De raakt zich zich sterk voor Oekraïense vluchtelingen.
De raakt zich zich sterk voor Oekraïense vluchtelingen. (Foto: gemeente Alphen aan den Rijn)

Gemeentebestuur zet zich in voor vluchtelingen uit Oekraïne

7 mrt, 15:32 Politiek

ALPHEN AAN DEN RIJN- De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn ondersteunt de bevolking en leiders van Oekraïne in hun strijd voor vrijheid en democratie. De oorlog heeft grote humanitaire gevolgen. Alphen wil een steentje bijdragen in de opvang en ondersteuning van de vluchtelingen uit Oekraïne.

Joep Derksen

Naar aanleiding van vragen van deze krant reageren de politieke partijen BA, CDA, CU, D66, GL,NE, PvdA, RGL, SGP en de VVD gezamenlijk:

Hoeveel vluchtelingen uit Oekraïne wil en kan Alphen opvangen? 

“Dat is nu nog niet te zeggen en afhankelijk van meerdere factoren: we zien nu dat de stroom vluchtelingen op gang komt. De eerste opvanglocaties zijn geopend. Het college onderzoekt nu waar er opvang mogelijk is en komt straks met een groslijst; er is sowieso al veel bereidheid voor particuliere opvang. Het is ook afhankelijk hoeveel vluchtelingen uiteindelijk in Nederland komen en welke opdracht we krijgen vanuit het Rijk.”

1,5 miljoen zijn Oekraïners gevlucht-VN

Al jaren zijn er wereldwijd miljoenen mensen op de vlucht zijn: waarom zet Alphen zich nu opeens zo snel in met tijdelijke opvangwoningen voor vluchtelingen uit Oekraïne? 

Alphen plaatst al vele jaren vluchtelingen, dat is niet nieuw. Dit is een Europese oorlog en er komen heel veel vluchtelingen naar het Westen van Europa. We weten nu nog niet hoe de oorlog zich verder ontwikkeld en hoe lang die gaat duren. We zullen als Europa solidair zijn en de mensen een veilig onderdak moeten bieden.” 

In Polen zijn nu bijna een miljoen vluchtelingen-VN

Onderdak is één ding, maar wordt er ook gezorgd voor werk en scholing? Hoe? 

“Er is een nieuwe Europese richtlijn over de status van deze Oekraïense vluchtelingen: zij kunnen drie jaar in de Europese Unie verblijven zonder asiel te hoeven aanvragen; zij krijgen een speciale verblijfstatus. De richtlijn bepaalt ook dat de Oekraïners in staat moeten worden gesteld om te werken, een onderkomen moeten krijgen en toegang tot onderwijs, bijstand, financiële ondersteuning en medische zorg. Gemeenten worden hiervoor verantwoordelijk. Hoe dat precies geregeld moet worden, is nog onduidelijk.”

Hoe tijdelijk is tijdelijk? 1 jaar, 10 jaar? 

“Zoals de nieuwe richtlijn aangeeft, voorlopig 3 jaar. Echter dit is natuurlijk ook afhankelijk van de ontwikkeling van de oorlog en de terugkeer van de veiligheid in de Oekraïne.”

In het persbericht staat: ‘Incidenteel geld beschikbaar stellen’: wat houdt dat in; krijgen Oekraïense vluchtelingen een geldzakje? 

“Wat wij als gemeenteraad hiermee bedoelen is voor het in orde maken van de opvang geld beschikbaar is Daar gaat meestal een hele logistieke organisatie aan vooraf. We verwachten dat als we een taakstelling krijgen, hier ook geld voor komt vanuit de Rijksoverheid of vanuit de Europese Unie.”

Waarom is deze actie van de gemeenteraad zo belangrijk? 

“Omdat wij als gemeenteraad niet meer voor de verkiezingen van 16 maart in vergadering bij elkaar komen en wel van ons willen laten horen dat we meeleven en meedenken. Normaal zou je in een vergadering het college met een motie een opdracht kunnen geven. Dat doen we nu met dit statement. Deze oorlog is binnen de grenzen van Europa. Oekraïne is een vredelievend land, met een goed werkende democratie. De vrijheid van de Oekraïners is ook onze vrijheid. Hun democratie is de onze. We zijn er trots op om dit geluid eensgezind met de hele raad te kunnen uitspreken. We zien ook vanuit de Alphense samenleving heel veel hulp ontstaan, dit is het steentje wat we als raad kunnen bijdragen.”

VN verwachten 10 miljoen vluchtelingen

SP

Iris van de Kolk (SP): “Helaas is het feit dat mensen moeten vluchten voor oorlogsgeweld iets wat over de hele wereld voorkomt. Wij vinden dat vluchtelingen, die mogen blijven omdat het niet veilig is in hun land, recht hebben op een plek binnen onze gemeente en vanaf dag één geholpen moeten worden om te integreren omdat dat belangrijk is voor hoe zij functioneren in onze samenleving. 

Hier leven betekent ook een steentje bijdragen. Daar hoort werk en scholing ook bij, want een leven bestaat uit meer dan alleen een dak boven je hoofd, ook al begint het daar wel mee. De Oekraïense vluchtelingen krijgen geen geldzakje. Dat geld stellen we beschikbaar voor het eventueel opzetten van een tijdelijke opvanglocatie. We gaan er vanuit dat het Rijk met geld over de brug zal komen.”

Nieuwkoop kort

Ook de gemeente Nieuwkoop bereidt zich voor. “Als gemeente zijn we ons aan het voorbereiden op een grotere stroom vluchtelingen en oriënteren ons op de mogelijkheden in onze gemeente voor noodopvang. Daar waar we kunnen willen we lokale initiatieven laten aansluiten op de vragen die we krijgen. De veiligheid en een menswaardige opvang zal hierbij wel centraal moeten staan. Deze week hijst Nieuwkoop de Oekraïense vlag, om onze afschuw uit te spreken over de situatie.”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Gouden fietsbel actie tijdens Zomerspektakel Cultuur 25 mei, 12:06
Afbeelding
Expositie bezoeken over rampjaar 1672 Cultuur 25 mei, 11:50
Afbeelding
Gemeente Alphen zoekt nieuwe kinderraad, kinderburgemeester en kinderwethouders Nieuws 25 mei, 10:37
Afbeelding
Repeteren voor Schone van Boskoop: ‘Wij zijn Joost en Isabel’ Nieuws 23 mei, 12:45
Afbeelding
‘Mensen en muziek in beweging zetten is magisch’ Nieuws 23 mei, 12:45
Afbeelding
Van melk naar zoutjes: Menken Orlando terug in Hazerswoude Nieuws 23 mei, 12:45
Afbeelding
Vrouw als wethouder: ‘Heel positief’ Nieuws 23 mei, 12:43
Afbeelding
Alphense Trudy schrijft een boek over een Afghaanse vluchteling Cultuur 20 mei, 16:28
Afbeelding
Bankhelpdeskfraude professionaliseert: ‘Dit kan iedereen gebeuren’ Nieuws 20 mei, 15:56
Afbeelding
Wachten op de Alphense brug is binnenkort nooit meer hetzelfde Algemeen 20 mei, 15:24
Afbeelding
Floravita opent officieel de deuren Nieuws 20 mei, 15:00
Afbeelding
Zero Waste Tour komt naar Alphen Nieuws 20 mei, 14:20
Afbeelding
CDA blij met benoeming Breeuwsma als wethouder Politiek 20 mei, 13:17
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief