De Oudendijkseweg 21 en 25 in Woubrugge.
De Oudendijkseweg 21 en 25 in Woubrugge. (Foto: Printscreen Google Maps)

Handhavingsprocedure permanente bewoning recreatiewoningen is stopgezet

Politiek

KAAG EN BRAASSEM - In november 2021 is aan 25 bewoners van recreatiewoningen aan de Galgekade 2A in Roelofarendsveen en Oudendijkseweg 21 en 25 in Woubrugge een last onder dwangsom opgelegd om de permanente bewoning van de recreatiewoning te beëindigen. Inmiddels heeft de adviescommissie voor bezwaarschriften advies uitgebracht over de 19 bezwaarschriften die door bewoners ingediend zijn. Het college van Kaag en Braassem heeft ervoor gekozen om deze handhavingsprocedure voor nu te beëindigen.

De commissie adviseert om het besluit van de gemeente om te handhaven te ‘herroepen’. In het advies benoemt de commissie thema’s die om een nadere oriëntatie vragen. Een voorbeeld daarvan is de beoordeling van de persoonsgebonden situatie van de eigenaren en de termijn die aan de last onder dwangsom is verbonden. 

Beëindiging

Het college neemt het advies van de commissie naar eigen zeggen serieus. “Op basis daarvan is de afweging gemaakt om geen vervolgstappen te zetten in deze juridische procedure. Om deze reden is ervoor gekozen om deze handhavingsprocedure voor nu te beëindigen. Hiermee is de keuze gemaakt het vraagstuk niet alleen vanuit de juridische invalshoek te beoordelen, maar ook alle andere thema’s in de komende tijd bij het vraagstuk te betrekken.”

Integrale afweging

Door de huidige handhavingsprocedure te beëindigen heeft het college de ruimte om een aantal thema’s rond permanente bewoning van recreatiewoningen opnieuw te bespreken, zowel in het college als met de gemeenteraad. “Zo is er de ruimte om een nieuwe integrale afweging te maken, zowel op basis van juridische aspecten als op andere thema’s uit het advies van de commissie. Ook actuele trends en ontwikkelingen op dit beleidsterrein, zoals de ministeriële brief, kunnen dan meegenomen worden. In de ministeriële brief wordt op basis van de actuele vraag naar woningen een standpunt van het Rijk gegeven welke mogelijkheden er zijn voor wonen op recreatieparken.”

Niet toegestaan

Permanente bewoning is niet toegestaan op de recreatieparken, zoals ook opgenomen in het beleid van de gemeente Kaag en Braassem en de betreffende bestemmingsplannen. Het intrekken van dit besluit betekent dus ook niet dat het college daarmee nu besluit af te zien van handhaving. Echter wordt nu pas op de plaats gemaakt om alle thema’s rond deze handhaving opnieuw te bespreken.

Samen

Het college gaat in september met de raad in gesprek over handhaving in brede zin waarin dit onderwerp ook aan de orde zal komen. Ook gaat het college in september in gesprek met de betrokken bewoners over deze thema’s en over de stappen in dit proces.
Burgemeester Astrid Heijstee concludeert: “De keuzes die we nu maken geven ons de tijd om de belangrijke thema’s uit het advies verder met college, raad én met de betrokken bewoners te bespreken. Daarna maken we de vervolgstappen in dit proces duidelijk.”

Burgemeester: belangrijke thema's uit het advies bespreken.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s Sport 8 aug, 18:45
Afbeelding
Speldjes voor julilerende vrijwilligers Nieuws 8 aug, 18:39
Afbeelding
‘Samen houden we het in Boskoop schoon’ Nieuws 8 aug, 18:27
Afbeelding
Evenement Proeftuin On Tour voor biodiversiteit Nieuws 8 aug, 16:53
Afbeelding
Eremetaal Hoogendoorn in twee rondes Sport 8 aug, 16:29
Afbeelding
Alphense Summercamp staat op het programma Cultuur 8 aug, 16:15
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 8 aug, 15:13
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 8 aug, 14:12
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 8 aug, 09:18
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief