Het pop-up stembureau is primeur voor Alphen

Politiek
In het pop-up stembureau in Floravita brengt Annie van Klaveren-Schep (82) haar stem uit. Het mobiele bureau reisde maandag langs zorglocaties in Boskoop, Hazerswoude en Alphen. Rechts dochter Marjan van Klaveren, links Taco van Delft, directeur Floravita
In het pop-up stembureau in Floravita brengt Annie van Klaveren-Schep (82) haar stem uit. Het mobiele bureau reisde maandag langs zorglocaties in Boskoop, Hazerswoude en Alphen. Rechts dochter Marjan van Klaveren, links Taco van Delft, directeur Floravita (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN – De gemeenteraadsverkiezingen zijn in volle gang. We zijn massaal aan het stemmen, op de meest uiteenlopende plekken. In de gemeente Alphen aan den Rijn zijn maar liefst 67 stemlocaties beschikbaar. Waar we allemaal kunnen stemmen? Tja, waar niet? In de kerk en in het theater, in de gymzaal en bij de tennisclub, bij de brandweer en in de speeltuin, bij de woonboulevard en in het zwembad. En dan was er maandag 14 maart ook nog een mobiel stembureau voor de zorg.

Morvenna Goudkade

Het mobiele bureau gaat maandag als pop-up stembureau langs drie zorglocaties in de gemeente: Floravita in Boskoop, De Driehof in Hazerswoude-Dorp en Rijnzate in Alphen. Het stembureau is steeds een paar uur aanwezig om bewoners en medewerkers de gelegenheid te geven in eigen huis te stemmen. Dat is vooral fijn voor de bewoners, die doorgaans slecht mobiel zijn. Zij kunnen op deze manier toch zelf hun stem uitbrengen.

Mooi dat onze bewoners de gelegenheid krijgen om zelf te stemmen

Het mobiele stembureau, op besloten locaties, is een primeur voor Alphen. Er gelden wel strikte voorwaarden, vertelt een woordvoerster. Zo mogen alleen de eigen bewoners van de zorginstelling komen stemmen en geen familieleden of bezoekers. Wel mogen medewerkers hun stem uitbrengen, als die tenminste woonachtig zijn in de gemeente. 

In het Boskoopse Floravita is maandag het mobiele bureau van half tien tot half twaalf geopend. In de hal bij het restaurant kun je stemmen. En dat vindt bewoonster Annie van Klaveren-Schep (82) heel prettig. In haar rolstoel rijdt ze naar het pop-up stembureau. Dochter Marjan van Klaveren loopt met haar mee, dat is in dit geval toegestaan, want Marjan is ook hoofd wonen & zorg bij Floravita. “Zelf mag ik hier niet stemmen, want ik woon in Waddinxveen”, vertelt de zorgprofessional. Ze begeleidt haar moeder naar de stemtafels, die het vervolgens zelf oppakt en haar stem uitbrengt. 

Directeur Taco van Delft is blij met het mobiele bureau. “Wij hebben hier 105 bewoners, van wie 84 kunnen gaan stemmen. De overige bewoners zijn niet wilsbekwaam, vanwege dementie. Ook hebben we zo’n 160 medewerkers, plus een groot aantal vrijwillige medewerkers. Het is mooi dat zij gelegenheid krijgen om te stemmen.” Bij andere verkiezingen was Floravita vaak reguliere stemlocatie, vertelt Van Delft. “Dat zijn we nu niet, vanwege nog steeds corona. Als we openbare stemlocatie zijn, krijgen we heel veel mensen over de vloer, dat vinden we nog niet verstandig. We hebben een kwetsbare doelgroep.” Of hij zelf ook stemt in eigen huis? “Nee, want ik woon buiten de gemeente.”

Als de tijd in Boskoop erop zit, pakt het mobiele stembureau weer in en gaat op pad naar Hazerswoude-Dorp en Alphen. Na afloop is bekend dat er in totaal 75 mensen hebben gestemd. “Dat is een matige opkomst, maar we kunnen geen uitspraken doen over de redenen hiervoor”, zegt een woordvoerster van de gemeente. 

Op de locaties voor vervroegd stemmen zijn maandag 14 maart in totaal 2471 stemmen uitgebracht. Op dinsdag 15 maart zijn er tot 13:00 uur 1749 stemmen geteld. Over de uiteindelijke opkomst is nog niet veel te zeggen, want het grootste deel van de inwoners gaat op woensdag 16 maart naar de stembus, als alle stemlocaties geopend zijn. 

In Alphen kun je kiezen uit 12 partijen, met in totaal 292 kandidaten. Ruime keuze dus, maar dat maakt het voor veel mensen niet gemakkelijker. De lokale stemwijzer is daarom een veelgebruikt hulpmiddel:  www.mijnstem.nl/alphenaandenrijn