Huurwoningen in Bospark

Politiek
De woningen.
De woningen. (Foto: gemeente Alphen)

ALPHEN- Aan de Bosparkweg in Alphen aan den Rijn komen 120 middeldure huurwoningen voor senioren met en zonder zorgvraag. Het woonzorgcomplex Bospark komt op de plek van het voormalige schoolgebouw van het Groene Hart Leerpark. 

Uitgangspunt voor het woonzorgcomplex Bospark is dat de bewoners van deze woningen zo lang mogelijk op één plek kunnen blijven wonen, ook als er een (zware) zorgvraag ontstaat. Daardoor wonen er straks in Bospark vitale senioren en mensen die zorg nodig hebben. Naar verwachting zijn de woningen in 2025 klaar.

De afgelopen maanden heeft de gemeente Alphen voor de verkoop van de grond een aanbestedingsproces doorlopen. Nu is de partij bekend die op deze plek een innovatief woonzorgconcept kan ontwikkelen. Bébouw Midreth, onderdeel van VolkerWessels, heeft met haar ontwerp en visie op het zorgconcept de aanbesteding gewonnen.  

“Voor Bospark is een uniek woonzorgconcept opgesteld, zodat senioren op een prettige manier langer thuis kunnen blijven wonen”, stelt de gemeente. “Het concept is bijzonder door een combinatie van thuiszorg en zware zorg, het bevorderen van bewonersactiviteiten en het faciliteren van ontmoetingen. In het ontwerp is gekozen voor het concept ‘leefstraten’. Dat zijn erg breed uitgevoerde galerijen met name aan de binnenzijde, om ontmoeting en de gemeenschapszin te bevorderen. Daarnaast worden gemeenschappelijke ruimtes gecreëerd zoals een kookstudio, huiskamer, bibliotheek, fietsenmaker, multifunctioneel gezamenlijk dakterras en een binnentuin. Toekomstige bewoners en de buurt ontvangen op een later moment een uitnodiging van Bébouw Midreth om mee te denken over de exacte invulling van de collectieve ruimtes.?” Woonzorgcomplex Bospark wordt een duurzaam gebouw. Het gebouw gaat zuinig om met hernieuwbare energie, heeft een zo klein mogelijke milieu-footprint en zoveel mogelijk herbruikbare materialen. “Het complex krijgt zonnepanelen en een goede, energiezuinige ventilatie, die zorgt voor een gezonde leefomgeving.”