Voorkeur voor de Barrepolder

Politiek
De Barrepolder.
De Barrepolder. (Foto: gemeente Alphen)

HAZERSWOUDE/ALPHEN - De Barrepolder is aangewezen als voorkeurslocatie voor de realisatie van een 150kV/50kV trafostation. Dat meldt de gemeente Alphen. Het trafostation is nodig om de regio Leiden – Alphen aan den Rijn in de toekomst van voldoende capaciteit te voorzien, zodat tijdig wordt ingespeeld op de vraag en aanbod van duurzame energie vanuit de regio.

“De energietransitie is in een stroomversnelling gekomen. Dat betekent dat zowel de vraag naar als het aanbod van (groene) energie de afgelopen jaren sterk toeneemt”, stelt de gemeente. “Tegelijkertijd zijn er meer aansluitingen nodig als gevolg van de woningbouw en de groei van het aantal bedrijven. Daarom is verzwaring van het elektriciteitsnet ook binnen onze regio op korte termijn noodzakelijk. Om deze uitbreiding te kunnen bewerkstelligen is binnen de regio een extra – zogenoemd 150kv/50kv - trafostation nodig.” TenneT en Liander hebben in het afgelopen half jaar binnen de regio Holland Rijnland een onderzoek uitgevoerd naar de locatie van het nieuwe trafostation. “Daarbij is ook rekening gehouden met toekomstige nieuwe functies, nabijheid van woningbouw, gevolgen voor de natuur en mogelijkheden voor een goede landschappelijke inpassing. Uit dit onderzoek is de Barrepolder als voorkeurslocatie naar voren gekomen. Vestiging van een trafostation levert hier naar verwachting de minste landschappelijke schade op. Alle gemeenteraden uit de regio zijn bij het onderzoeksproces betrokken geweest en hebben ingestemd met de uitkomst, net als het dagelijks bestuur van Holland-Rijnland. Het college van van Alphen heeft nu besloten medewerking te verlenen aan de juridische-planologische procedure, die nodig is om het trafostation te realiseren.” 

Het gaat op dit moment om een zoeklocatie in het gebied tussen het bedrijventerrein van Heineken en de toegangsweg naar de oude molen (Groenedijksepolder). Binnen dit gebied gaat gezocht worden naar de definitieve locatie. Omwonenden en belanghebbenden worden hier nauw bij betrokken. De uitkomst van dit participatieproces is leidend.