Heitingatoernooi ook zonder Heitinga groot feest

Nieuws
De winnaar: Borussia Mönchengladbach.
De winnaar: Borussia Mönchengladbach. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN - Er werd stiekem op gehoopt en de verwachting kwam weer uit: als het ARC-Heitingatoernooi wordt gehouden is het bijna altijd mooi weer. John Heitinga zelf was er niet bij, vanwege trainersverplichtingen in Engeland. Maar ook zonder de naamgever was het een groot feest bij de 17e editie van dit jeugd-voetbalevenement.

Door Rob Langerak

Normaal gesproken wordt het toernooi van donderdag tot en met zaterdag gespeeld. Omdat de KNVB er dit jaar een competitiedag van heeft gemaakt, moest de organisatie het speelschema aanpassen. Daarom is de leeftijdscategorie O13 vervallen en zijn er meer O12 teams, waardoor het nu een echt pupillentoernooi is. Toch duurt het toernooi ook dit jaar drie dagen, want op woensdag is al begonnen met het internationale U12 Young Talent Tournament. Hier deelname van de jeugd van Nederlandse profclubs Ajax, AZ en een combinatie van Heracles en FC Twente. Uit Duitsland komen FC Köln, Borussia Dortmund, Bayer Leverkussen en Borussia Mönchengladbach. België is vertegenwoordigd met KAA Gent, Royal Antwerp en Standard Luik. Hoewel België tweetalig is, valt met die laatste club overigens niet in het Nederlands te communiceren. Italië is vertegenwoordigd met teams van Juventus en Inter Milan en verder zijn Hammarby IF (Denemarken), Benfica (Portugal) en de Schotse ploegen Glasgow Rangers en Aberdeen te bewonderen. Voorzitter van het organisatiecomité, Stephan Swerissen vertelt dat die alle deelnemers aan het talententoernooi logeren in een hotel met weinig reistijd naar Sportpark Zegersloot.

Van Ajax en AZ tot AC Milan en Juventus

Voorafgaand aan de poulewedstrijd is er een wedstrijdje tussen de G-voetballers van Only Friends en ADO Den Haag G-Storks. Daarna volgen op woensdag de poulewedstrijden en is er op donderdag de ‘Final Stage’, waarin alle eerste twee teams uit de voorronde om de plaatsen 1 tot en met 8 spelen. De finale gaat uiteindelijk tussen Borussia Mönchengladbach en titelverdediger Ajax. De Duitsers trekken met 4-1 aan het langste eind en krijgen hun prijs uitgereikt uit handen van profscheidsrechter Allard Lindhout. Een jaar eerder is die eer toebedeeld aan de naamgever van het toernooi, John Heitinga. Hij is assistent-trainer bij het Londense West Ham United dit jaar en kan daardoor niet aanwezig zijn.

Bij het reguliere toernooi staat plezier voorop, al is er ook altijd wat klein leed. Met een pleister op de knie kan een jochie van ARC weer snel verder en een spelertje van Diemen zit met een ijszak op zijn knie omdat hij daartegen een schop heeft gekregen. Ook de 7-jarige Spartaan Rizwaan laat zich even behandelen. “Verder ging het goed hoor, dus ik hoop straks in de finale weer mee te kunnen spelen.” De hulpverleners melden dat dit deze dagen het voornaamste werk is en er geen ernstige blessures zijn. Volgens de organisatie zijn er dagelijks ongeveer honderd vrijwilligers actief. Alle 166 teams hebben een eigen begeleider en in de lunchtent wordt iedereen door vele handen voorzien van broodjes, melk en fruit. Dankzij de samenwerking met Ajax Facility Management kan er ook worden gekozen voor een gezonde maaltijd. Halverwege de middag zit het er voor iedereen weer op. Voordat de huldigingen op een groot podium plaatsvinden, worden de kinderen vermaakt door een jongleur. “Echt een leuke, alles is heel goed georganiseerd” zegt Ashton Jonker, speelster van Alphia MO10-1. “Met ons meisjesteam met daarin één jongen, zijn wij tweede geworden, terwijl wij alleen tegen jongens hebben gespeeld. Op dat moment wordt verderop het Funpark met veel opblaasbare speeltoestellen al afgebroken.
Daar hebben spelers en familieleden zich tussen de wedstrijden door prima vermaakt. Een jongen van Teylingen uit Sassenheim heeft daar ook van genoten. “Maar voetballen vind ik toch leuker.”

Wachten op de prijsuitreiking.
Spannend duel.