Van cruise tot zorg met De Kreunende Sluisdeuren

Nieuws
Frans van Breugel, Hans Zaunbrecher en Yank Simon (vlnr) in de Alphense jachthaven.
Frans van Breugel, Hans Zaunbrecher en Yank Simon (vlnr) in de Alphense jachthaven. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN – Het is een instituut en een fenomeen: shantykoor De Kreunende Sluisdeuren uit Alphen. Al bijna 25 jaar brengt het koor zeemansliederen voor een breed publiek. De Sluisdeuren zingen op cruiseschepen en festivals, in verpleeghuizen en zorginstellingen. Komende zaterdag treedt het koor op in de Baronie in Alphen, gratis toegankelijk voor de liefhebbers.

Door Morvenna Goudkade 

De Kreunende Sluisdeuren zijn ontstaan in de Alphense jachthaven, in 1997. Een gesprek met enkele koorleden, wordt daarom in de haven gehouden. Zangers Frans van Breugel (79) en Yank Simon (83) worden vergezeld door accordeonist Hans Zaunbrecher (78). In totaal bestaat het gezelschap uit zo’n veertig leden. 

‘Jullie klinken als kreunende sluisdeuren, haha’

“Het was destijds in de winter een saaie boel in de jachthaven”, vertelt Van Breugel. “Op een keer werd besloten een potje te gaan zingen met elkaar. Dat beviel zo goed dat het vaker werd gedaan. In 2000 is het havengezelschap officieel een koor geworden en toen is ook de naam geboren: De Kreunende Sluisdeuren.”

Waar dat vandaan komt? Van Breugel, grinnikend: “Dat was een geintje, zo’n opmerking als: jonge jonge, jullie klinken als een stelletje kreunende sluisdeuren. Nou, eigenlijk een perfecte naam.” Hoewel het lastig uit te spreken voor de vele internationale gasten op de cruiseboten in Amsterdam, zijn ze ook daar een begrip. Zo’n tien tot twaalf keer per seizoen reist het koor af naar de hoofdstad om daar op schepen voor Europese rivercruises op te treden. Het cruisepubliek smult van het Alphense koor. “Ja, dat is altijd een feestje. De gasten, vooral Engels en Duits, genieten enorm van ons optreden. Voor ons is het ook heel leuk, op zo’n cruiseschip.” Yank Simon legt uit dat ze het repertoire aanpassen aan de gelegenheid. “We hebben een groot aantal nummers om uit te kiezen. Shantyliederen komen oorspronkelijk uit de oude zeilvaart. De bemanning zong liedjes om het eentonige leven aan boord te doorbreken, allerlei activiteiten aan boord hadden eigen nummers.” Hij geeft voorbeelden: de loopshanty, haalshanty, pompshanty en ballastshanty. “Een haalshanty werd gezongen als er aan touwen getrokken werd, een pompshanty bij het wegpompen van water. Het had te maken met het ritme van de activiteit. Een heel bekende loopshanty is ‘What shall we do with the drunken sailor.” Elk zeilschip had een shantyman, weet Simon. “Die zong de coupletten en de rest van de bemanning zong het refrein.” Accordeonist Hans Zaunbrecher speelde altijd klassiek, tot hij bij de Kreunende Sluisdeuren terechtkwam. “Ik ben gekomen en ik ben niet meer weggegaan, haha. Met ons combo van vier muzikanten begeleiden we de zangers.” 

‘Het is grote kameraadschap’

Waarom het zo leuk is bij het shantykoor? Van Breugel noemt het ‘een warm bad’. “Het is plezier in zingen, het is grote kameraadschap en het is waardering van het publiek.” Simon en Zaunbrecher zouden het ook niet willen missen: “Het is altijd een feestje. Al hebben we ook op uitvaarten gespeeld, maar dat is ook heel mooi om te doen.” Ze vertellen over de vele optredens in verpleeghuizen en zorginstellingen: “Het is ontroerend om te zien hoe de mensen opvrolijken bij het horen van liederen die zij nog van vroeger kennen. Het is heel dankbaar.”

Op zaterdag 18 mei staan ze in winkelcentrum De Baronie in Alphen, vanaf 15.00 uur zijn daar drie optredens. Wat gaan ze zingen? “Nou, klassiekers als Bloody Mary en What shall we do with the drunken sailor mogen nooit ontbreken, maar we zingen ook Nederlandse krakers als Het kleine café aan de haven en Een reisje langs de Rijn.”

Shantykoor De Kreunende Sluisdeuren in vol ornaat.