Verkleij lijsttrekker waterschapsverkiezingen

Politiek
Marjon Verkleij.
Marjon Verkleij. (Foto: CDA Alphen)

ALPHEN - Marjon Verkleij zwaaide in maart af als raadslid en fractievoorzitter van CDA Alphen aan den Rijn. In haar laatste raadsvergadering ontving Verkleij daarvoor een koninklijke onderscheiding. Een definitief afscheid van de politiek blijkt het niet te zijn: ze is op donderdag 30 juni gekozen als CDA-lijsttrekker voor de Waterschapsverkiezingen van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Verkleij: “Het is een eer deze rol te mogen vervullen. Zeker in een sector die nog vaak wordt gedomineerd door mannen. Samen met de andere kandidaten ga ik de komende periode op pad om de gemeenten binnen Rijnland te bezoeken”, vertelt ze. “We brengen onze ambitie voor het voetlicht wat we de komende periode en ook op langere termijn willen bereiken. De opgaven zijn groot: denk maar aan wat de gevolgen van de klimaatverandering zijn voor onze veiligheid in een gebied waar 1,2 miljoen mensen leven tot wel 5 meter onder zeeniveau en de behoefte aan schoon (drink)water met daarbij de zorg voor de waterkwaliteit. Tevens gaan we goed luisteren wat ons lokaal wordt meegegeven wat er van Rijnland wordt verwacht. Want zonder participatie en waterbewustzijn van onze inwoners gaat het halen van de doelen niet lukken.”

‘Krachtige vrouw’

Ook Jeroen van Gool, die Verkleij opvolgde als CDA-fractievoorzitter in de gemeente Alphen, is erg blij met de benoeming van Verkleij: “Marjon is een krachtige vrouw met veel passie voor waterbeheer en -kwaliteit. Met haar ruime kennis en ervaring is zij de juiste vrouw op de juiste plek die het waterschap kan wensen. Namens het CDA Alphen aan den Rijn wensen wij Marjon veel succes met deze nieuwe rol als lijsttrekker, die haar ongetwijfeld als een gegoten jas zal zitten.”

Eerder meegedaan

In 2009 deed Verkleij ook al mee met de Waterschapsverkiezingen voor het CDA. Zij was toen met voorkeurstemmen gekozen tot lid de Verenigde Vergadering van Rijnland. Een jaar later, in 2010 is ze begonnen als raadslid in de gemeente Alphen. Zij heeft tot 2014 die dubbelpositie vervuld. De motivatie van haar was om de kloof tussen inwoner en politiek te verkleinen. De afgelopen twaalf jaar heeft de politica zich als CDA-raadslid en fractievoorzitter ingezet voor onder andere een goede balans tussen natuur, leefruimte en woningen, de kinderraad, kinderburgemeester en het kinderlintje, het duurzaamheidsloket en de laatste jaren nog vele anderen zaken op het sociaal domein breed. Momenteel is ze voorzitter van de Stichting Molenviergang Aarlanderveen. Ook runt ze met haar man, dochter en de partner van haar dochter Brentano’s kaasboerderij.

Herintrede

Nu maakt Verkleij dus na een korte pauze haar herintrede in de politiek: als lijsttrekker voor de waterschapsverkiezingen van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Op 15 maart 2023 worden, tegelijk met de leden van de Provinciale Staten, de leden van de algemeen besturen van de waterschappen gekozen. De waterschappen zorgen door beheer van dijken, sluizen, waterstanden en zuivering voor de waterhuishouding. Zo heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland bijvoorbeeld de Ringdijk van Boskoop verbeterd, net als de dijken langs de Kortsteekterweg en Ziendeweg in Alphen aan den Rijn.