Nieuwe opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Alphen

Politiek
Vluchtelinge Anna Matvieieva (36) verblijft sinds 17 maart in Hazerswoude, bij een gastgezin.
Vluchtelinge Anna Matvieieva (36) verblijft sinds 17 maart in Hazerswoude, bij een gastgezin. (Foto: archief Morvenna Goudkade)

ALPHEN AAN DEN RIJN - De oorlog in Oekraïne blijft voortduren en er lijkt vooralsnog geen einde aan te komen. Miljoenen Oekraïners zijn gevlucht uit oorlogsgebied en zoeken nu elders in Europa onderdak. Inmiddels worden bijna driehonderd vluchtelingen in de gemeente Alphen opgevangen. De vluchtelingen worden zowel bij inwoners thuis als in opvanglocaties aan de Genielaan, Noorderkeerkring (beide Alphen aan den Rijn) en Landgoed Hooge Burch (Zwammerdam) opgevangen.  

De Rijksoverheid heeft alle gemeenten wettelijk opdracht gegeven om vluchtelingen onderdak te bieden. Voor de gemeente Alphen aan den Rijn betekent het dat er op dit moment 276 opvangplekken nodig zijn. Mensen die worden opgevangen in gastgezinnen tellen hierbij niet mee. “Omdat we niet voldoende bestaande opvangplekken hebben, moeten extra locaties worden aangewezen”, stelt de gemeente.

Nieuwe opvanglocaties

De locatie aan de Dorpsstraat in Koudekerk aan den Rijn is vanaf half mei volledig gebruiksklaar voor het opvangen van 24 tot 30 Oekraïense vluchtelingen. Ook heeft het college heeft besloten het Groene Kruisgebouw (Koningin Julianastraat 16b in Benthuizen) in gebruik te nemen als noodopvanglocatie voor maximaal 3 Oekraïense gezinnen. “Het Groene Kruisgebouw in Benthuizen is gerealiseerd in samenspraak met de eigenaar. In overleg met de eigenaar zijn de omwonenden en andere belanghebbende geïnformeerd over het in gebruik nemen van de locatie.”

De locatie Puttelaan in Boskoop is aangewezen voor de plaatsing van noodhuisvestingunits voor de opvang van maximaal 48 personen. Vanaf 17 juni 2022 kunnen hier mensen worden opgevangen.

Aan de President Kennedylaan in Alphen aan den Rijn, waar voorheen de noodlokalen van het Scala College stonden, komen 1- en 2-laagse noodhuisvestingsunits voor de opvang van maximaal 72 personen. Vanaf 1 juli 2022 is deze locatie operationeel.

Op de locaties President Kennedylaan en Puttelaan zijn tijdelijke noodhuisvestingsunits geplaatst. “Op die manier worden geen woningen gebruikt die bedoeld zijn voor woningzoekenden die al lange tijd ingeschreven staan, mensen die met spoed een woning nodig hebben of voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Deze mensen hoeven dan niet langer dan normaal te wachten op een woning.”