegraven overgenomen en dit jaar is daar, in samenwerking met gymnastiekvereniging Hou-Vast, een vestiging in Hazerswoude-Dorp bijgekomen. Zelf ben ik als 3-jarig meisje met dansen begonnen bij het ballet van Mirjam Ouwerkerk en nu wil ik ook zelf iets moois bouwen. Ik heb al vroeg gedroomd van een eigen school en schreef alle ideeën in een groot boek. Ik droom echter groot, dus wie weet komen er in de toekomst nog meer vestigingen bij.” Haar Dance Centre biedt een breed scala aan mogelijkheden. Van hiphop-streetdance tot modern- en jazzdance. Dat gaat vanaf kleuters tot ‘oldtime dance’ voor 65-plussers en verschillende workshops.

Simpele namen 

Frency vertelt dat andere clubs vaak simpele namen hanteren. “Om indruk te maken, hebben wij elke groep een aparte naam gegeven. Voor het NK en EK zijn de groepen I’M Syzygy (Bodegraven) en I’M UnitÁ (Alphen) samengevoegd tot I’M UnigY.” Als het Alphense deel al aan de warming-up bezig is, komen later ook de Bodegravers onder leiding van Fleur van Gent binnen. Zij is niet alleen figuurlijk, maar – door een blessure van Frency – nu ook letterlijk de rechterhand van Van Duijn. “Normaliter trainen we apart op onze eigen locaties. Daar hebben we de choreografie al apart geoefend, maar met een speciaal schema trainen we nu samen” zegt Van Gent, die ook verantwoordelijk is voor de muziekkeuze en het mixen daarvan. “Helaas mag dit maar drie minuten duren, want we zouden het liever langer doen. Naast muziek, is ook de kleding belangrijk, want daarmee zijn extra punten te verdienen.”

Het voelt alsof we allemaal zussen zijn van elkaar’

Voor de 16-jarige Tessa Kroon (ook hulp bij de kleuterlessen) is het de tweede deelname aan een kampioenschap. “Ik heb heel veel zin in het NK en EK en ben er redelijk ontspannen onder. De eerste keer kwamen de zenuwen ook pas toen ik bij het podium stond, maar dat zie ik als gezonde wedstrijdspanning.” 

De Waddinxveense Marinka Laban (23) beaamt dat die spanning vooraf altijd blijft, maar dat de onderlinge sfeer verder heel relaxed is. “Het voelt alsof we allemaal zussen zijn van elkaar. Ik ben er een paar jaar tussenuit geweest, maar toen ik weer eens kwam kijken, was ik meteen weer verkocht.” Het woord ‘zussen’ gaat niet helemaal op, want Jay van der Geugten doet als enige man mee met de groep. “Maar,” zegt hij “maak je maar geen zorgen hoor, want alle dames zijn heel lief voor mij.” 

Hij is al op zijn zevende met dansen begonnen en is na zijn dansopleiding in Rotterdam inmiddels ook docent.

Crowdfunding opgezet

“Wij gaan natuurlijk voor de volle winst naar het EK, maar het is gissen hoe sterk de andere landen zijn” zegt Frency van Duijn. “Om de kosten van ons vierdaagse verblijf, vervoer, eten en drinken te bekostigen hebben we een crowdfunding opgezet.”