Historische lezingen in Wijkcentrum Swaenswijk

Nieuws
Historische lezingen in Wijkcentrum Swaenswijk.
Historische lezingen in Wijkcentrum Swaenswijk. (Foto: aangeleverd)

ALPHEN - Wijkcentrum Swaenswijk staat eind april in het teken van historische lezingen. Dinsdag 23 april vertelt Jan Pons wat we weten van Java, in Indonesië. Donderdag 25 april is er een lezing over de Februaristaking. Kees Visschedijk neemt je mee door de begin tijd van 1941: 22 tot 26 februari, ofwel de Februaristaking.

Reisverslag van Jan Pons gaat over Java. Van west naar oost is duizend kilometer. Het is ongeveer de afstand tussen Amsterdam naar Wenen. Maar we hebben het over JAVA in Indonesië. Voor sommige een land vol dierbare (jeugd)herinneringen. 

Een eiland vol prachtige tropische natuur, met tempels, vulkanen en niet vergeten de sawahs waar de rijst wordt verbouwd. Misschien ben je er als eens geweest net als Jan Pons, die je meeneemt in een reisverhaal, geïllustreerd met opnames. Een lezing overigens die ook interessant is ‘wie mee op reis wil’. De entree is gratis, inclusief kopje koffie of thee. De lezing start om 14.00 uur in het wijkcentrum Swaenswijk aan de Jongkindt Coninckstraat 2B.

Februaristaking

Donderdag 25 april, aanvang 10.00 uur Iets om nooit te vergeten:
De Februaristaking: tijdens de koffieochtend PLUS van donderdagmorgen 25 april van 10.00 tot 12.00 uur zal Kees Visschedijk vertellen over De Februaristaking.

Begin 1941 begon deze staking vooral een reactie op de razzia’s die in het weekend van 22 en 23 februari in Amsterdam hadden plaatsgevonden. Tijdens de razzia’s werden  427 Joodse mannen en jongens opgepakt en gedeporteerd. Visschedijk zal vertellen welke gebeurtenissen tot deze razzia’s hebben geleid, wat het lot was van de weggevoerde mannen en welke gevolgen deze gebeurtenissen hadden voor de houding van de Duitse bezetter tegenover de Joodse Nederlanders en de rest van de bevolking. Kees Visschedijk is de schrijver van: ‘Waar ze ook heen gaan, ze hebben in elk geval mooi weer’. Herinneringen aan de wegvoering van de Alphense Joden in 1942. Entree is gratis, inclusief koffie en thee.

Valpreventiecursussen 

Er is veel animo voor valpreventiecursussen in Swaenswijk. Wil je deelnemen aan deze cursus, dan zijn er nog een paar plaatsen beschikbaar voor de vierde cursus op dinsdag 21 mei. De vijfde cursus start maandag 3 september. 

Aanmelden via kan via bestuur@wijkcentrumswaenswijk.nl of telefonisch op 06-344 87 434.

Ingang van Wijkcentrum Swaenswijk is aan de Jongkindt Coninckstraat 2b in Alphen aan den Rijn. Voor meer informatie, ga je naar www.

wijkcentrumswaenswijk.nl