Burgemeester Liesbeth Spies wordt gezien als ‘iemand-van-ons’

Politiek
Burgemeester Liesbeth Spies ziet het feit dat ze in Alphen aan den Rijn is geboren als een voordeel.
Burgemeester Liesbeth Spies ziet het feit dat ze in Alphen aan den Rijn is geboren als een voordeel. (Foto: Robbert Roos)

ALPHEN - Een nieuw college, polarisatie rondom het boerenvraagstuk, bouwen in de Gnephoekpolder: er spelen veel zaken in Alphen aan den Rijn die de gemoederen flink bezighouden. En al deelt ze de zorgen die er leven, toch weet burgemeester Liesbeth Spies in haar rol als burgermoeder alle partijen bij elkaar te houden. De geboren Alphense kent de stad dan ook als geen ander. Of zoals veel Alphenaren zeggen: “Burgemeester Spies is iemand-van-ons.”

Robbert Roos

De laatste jaren waren voor Liesbeth Spies, net als voor alle Alphenaren, een flinke uitdaging. Leven met beperkingen vindt niemand leuk. Daarom is de burgemeester ook maar wat blij dat we die maatregelen achter ons kunnen laten. “Ik ben ontzettend blij dat we dit jaar weer veel kunnen organiseren. Samen Koningsdag vieren, het Zomerspektakel, elkaar ontmoeten tijdens de Trekkertrek, en genieten van de Huttenbouwweek. En kijk eens hoe uitbundig we 800 jaar Boskoop vieren. Je merkt dat we het allemaal hebben gemist. Daarom genieten we er nu extra van. Gelukkig hebben de Alphenaren zich veerkrachtig door de pandemie heengeslagen en zijn er nog steeds veel vrijwilligers die deze activiteiten mogelijk maken.”

Geboren en getogen

Spies is geboren in Alphen en getrouwd met een man uit Hazerswoude-Dorp. “Wij waren al gefuseerd voordat dat op gemeentelijk niveau speelde”, grapt ze opgewekt. Burgemeester van Alphen ben je 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Al is Spies zich daar terdege van bewust; het heeft soms ook zijn nadelen. “Als ik door de stad loop, word ik regelmatig door inwoners aangesproken over onderwerpen die er spelen. Daar kan ik goed mee omgaan. Aan de ene kant wil je als burgemeester op een laagdrempelige manier benaderbaar zijn, aan de andere kant is er ook verschil tussen privé en werk. Als mensen bij mij thuis aanbellen, dan verwijs ik ze vriendelijk door naar het gemeentehuis. Het is dan vooral vervelend voor mijn gezinsleden als zoiets gebeurt als ik zelf niet thuis ben.” Ook komt het voor dat haar dochters door vrienden worden bevraagd over een optreden van de burgemeester. “Ik ben naast burgemeester ook voorzitter van Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, en was hiervoor minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en lid van de Tweede Kamer. Mijn gezin is wel wat gewend, maar het komt ook voor dat ik thuis door een van de kinderen subtiel op de vingers word getikt.”

In sommige delen van de gemeente is het protest van de boeren duidelijk te zien. “We hebben veel agrarische bedrijven en melkveehouderijen binnen onze gemeente. Ik deel hun zorgen”, geeft Spies eerlijk toe. “Ik beschik helaas niet over een toverstafje om alle problemen op te lossen.” Maar ze benadrukt wel dat ze er voor alle Alphenaren wil zijn. Viel het vorige college nog over de bouwplannen in de Gnephoekpolder; nu is een grote meerderheid juist voor bouwen op deze locatie. “Er is lang en intensief over deze problematiek gesproken. Het besluit dat er nu ligt kon rekenen op een robuuste meerderheid binnen de gemeenteraad. Dat is de basislijn die we nu volgen.” 

‘Daar heb ik actieve herinneringen aan’

Vertrouwen

Het vertrouwen in de landelijke overheid is sinds de pandemie flink gedaald. Dat merkt ook Spies als lokaal bestuurder. “Burgers zien het landelijke- en lokale bestuur als dé overheid, dus het gedaalde vertrouwen raakt ook ons. Daarom ben ik ook blij dat negen partijen uit onze gemeenteraad hun handtekening hebben gezet onder het Coalition-of-the-Willing-akkoord. Hierin hebben we afgesproken dat we met elkaar stevig in debat kunnen gaan als het om de inhoud gaat, maar wel op een respectvolle manier. Als we als overheid het vertrouwen van de burger terug willen winnen, dan moeten we zelf het goede voorbeeld geven.” Het feit dat ze in Alphen is geboren ziet Spies vooral als een voordeel. Toch is er een verschil tussen hoe ze de stad ziet als inwoner en als bestuurder. “Ik ken de gemeente en oud-Alphen erg goed.” Om er met een knipoog aan toe te voegen: “Daar heb ik actieve herinneringen aan. Gelukkig ben ik hier niet eerder politiek actief geweest en kende ik het gemeentehuis dus niet vanbinnen. Ik werk nu zelfs samen met oud-klasgenoten en kom in de stad regelmatig leraren van vroeger tegen. Je merkt dat ze, als ze me aanspreken, twijfelen tussen je en Liesbeth en u en burgemeester. Gelukkig zien de inwoners me als ‘iemand-van-ons’ en kan ik rekenen op veel vertrouwen.” Als inwoner voelt Alphen vooral aan als een knus dorp, maar als bestuurder zet ze de stad vooral op de kaart als zesde stad van Zuid-Holland. Als Spies de gemeente Alphen een rapportcijfer zou moeten geven, dan kiest ze voor een mooie acht. “Dat verdienen we echt. We hebben hier een goed arbeidsethos, veel vrijwilligers en inwoners die naar elkaar omkijken.” Niet voor niets is de stad de veiligste 100.000+ gemeente van Nederland. “Dat gaat niet vanzelf.” En al ziet ze het land nog steeds als het ‘aangeharkte tuintje’ uit een interview van een aantal jaar geleden; we leven volgens Spies ook in een tijd met grote uitdagingen. “De oorlog is dichterbij dan ooit, we hebben te maken met een grote instroom van vluchtelingen en staan voor grote vraagstukken op het gebied van wonen, koopkracht, de agrarische sector en energietransitie. Als we het rapportcijfer acht willen behouden, dan is er nog genoeg te doen.” Spies heeft ook nog wel een paar wensen voor de stad. “We kunnen nog wel één of twee horecagelegenheden gebruiken waar je je echt op een mooie en bijzondere manier culinair kunt laten verwennen. Verder zou ik nog meer plaatsen bevaarbaar willen maken zodat de stad ook op die manier goed is te bereiken. We zijn met veel goede dingen bezig en werken hard om de voorzieningen, het groen en de infrastructuur op peil te houden. Ik ben blij en trots dat ik daar mijn persoonlijke steentje aan bij mag dragen.”

Wie geboren en getogen is in Alphen, weet dat de zendmast de Eiffeltoren is van Alphen.