Gé Kapteijn presenteert zijn plan voor alternatief plan voor bouwen in de Gnephoek.
Gé Kapteijn presenteert zijn plan voor alternatief plan voor bouwen in de Gnephoek. (Foto: GroenLinks Alphen)

GroenLinks presenteert alternatief plan voor bebouwing Gnephoek

Politiek

ALPHEN - GroenLinks Alphen aan den Rijn heeft een alternatief plan voor woningbouw in de gemeente gedeeld met de lokale gemeenteraad, de Provinciale Staten van Zuid-Holland en de Tweede Kamer. Dit plan is een antwoord op het voorstel uit het in mei gepresenteerde coalitieakkoord in de gemeente om grote delen van de Gnephoekpolder en de Vrouwgeestpolder te bebouwen. GroenLinks vindt dit om meerdere redenen geen goed idee en draagt diverse alternatieven aan voor woningbouw op andere locaties.

GroenLinks raadslid Gé Kapteijn licht het zogenoemde ‘Plan B voor woningbouw in Alphen aan den Rijn’ toe op de commissievergadering van de Provinciale Staten van Zuid-Holland op woensdag 22 juni. In januari dit jaar stapte GroenLinks Alphen aan den Rijn uit de toenmalige coalitie. Dit volgens GroenLinks omdat ‘de partijen Nieuw Elan en CDA de coalitieafspraak om de Gnephoekpolder grotendeels ongemoeid te laten niet wilden nakomen’. Dit resulteerde in een nieuwe coalitie van Nieuw Elan, CDA en VVD, die in hun coalitieakkoord het plan hebben opgenomen om 7.500 tot 10.000 woningen in de polder te bouwen. Ook de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland is het volgens GroenLinks oneens met deze plannen. “Volgens Anne Koning, gedeputeerde Anne Koning (PvdA) kan de woningbouwbehoefte binnenstedelijk worden opgevangen.”

Lokale vraag

GroenLinks Alphen aan den Rijn heeft met behulp van een woningbouwdeskundige in het plan uitgewerkt hoe dit kan worden gerealiseerd. Raadslid Gé Kapteijn legt uit: “De prioriteit zou moeten zijn om zo snel mogelijk woningen te bouwen die qua aantal, type en locatie het beste passen bij de woningbehoefte in de gemeente, én het Groene Hart sparen. Uit onderzoek blijkt dat er behoefte is aan maximaal 1.500 extra woningen bovenop de bestaande plannen, en dat er vooral behoefte is aan sociale huur en woningen voor starters en senioren. Door slim om te gaan met de ruimte op bedrijventerreinen kunnen deze woningen prima binnenstedelijk worden gebouwd. Uit een recente enquête onder meer dan 3.000 Alphenaren blijkt dat de inwoners van de gemeente dit met ons eens zijn. De bouwplannen van het Alphense college voldoen in onze optiek aan geen van de genoemde criteria: het college wil te veel woningen van het verkeerde type op de verkeerde plek. Bovendien zou de realisatie van huizen in de Gnephoek- en Vrouwgeestpolder nog lang op zich laten wachten, vanwege de ongeschikte bodem en de ontbrekende infrastructuur.”

Tweede Kamer

Ondertussen zet de Tweede Kamer de situatie verder onder druk. Al in maart 2021 sprak een meerderheid van de kamerleden zich uit voor het bebouwen van de Gnephoek. In mei dit jaar is een motie van regeringspartijen VVD en CDA aangenomen om vóór het einde van het jaar de knoop door te hakken. Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge heeft Wim Kuijken als extern onafhankelijk adviseur aangesteld om dit te realiseren. Plan B voor woningbouw in Alphen aan den Rijn is ook aan de leden van de Tweede Kamer aangeboden.

GroenLinks kwam al eerder in actie in de Gnephoek.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Bewoners waarschuwen voor dierenbeul Nieuws 16 aug, 11:13
Afbeelding
‘Van lekker zingen krijg ik een bak met energie’ Nieuws 16 aug, 09:37
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla: encore, tekenen, theater en website bouwen Cultuur 16 aug, 08:59
Afbeelding
Spaargeld over? De tips voor een slimme investering Algemeen 16 aug, 08:58
Afbeelding
Van Castellum naar Coliseum: ‘Dit komt wel binnen’ Cultuur 15 aug, 14:44
Afbeelding
Verdeeldheid bouw zwembad Algemeen 15 aug, 13:52
Afbeelding
Openingsfestival cultureel seizoen en Straatmuzikantenfestival in het centrum Cultuur 15 aug, 12:14
Afbeelding
Meedoen aan gratis bridgeclinic Sport 15 aug, 11:23
Afbeelding
Beachvolleybaltoernooi in Leimuiden Sport 15 aug, 10:59
Afbeelding
Mode door de eeuwen heen zien in Archeon Cultuur 15 aug, 10:34
Afbeelding
De Waanzinnige Boomhut zien in Castellum Cultuur 15 aug, 10:16
Afbeelding
Extra water bij huttenbouwweek op nieuwe locatie aan de Olympiaweg Cultuur 15 aug, 10:00
Afbeelding
Teus de Kruyf: ‘Ik doe graag iets terug voor de maatschappij’ Sport 15 aug, 09:37
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief