André de Jeu van Nieuw Elan, hier op de verkiezingsavond van 16 maart, ziet coalitievorming met vertrouwen tegemoet.
André de Jeu van Nieuw Elan, hier op de verkiezingsavond van 16 maart, ziet coalitievorming met vertrouwen tegemoet. (Foto: Morvenna Goudkade)

André de Jeu: ‘We streven naar coalitie op 10 mei’

12 apr, 09:21 Politiek

ALPHEN – Hoe gaat het met de coalitievorming in Alphen? Volgens formateur André de Jeu, van grootste partij Nieuw Elan, koersen ze af op 10 mei. Dan kan tijdens de gemeenteraadsvergadering de nieuwe coalitie met CDA, VVD en D66 worden gepresenteerd. Of er nog hoop is voor GroenLinks? “Die kans is nul.”

Morvenna Goudkade

Formateur De Jeu heeft er alle vertrouwen in. “De partijprogramma’s van Nieuw Elan, CDA, VVD en D66 bieden veel aanknopingspunten. Nieuw Elan is de coördinerende partij, maar we doen het met zijn vieren. We hebben afspraken gemaakt voor de komende tijd: de onderwerpen, de planning en het proces. We houden de besprekingen met twee per partij, met soms een extra specialist.”

Na gesprek van een uur stonden we al buitenspel

Het grootste probleem zijn eigenlijk de feestdagen en vakanties, want die houden de coalitiegesprekken op, zegt De Jeu. “We streven naar een coalitieakkoord op 10 mei, dat zou haalbaar moeten zijn.”

Hij blikt terug op de eerste fase na de verkiezingsuitslag. Toen ging informateur Bruno Bruins bij alle partijen langs. “Hij heeft geïnventariseerd wat de onderwerpen zijn, de belemmeringen en de kansen. Vervolgens heeft hij een optelsom gemaakt: die bestaat uit de vier partijen die nu met elkaar in gesprek zijn.” 

Grootste probleem zijn de feestdagen en vakanties

Of het ook niet kan lukken, de coalitievorming? “Als het niet lukt, dan lukt het nóg niet. Maar daar ga ik niet van uit.” De Jeu is behoorlijk definitief over de kansen van GroenLinks om nog in de coalitie te komen: “Die kans is nul. Al moet ik in de politiek natuurlijk zeggen: heel erg klein. En echt niet alleen vanwege bouwen in de Gnephoek: we liggen op teveel punten teveel uit elkaar.” GroenLinks was een van de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen, maar praat niet mee. Ongelooflijk jammer en teleurstellend, volgens fractieleidster José Huls. “Na een gesprek van een uur met informateur Bruins stonden we al buitenspel. Terwijl de verkiezingsuitslag aanleiding gaf tot uitgebreide verkennende gesprekken. Ik kan het niet afdwingen, als vier partijen samen verder willen, maar stel dat ze er niet uitkomen, dan mogen ze zeker aankloppen.” Er zijn politieke oplossingen, vindt Huls. “Over bouwen in de Gnephoek: ik denk dat er de komende vier jaar weinig mogelijk is. Zolang de provincie geen toestemming geeft en ook geen financiering voor de infrastructuur, lukt dat niet. Wij denken voldoende te kunnen bouwen op andere locaties. Het onderwerp Gnephoek zou dus geen breekpunt hoeven zijn. Ik vind dat er een tunnelvisie is, zo gauw het over de Gnephoek gaat. Op andere terreinen kan GroenLinks juist veel bijdragen aan een coalitie, denk aan jeugdhulp, inclusiviteit, duurzaamheid en biodiversiteit. Wij denken dat veel kiezers dat ook willen.”

De Jeu ziet op andere terreinen echter ook te veel frictie: “Als je kijkt naar sociaal domein, cultuur, verduurzaming en participatie liggen de standpunten ook ver uit elkaar. Wel staan we open voor een ‘coalition of the willing’, dus een coalitie in bredere setting, met bereidwilligen, bij overstijgende thema’s zoals participatie.”

Hij hoopt op 10 mei een coalitieakkoord op hoofdlijnen te presenteren, met speerpunten en actiepunten. Ook worden er beoogde wethouders naar voren geschoven, al beslist de raad daar uiteindelijk over. Daarna volgt een uitvoeringsprogramma. José Huls wacht het af, zegt ze. “Ik ben niet verbitterd of boos, dus bij twijfel bij de huidige partijen: ik wil graag in gesprek.”

José Huls van GroenLinks wil alsnog graag in gesprek: 'Er is een tunnelvisie over de Gnephoek.'

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vrouw als wethouder: ‘Heel positief’ Nieuws 23 mei, 12:43
Afbeelding
Alphense Trudy schrijft een boek over een Afghaanse vluchteling Cultuur 20 mei, 16:28
Afbeelding
Bankhelpdeskfraude professionaliseert: ‘Dit kan iedereen gebeuren’ Nieuws 20 mei, 15:56
Afbeelding
Wachten op de Alphense brug is binnenkort nooit meer hetzelfde Algemeen 20 mei, 15:24
Afbeelding
Floravita opent officieel de deuren Nieuws 20 mei, 15:00
Afbeelding
Zero Waste Tour komt naar Alphen Nieuws 20 mei, 14:20
Afbeelding
CDA blij met benoeming Breeuwsma als wethouder Politiek 20 mei, 13:17
Afbeelding
Partijen in het Groene Hart slaan de handen ineen voor intensievere samenwerking Politiek 20 mei, 12:06
Afbeelding
Leen Kroon is trots op zijn kindje Intratuin Ter Aar Bedrijf in Beeld 20 mei, 11:34
Afbeelding
Nieuw theaterseizoen van Castellum bekend Cultuur 20 mei, 11:21
Afbeelding
Concert Gregorian Grace in de Adventskerk Cultuur 20 mei, 11:08
Afbeelding
Lezing Gouden Eeuw bij Swaenswijk Cultuur 20 mei, 10:17
Afbeelding
Theaterconcert voor de hele familie Cultuur 20 mei, 09:53
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief