Vluchtelinge Anna Matvieieva (36) verblijft sinds 17 maart in Hazerswoude, bij een gastgezin.
Vluchtelinge Anna Matvieieva (36) verblijft sinds 17 maart in Hazerswoude, bij een gastgezin. (Foto: archief Morvenna Goudkade)

Nieuwe opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Alphen

Politiek

ALPHEN AAN DEN RIJN - De oorlog in Oekraïne blijft voortduren en er lijkt vooralsnog geen einde aan te komen. Miljoenen Oekraïners zijn gevlucht uit oorlogsgebied en zoeken nu elders in Europa onderdak. Inmiddels worden bijna driehonderd vluchtelingen in de gemeente Alphen opgevangen. De vluchtelingen worden zowel bij inwoners thuis als in opvanglocaties aan de Genielaan, Noorderkeerkring (beide Alphen aan den Rijn) en Landgoed Hooge Burch (Zwammerdam) opgevangen.  

De Rijksoverheid heeft alle gemeenten wettelijk opdracht gegeven om vluchtelingen onderdak te bieden. Voor de gemeente Alphen aan den Rijn betekent het dat er op dit moment 276 opvangplekken nodig zijn. Mensen die worden opgevangen in gastgezinnen tellen hierbij niet mee. “Omdat we niet voldoende bestaande opvangplekken hebben, moeten extra locaties worden aangewezen”, stelt de gemeente.

Nieuwe opvanglocaties

De locatie aan de Dorpsstraat in Koudekerk aan den Rijn is vanaf half mei volledig gebruiksklaar voor het opvangen van 24 tot 30 Oekraïense vluchtelingen. Ook heeft het college heeft besloten het Groene Kruisgebouw (Koningin Julianastraat 16b in Benthuizen) in gebruik te nemen als noodopvanglocatie voor maximaal 3 Oekraïense gezinnen. “Het Groene Kruisgebouw in Benthuizen is gerealiseerd in samenspraak met de eigenaar. In overleg met de eigenaar zijn de omwonenden en andere belanghebbende geïnformeerd over het in gebruik nemen van de locatie.”

De locatie Puttelaan in Boskoop is aangewezen voor de plaatsing van noodhuisvestingunits voor de opvang van maximaal 48 personen. Vanaf 17 juni 2022 kunnen hier mensen worden opgevangen.

Aan de President Kennedylaan in Alphen aan den Rijn, waar voorheen de noodlokalen van het Scala College stonden, komen 1- en 2-laagse noodhuisvestingsunits voor de opvang van maximaal 72 personen. Vanaf 1 juli 2022 is deze locatie operationeel.

Op de locaties President Kennedylaan en Puttelaan zijn tijdelijke noodhuisvestingsunits geplaatst. “Op die manier worden geen woningen gebruikt die bedoeld zijn voor woningzoekenden die al lange tijd ingeschreven staan, mensen die met spoed een woning nodig hebben of voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Deze mensen hoeven dan niet langer dan normaal te wachten op een woning.”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Tips om inbraak te voorkomen tijdens je vakantie Nieuws 23 jun, 13:36
Afbeelding
Signeersessie boek van oud-Boskoopse Mirjam Nieuws 23 jun, 13:10
Afbeelding
Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat Cultuur 23 jun, 10:00
Afbeelding
Kersverse wethouder Ines de Ridder bezoekt met leerlingen de Nieuwkoopse Plassen Nieuws 22 jun, 14:33
Afbeelding
Rotery en Lions halen bijna 15K op voor vluchtlingen Oekraine Nieuws 22 jun, 11:05
Afbeelding
VOA begint met enquête onder ondernemers Nieuws 22 jun, 10:47
Afbeelding
Kledingbank Groene Hart groeit uit zijn jasje en is op zoek naar groter pand Nieuws 22 jun, 10:10
Afbeelding
Tegels moeten de herkenbaarheid van Park Zegersloot gaan versterken Nieuws 22 jun, 09:32
Afbeelding
SBN: zorgen over stikstofplannen Politiek 21 jun, 14:34
Afbeelding
Nightwatch Eredivisie Beachvolleybal Nieuws 21 jun, 14:18
Afbeelding
Niet alleen planten, ook banen op Open Kwekerijdag Nieuws 21 jun, 14:01
Afbeelding
Nieuw: kinderfestival Konijn aan de Rijn Cultuur 21 jun, 13:57
Afbeelding
Alphenaar in actie op EK tafeltennis Sport 21 jun, 10:06
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief