Bevrijdingsfestival uitgebreid met cultuur: ‘Fantasie’

Nieuws
Sophia en Noah storten zich op schoenen beschilderen, onder begeleiding van kunstenares Ann van Wingerden.
Sophia en Noah storten zich op schoenen beschilderen, onder begeleiding van kunstenares Ann van Wingerden. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN - Het Bevrijdingsfestival in Alphen is volgens voorzitter Frank Schildkamp weer springlevend. “Vorig jaar namen wij de organisatie kort tevoren over, maar nu hadden we een jaar de tijd om alles voor te bereiden. Dankzij nieuwe sponsoren, donateurs en medewerking van de gemeente, kunnen we een dijk van een programma neerzetten.” Dat zijn grote namen als Pater Moeskroen en Waylon op het Rijnplein, maar ook optredens op het nieuwe cultuurpodium aan de Aarkade.

Door Rob Langerak

Onder de paraplu van het festival hield cultuurplatform KHABBAZ samen met de bibliotheek en galerie STA-ART afgelopen zondag op die plek een gevarieerd programma. Na de opening door Josje Goudswaard (piano) en Camilla van der Kooij (viool), volgt een optreden van ‘spoken word’ artieste Kelly Verdonk. 

‘Vliegende figuren gaan de vrijheid tegemoet’

Op het drijvende podium komen vervolgens de Koudekerkse band Doggy Dike en een vijftal schoolbandjes in actie. “Best spannend”, zegt gitariste Felien van UNKNOWN. De zes jonge meiden zitten allemaal pas in het eerste leerjaar van het Ashram College en hebben elkaar in de pauzes voor het eerst ontmoet. “Wij zijn pas een paar maanden bezig en dit is ons eerste optreden voor publiek.” 

Schilderkunst

Dat publiek is aan beide kanten van de Aar volop aanwezig. Niet alleen voor de muziek, maar ook om de schilderkunst van Alphenaar Jasper Bos te bewonderen. Hij heeft zijn atelier aan De Werf bij de haven verlaten om op een vlonder een schilderij met het thema vrijheid te maken. “Kijk, de blauwe achtergrond heb ik al bijna af en straks schilder ik er nog wat vliegende figuren op. Die gaan de vrijheid tegemoet.”

‘Jong, oud of versleten, iedereen mag gezien worden, ook een vorm van vrijheid’ 

Op de andere oever wordt er ook met verf gewerkt. Performance kunstenaar Ann van Wingerden geeft daar een gratis workshop voor iedereen om schoenen te beschilderen en te tekenen. “Meestal maak ik kunst op canvas, glas en kleding, maar nu heb ik via de kringloop van So My Vintage een hele stapel schoenen gekregen. Iedereen mag die naar hartenlust en eigen fantasie beschilderen”, legt zij uit.

Onder toeziend oog van hun ouders trekken de 9-jarige Sophia en haar broertje Noah (8) de stoute schoenen aan. Zij zoeken een exemplaar van de stapel en pakken er kleurrijke verf bij. Die is bewust erg dun en daarom krijgen zij er een rietje bij. “Dat is niet om het droog te blazen, maar om alle kanten op te blazen”, zegt Sophia. Na afloop mogen de kinderen hun kunstwerk op een zelf gekozen plekje op de Aarkade neerzetten. “Heel leuk dat ze dit organiseren”, laat hun vader weten. “Jong, oud of versleten, iedereen mag gezien worden. Ook dat is een vorm van vrijheid”, laat de kunstenares weten. Aan weerszijden van het water zijn er ook optredens te zien van dansgroepen van I’M in Motion. Een fuut trekt zich niets aan van alle drukte. Zij blijft rustig op haar nestje zitten om haar drie eieren uit te broeden.

Voorzitter Schildkamp is blij te horen, dat het culturele programma aan de Aarkade aanslaat. “Het is een van de veranderingen dit jaar. Wij hebben ook het hoofdpodium gedraaid. Dat staat nu parallel aan de Rijn. Daardoor kunnen nog meer mensen op het plein van alle artiesten genieten.” Naarmate het festival vordert, wordt het steeds voller. Ook bij het middagprogramma met Wild Romance, rapper De Grote en de Alphense zangeres Daya Hendrix is het gezellig druk op het Rijnplein.

Creatief met schoenen: kunstenares Ann van Wingerden geeft uitleg aan Sophia en Noah.
Jasper Bos schildert de vrijheid.