Hazelaar heropend na dramastart: ‘We zijn er weer’

Nieuws
Tevreden badgasten Marjan Dorsman, Kees Hak, Jeanne Schouten en Ellie van Strien (vlnr) zijn blij met de heropening van De Hazelaar.
Tevreden badgasten Marjan Dorsman, Kees Hak, Jeanne Schouten en Ellie van Strien (vlnr) zijn blij met de heropening van De Hazelaar. (Foto: Morvenna Goudkade)

HAZERSWOUDE-DORP – Enerverende tijden bij zwembad De Hazelaar. Na een droomstart met prachtig weer en een recordaantal bezoekers, volgde een nachtmerrie met kapotte pompen en gedwongen sluiting. De vaste badgasten konden hun dagelijkse baantjes niet meer trekken, al schoot het PWA-bad in Koudekerk te hulp. Inmiddels is alles weer gefikst, tot grote opluchting van iedereen: “We zijn er weer.”

Door Morvenna Goudkade

Marjan Dorsman, Jeanne Schouten en Ellie van Strien, alle drie uit Hazerswoude-Dorp, hebben hun zwemuurtje er weer op zitten, net als Kees Hak uit Benthuizen. En dat betekent: aan de koffie in de zon. Het is een vertrouwd beeld bij De Hazelaar: senioren die elke dag banen zwemmen en daarna op een rijtje koffiedrinken. Het sportieve viertal maakt deel uit van een grotere groep ouderen. Dat ze nu weer terecht kunnen in hun eigen bad, is een grote opluchting. Al heeft Kees Hak wel gebruik gemaakt van het aanbod in Koudekerk. “Dat was heel aardig van het PWA-bad, maar we zijn blij dat De Hazelaar weer open is.”

‘De opening was grandioos, maar toen kregen we storing in de machinekamer’

Het begon zo mooi op 1 mei, de start van het badseizoen. Het bad was juist verduurzaamd: van het gas af, zonnepanelen, warmtepompen, zonnecollectoren en een vernieuwde machinekamer. In jaren was er niet zo’n fantastische opening geweest, met zomerse temperaturen en volop zon. Meteen die eerste dag trok het zwembad zo’n 700 bezoekers. En daarna volgde nog een mooie dag, maar toen ging het mis. Projectleider verduurzaming Jan Slappendel, al vele jaren vrijwilliger bij De Hazelaar, is inmiddels weer weer een beetje bijgekomen, maar was ‘helemaal versleten’. “De opening was grandioos, maar toen kregen we storing in de machinekamer, een pomp van de zonnecollectoren viel uit. En toen dreigde ook de circulatiepompen het te begeven. Rampzalig, want bij die pompen geldt 10 weken levertijd.”

Het was een en al ellende, want er ontstond ook stroomuitval. “Inmiddels hadden we dus watertechnische en elektrotechnische problemen. Het was niet meer verantwoord om open te blijven.” Hij kon de waterkwaliteit niet langer waarborgen, zegt Slappendel. “Als het water niet meer gezuiverd kan worden, ontstaat er groei van bacteriën, daar kan je ziek van worden. In zulke situaties moet het bad dicht.” Er volgde spoedoverleg met de gemeente Alphen, opdrachtgever van de verduurzaming. “De gemeente heeft daarop de leiding genomen bij het oplossen van de problemen en heeft partijen ingeschakeld. Ik ben daar wel steeds bij betrokken geweest, als vertegenwoordiger van het zwembad.” Slappendel had er zo ongeveer een dagtaak aan. “Het gaf veel stress. Ik was of in de machinekamer of ik zat aan de telefoon. Ik liep op mijn tandvlees.” Intussen was er ook contact met het PWA-bad in Koudekerk. “Zij hebben ons geholpen. Onze abonnementhouders mochten met hun Hazelaar-abonnement zwemmen in het PWA-bad. Dat hebben wij als heel positief ervaren.”

Inmiddels zijn de problemen opgelost, al is het technisch nog niet helemaal klaar. “Er moet nog een nieuwe pomp komen. De zonnecollectoren geven nu geen rendement, omdat die pomp er nog niet is, maar dat heeft geen invloed op de veiligheid. De storingen zijn opgelost en er is geen probleem meer met de circulatiepompen.” De machinekamer wordt nog verder geperfectioneerd, aldus Slappendel. “Die wordt helemaal hightech. En we gaan metingen automatiseren in plaats van handmatig uitvoeren. De metingen zijn dan zuiverder en betrouwbaarder.” Met een blik op de tevreden badgasten: “Ik ben heel blij dat alles weer werkt. De opstartproblemen hebben we gelukkig achter de rug. Beter nu dan in het hoogseizoen.”