Jeroen van Gool.
Jeroen van Gool. (Foto: archief Julia Hortensius)

CDA Alphen: ‘Bied boeren perspectief!’

Politiek

ALPHEN - Fractievoorzitter Jeroen van Gool (CDA) vindt dat het kabinet boeren perspectief moet bieden. “Bijna twee jaar terug namen we in de raad een motie #trotsopdeboer aan. In het CDA-verkiezingsprogramma en het coalitieakkoord benadrukken wij dat boeren naast hun belangrijke rol als voedselproducent ook al eeuwenlang een belangrijke bijdrage leveren aan het beheer van onze openbare ruimte. Dankzij hen hebben wij deze mooie groene plattelandsgemeente.”

Van Gool vervolgt: “Laten we trots zijn op de boeren, veelal familiebedrijven die iedere dag weer keihard werken en zorgen voor betaalbaar voedsel voor iedereen. Er is te veel onzekerheid en de waardering die boeren hiervoor krijgen is onvoldoende, de marktwerking doorgeslagen. Veel boeren voeren al decennia aangescherpte regels door, passen hun bedrijfsvoering aan in een poging te voldoen aan de steeds wijzigende regelgeving. Dit zonder dat daar perspectief of een beter inkomen tegenover wordt gesteld.”

Halveren

Dat er nu een landelijke discussie wordt gevoerd over het halveren van de veestapel, het terugdringen van de stikstofuitstoot en het uitkopen van boeren gaat de lokale christendemocraten naar eigen zeggen aan het hart. Het CDA heeft vorige week vragen gesteld aan het college. “Het is triest dat de boer de speelbal geworden lijkt te zijn van het verharde politieke debat in Den Haag. Tegenstellingen zoals boeren ten opzichte van woningbouw, helpen daarbij niet.”

Stoppen

Van Gool gaat verder: “Door de marktwerking, provinciale en landelijke regels, zijn er ook in ons gebied boeren die zich gedwongen voelen te stoppen. Dat kan ook anders. Wat ons betreft is er geen discussie over het feit dat we moeten werken aan de vermindering van de uitstoot van stikstof, fijnstof, werken aan betere bodem en waterkwaliteit en aan meer biodiversiteit. Veel boeren willen daar ook een bijdrage aan leveren. Maar laten we dat samen doen. Industrie, de overheid, wij als inwoners zelf in ons gedrag en ook agrarische sector.”

Statement

Het CDA Alphen aan den Rijn wil een statement maken aan de Tweede Kamer en dit kabinet: “Gebruik je boerenverstand. Want met het aanpakken van de boeren, raak je onze voedselvoorziening en de hele keten die daarmee samenvalt. Benader de problematiek integraal. Dat lucht- en scheepvaart en de industrie buiten schot blijven is onverteerbaar. Zorg voor maatwerk en bied boeren perspectief!”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Werken van twee kunstenaars bewonderen Cultuur gisteren
Afbeelding
Jubileumboek 100 jaar Adventskerk binnenkort verkrijgbaar Nieuws 10 aug, 15:01
Afbeelding
Stichting Help Anders en bibliotheek Rijn en Venen werken samen Nieuws 9 aug, 14:34
Afbeelding
Deskundigen: let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen Nieuws 9 aug, 14:29
Afbeelding
Pop-In Koor Boskoop zoekt leden Nieuws 9 aug, 11:09
Afbeelding
‘Ik wil iets doorgeven aan toekomstige generaties’ Nieuws 9 aug, 10:38
Afbeelding
Het begon met een ijsje in de speeltuin voor briljanten bruidspaar Angenent Nieuws 9 aug, 09:27
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s Sport 8 aug, 18:45
Afbeelding
Speldjes voor julilerende vrijwilligers Nieuws 8 aug, 18:39
Afbeelding
‘Samen houden we het in Boskoop schoon’ Nieuws 8 aug, 18:27
Afbeelding
Evenement Proeftuin On Tour voor biodiversiteit Nieuws 8 aug, 16:53
Afbeelding
Eremetaal Hoogendoorn in twee rondes Sport 8 aug, 16:29
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief