CDA Alphen: ‘Bied boeren perspectief!’

Politiek
Jeroen van Gool.
Jeroen van Gool. (Foto: archief Julia Hortensius)

ALPHEN - Fractievoorzitter Jeroen van Gool (CDA) vindt dat het kabinet boeren perspectief moet bieden. “Bijna twee jaar terug namen we in de raad een motie #trotsopdeboer aan. In het CDA-verkiezingsprogramma en het coalitieakkoord benadrukken wij dat boeren naast hun belangrijke rol als voedselproducent ook al eeuwenlang een belangrijke bijdrage leveren aan het beheer van onze openbare ruimte. Dankzij hen hebben wij deze mooie groene plattelandsgemeente.”

Van Gool vervolgt: “Laten we trots zijn op de boeren, veelal familiebedrijven die iedere dag weer keihard werken en zorgen voor betaalbaar voedsel voor iedereen. Er is te veel onzekerheid en de waardering die boeren hiervoor krijgen is onvoldoende, de marktwerking doorgeslagen. Veel boeren voeren al decennia aangescherpte regels door, passen hun bedrijfsvoering aan in een poging te voldoen aan de steeds wijzigende regelgeving. Dit zonder dat daar perspectief of een beter inkomen tegenover wordt gesteld.”

Halveren

Dat er nu een landelijke discussie wordt gevoerd over het halveren van de veestapel, het terugdringen van de stikstofuitstoot en het uitkopen van boeren gaat de lokale christendemocraten naar eigen zeggen aan het hart. Het CDA heeft vorige week vragen gesteld aan het college. “Het is triest dat de boer de speelbal geworden lijkt te zijn van het verharde politieke debat in Den Haag. Tegenstellingen zoals boeren ten opzichte van woningbouw, helpen daarbij niet.”

Stoppen

Van Gool gaat verder: “Door de marktwerking, provinciale en landelijke regels, zijn er ook in ons gebied boeren die zich gedwongen voelen te stoppen. Dat kan ook anders. Wat ons betreft is er geen discussie over het feit dat we moeten werken aan de vermindering van de uitstoot van stikstof, fijnstof, werken aan betere bodem en waterkwaliteit en aan meer biodiversiteit. Veel boeren willen daar ook een bijdrage aan leveren. Maar laten we dat samen doen. Industrie, de overheid, wij als inwoners zelf in ons gedrag en ook agrarische sector.”

Statement

Het CDA Alphen aan den Rijn wil een statement maken aan de Tweede Kamer en dit kabinet: “Gebruik je boerenverstand. Want met het aanpakken van de boeren, raak je onze voedselvoorziening en de hele keten die daarmee samenvalt. Benader de problematiek integraal. Dat lucht- en scheepvaart en de industrie buiten schot blijven is onverteerbaar. Zorg voor maatwerk en bied boeren perspectief!”