Hulp voor inwoners met financiële problemen door hoge energieprijzen

Politiek
De energieprijzen gaat fors omhoog. De gemeente wil inwoners daarom helpen.
De energieprijzen gaat fors omhoog. De gemeente wil inwoners daarom helpen. (Foto: Archief Energiek Alphen)

ALPHEN - Door de stijgende energieprijzen komen ook in de gemeente Alphen huishoudens in de financiële problemen. De gemeente gaat daarom in samenwerking met maatschappelijke en sociale partners, inwoners met een laag inkomen, een hoge energierekening en een slecht geïsoleerde woning helpen om hun energieverbruik te verlagen. Dat meldt ze in een persbericht.

De gemeente gaat met vijf projecten onderzoeken wat er nodig is om dit doel te bereiken. Deze projecten zijn een aanvulling op het aanbod dat ze al heeft om inwoners te helpen met het verlagen van het energieverbruik. Ze gaat aan de slag met vijf projecten.

Inwoners met een laag inkomen kunnen via de bijzondere bijstand eens in de zeven jaar een financiële bijdrage krijgen voor bijvoorbeeld een nieuwe koelkast of wasmachine. Dit heet de witgoedregeling. De gemeente gaat onderzoeken of deze witgoedregeling duurzamer kan. Dit kan volgens haar een flinke besparing opleveren in het energieverbruik. 

De gemeente is ook van plan om een klussendienst op te zetten die materialen beschikbaar stelt en die inwoners helpt bij het aanbrengen van kleine, energiebesparende maatregelen, zoals tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen. “De medewerkers van de klussendienst denken met inwoners mee. Zij geven concrete energiebesparingstips aan inwoners en geven inwoners (meer) inzicht in hun eigen energieverbruik.”  

Subsidie

Vanuit de Rijksoverheid komt er subsidie om woningen met een laag energielabel (E, F en G) te isoleren en energie te besparen. Dit staat in het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). De gemeente gaat verschillende projecten voorbereiden zodat ze de subsidies kan aanvragen uit het NIP. Voor de sociale huurwoningen trekt ze hierin op met de woningcorporaties, maar er is ook aandacht voor woningeigenaren, VvE’s en particuliere verhuurders. 

Snijdelwijk

In de Snijdelwijk in Boskoop begint ze met een wijkaanpak energiebesparing. Dit gebeurt in samenwerking met maatschappelijke organisaties die de buurt goed kennen. Medio november houdt de gemeente samen met maatschappelijke organisaties zoals Energiek Alphen en Participe een energiebesparingsmarkt. “Deze markt is interessant voor inwoners met een koop- en huurwoning en met een grote beurs en een kleine beurs. Voor iedereen is er informatie om het energieverbruik te verlagen.” Ook gaat de gemeente onderzoeken of het mogelijk is om in wijkcentrum De Plantaan een informatiepunt over energiebesparing te starten. 

Veel medewerkers binnen de gemeente en samenwerkingspartners hebben al regelmatig contact met inwoners die financiële problemen hebben of die dreigen te krijgen. Ze wil deze teams en samenwerkingspartners opleiden over het onderwerp energiebesparing zodat zij deze kennis weer kunnen delen met inwoners die dit nodig hebben.

De gemeente gaat in de komende periode aan de slag met vijf projecten waarin onderzocht gaat worden wat er nodig is om dit doel te bereiken. Ze hoopt op korte termijn meer informatie te verstrekken. Het hele programma staat op www.alphenaandenrijn.nl/duurzaamheid.

Nu is het nog zomer, maar 's winters moet je huis ook warm zijn.