‘De Werf moet broedplaats zijn’

Politiek
GroenLinks: de Werf moet een broedplaats zijn.
GroenLinks: de Werf moet een broedplaats zijn. (Foto: archief GroenLinks)

ALPHEN - Er komt dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op donderdag 30 juni.

Eerder kwam het bericht naar buiten dat de gemeente Alphen aan den Rijn ‘vanwege de ontwikkelingen rond De Werf nu ook naar andere plaatsen die als broedplaats gebruikt kunnen worden’ zoekt. De ontwikkelingen waar naar werd verwezen zijn de woningbouwplannen in het Rijnhavengebied. Later kwam wethouder Gerard van As terug op deze uitspraak, door te zeggen dat hij de creatieve broedplaats intact wil houden door meer startups te verenigen in een soort bedrijvenverzamelgebouw.

GroenLinks was verbaasd over deze berichtgeving, te meer omdat de raad met de vorig jaar aangenomen Cultuurvisie unaniem had besloten de Werf aan te wijzen als culturele broedplaats. Dit betekent dat het college ervoor verantwoordelijk is om deze functie op een goede manier vorm te geven. De politieke partij wilde daarom graag de garantie dat de gemeente zich hier vol voor inzet. Wethouder Van As beloofde tijdens de raadsvergadering zich aan de uitgangspunten van de Cultuurvisie te houden.

Raadslid René Driesen van GroenLinks legt uit waarom zijn partij de functie van De Werf wil behouden: “Het is een bijzondere hotspot die veel creatieve ondernemers trekt. De locatie is uniek, je kunt hetzelfde concept niet zo maar ergens anders realiseren. De plek is centraal gelegen, in de buurt van de nieuwe wijken in het Rijnhavengebied dat juist steeds levendiger wordt.”