De Barrepolder.
De Barrepolder. (Foto: gemeente Alphen)

Voorkeur voor de Barrepolder

Politiek

HAZERSWOUDE/ALPHEN - De Barrepolder is aangewezen als voorkeurslocatie voor de realisatie van een 150kV/50kV trafostation. Dat meldt de gemeente Alphen. Het trafostation is nodig om de regio Leiden – Alphen aan den Rijn in de toekomst van voldoende capaciteit te voorzien, zodat tijdig wordt ingespeeld op de vraag en aanbod van duurzame energie vanuit de regio.

“De energietransitie is in een stroomversnelling gekomen. Dat betekent dat zowel de vraag naar als het aanbod van (groene) energie de afgelopen jaren sterk toeneemt”, stelt de gemeente. “Tegelijkertijd zijn er meer aansluitingen nodig als gevolg van de woningbouw en de groei van het aantal bedrijven. Daarom is verzwaring van het elektriciteitsnet ook binnen onze regio op korte termijn noodzakelijk. Om deze uitbreiding te kunnen bewerkstelligen is binnen de regio een extra – zogenoemd 150kv/50kv - trafostation nodig.” TenneT en Liander hebben in het afgelopen half jaar binnen de regio Holland Rijnland een onderzoek uitgevoerd naar de locatie van het nieuwe trafostation. “Daarbij is ook rekening gehouden met toekomstige nieuwe functies, nabijheid van woningbouw, gevolgen voor de natuur en mogelijkheden voor een goede landschappelijke inpassing. Uit dit onderzoek is de Barrepolder als voorkeurslocatie naar voren gekomen. Vestiging van een trafostation levert hier naar verwachting de minste landschappelijke schade op. Alle gemeenteraden uit de regio zijn bij het onderzoeksproces betrokken geweest en hebben ingestemd met de uitkomst, net als het dagelijks bestuur van Holland-Rijnland. Het college van van Alphen heeft nu besloten medewerking te verlenen aan de juridische-planologische procedure, die nodig is om het trafostation te realiseren.” 

Het gaat op dit moment om een zoeklocatie in het gebied tussen het bedrijventerrein van Heineken en de toegangsweg naar de oude molen (Groenedijksepolder). Binnen dit gebied gaat gezocht worden naar de definitieve locatie. Omwonenden en belanghebbenden worden hier nauw bij betrokken. De uitkomst van dit participatieproces is leidend.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s Sport 8 aug, 18:45
Afbeelding
Speldjes voor julilerende vrijwilligers Nieuws 8 aug, 18:39
Afbeelding
‘Samen houden we het in Boskoop schoon’ Nieuws 8 aug, 18:27
Afbeelding
Evenement Proeftuin On Tour voor biodiversiteit Nieuws 8 aug, 16:53
Afbeelding
Eremetaal Hoogendoorn in twee rondes Sport 8 aug, 16:29
Afbeelding
Alphense Summercamp staat op het programma Cultuur 8 aug, 16:15
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 8 aug, 15:13
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 8 aug, 14:12
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 8 aug, 09:18
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief