Vluchtelinge Anna Matvieieva (36) verblijft sinds 17 maart in Hazerswoude, bij een gastgezin.
Vluchtelinge Anna Matvieieva (36) verblijft sinds 17 maart in Hazerswoude, bij een gastgezin. (Foto: archief Morvenna Goudkade)

Nieuwe opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Alphen

Politiek

ALPHEN AAN DEN RIJN - De oorlog in Oekraïne blijft voortduren en er lijkt vooralsnog geen einde aan te komen. Miljoenen Oekraïners zijn gevlucht uit oorlogsgebied en zoeken nu elders in Europa onderdak. Inmiddels worden bijna driehonderd vluchtelingen in de gemeente Alphen opgevangen. De vluchtelingen worden zowel bij inwoners thuis als in opvanglocaties aan de Genielaan, Noorderkeerkring (beide Alphen aan den Rijn) en Landgoed Hooge Burch (Zwammerdam) opgevangen.  

De Rijksoverheid heeft alle gemeenten wettelijk opdracht gegeven om vluchtelingen onderdak te bieden. Voor de gemeente Alphen aan den Rijn betekent het dat er op dit moment 276 opvangplekken nodig zijn. Mensen die worden opgevangen in gastgezinnen tellen hierbij niet mee. “Omdat we niet voldoende bestaande opvangplekken hebben, moeten extra locaties worden aangewezen”, stelt de gemeente.

Nieuwe opvanglocaties

De locatie aan de Dorpsstraat in Koudekerk aan den Rijn is vanaf half mei volledig gebruiksklaar voor het opvangen van 24 tot 30 Oekraïense vluchtelingen. Ook heeft het college heeft besloten het Groene Kruisgebouw (Koningin Julianastraat 16b in Benthuizen) in gebruik te nemen als noodopvanglocatie voor maximaal 3 Oekraïense gezinnen. “Het Groene Kruisgebouw in Benthuizen is gerealiseerd in samenspraak met de eigenaar. In overleg met de eigenaar zijn de omwonenden en andere belanghebbende geïnformeerd over het in gebruik nemen van de locatie.”

De locatie Puttelaan in Boskoop is aangewezen voor de plaatsing van noodhuisvestingunits voor de opvang van maximaal 48 personen. Vanaf 17 juni 2022 kunnen hier mensen worden opgevangen.

Aan de President Kennedylaan in Alphen aan den Rijn, waar voorheen de noodlokalen van het Scala College stonden, komen 1- en 2-laagse noodhuisvestingsunits voor de opvang van maximaal 72 personen. Vanaf 1 juli 2022 is deze locatie operationeel.

Op de locaties President Kennedylaan en Puttelaan zijn tijdelijke noodhuisvestingsunits geplaatst. “Op die manier worden geen woningen gebruikt die bedoeld zijn voor woningzoekenden die al lange tijd ingeschreven staan, mensen die met spoed een woning nodig hebben of voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Deze mensen hoeven dan niet langer dan normaal te wachten op een woning.”

Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.