Schone straten of gezinnen laten sporten: eerste kinderraad van start

Politiek
De kinderraadsleden hebben zin in hun taken.
De kinderraadsleden hebben zin in hun taken. (Foto: Writing4U.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN – Moet de gemeente volgend jaar 10.000 euro investeren in schonere straten of meer speelplekken voor kinderen met een beperking? Of wordt dat bedrag gebruikt om kinderen uit arme gezinnen te laten sporten? De leden van de kinderraad uit de gemeente Alphen gaan zich hier het komende jaar over buigen. 

Joep Derksen

In deze kinderraad zitten dertig groep-8 leerlingen van alle scholen in de gemeente Alphen. Woensdag 7 september was de eerste bijeenkomst, onder gezamenlijk voorzitterschap van kinderburgemeester Maud van der Vliet en burgemeester Liesbeth Spies. In de raadszaal van het gemeentehuis zetelden de kinderen zich in de officiële raadsstoelen, waarna ze uitleg kregen over hoe het gemeentebestuur werkt en wat hun taken zijn.

Spies informeert over het nut en de noodzaak van een kinderraad: “Het is belangrijk om te luisteren, wat kinderen belangrijk vinden over wat er in Alphen beter en anders kan. Voor kinderen is het goed dat ze van jongs af aan mee kunnen krijgen en beleven wat democratie is en hoe je met elkaar tot belangrijke besluiten kunt komen.”

Om de spanning een beetje weg te halen, is er eerst een kennismakingsspel. Het alom bekende ‘Ik ga op vakantie en neem mee’. Het lukt de kinderraadsleden om dertig verschillende producten te onthouden. Raadslid Kirstie van Dam krijgt hierbij een speciale vermelding; met haar geheugen is ook niks mis.

Na het kennismakingsspel is de spanning weg. De kinderraadsleden zijn onderverdeeld in vier groepen en krijgen de opdracht mee om per groepje met maximaal vier onderwerpen te komen, waaraan 10.000 euro wordt besteed. Kinderraadsleden Assiya Maatallah en Lars Vermeij hebben zich goed voorbereid. Assiya: “Ik heb met een klas een poster gemaakt en ideeën bedacht. Een paar jongens wilden voetbalkooien met kunstgras, zodat kinderen niet op de stenen vallen. Anderen zien liever meer prullenbakken tegen het afval op straat.” Lars: “Ik heb voor de klas een PowerPoint gemaakt met een wordcloud en daar hebben ze allemaal ideeën voor ingevuld. Veel van de ideeën gingen over het milieu en tegen pesten, maar ook willen kinderen meer speeltuinen en meer groen. Ik wil wat doen tegen het afval. In het Europapark is het een zooitje. Er ligt allemaal plastic en van alles en nog wat.”

Ook Lars de Jong, Chelsea van Luijk en Leon van Barneveld hebben er zin in. De een is wat beter voorbereid dan de ander. Leon: “Mijn moeder vertelde me vandaag dat ik een vergadering had. Ik wist helemaal van niets.” Lars heeft van zijn klas de opdracht gekregen om iets tegen het zwerfafval te doen. Maar hij hoopt ook, dat het voetbalveldje bij hem in de straat wordt opgeknapt. “Er zitten allemaal kuilen in en daardoor brak een vriend van me zijn arm.” Het milieu leeft bij de kinderen, want Chelsea pleit ook voor meer prullenbakken. “Bij ons in Koudekerk in het Hofstedepark gooit iedereen de troep op de grond.”

Voorstellen

Uiteindelijk komt er een top vijf aan voorstellen, waaraan de gemeente Alphen 10.000 euro kan besteden. In opdracht van de beide kinderraadvoorzitters moeten de kinderraadsleden een top 3 samenstellen, waarbij de meeste stemmen gelden. Hierop vallen de voorstellen ‘Veilig oversteken’ en ‘Activiteiten in buurthuizen’ af. De kinderen gaan zich het komende schooljaar buigen over de vraag welke van de volgende projecten wordt uitgevoerd. Moet het gemeentebestuur 10.000 euro investeren in meer vuilnisbakken, ervoor zorgen dat meer kinderen uit arme gezinnen mee kunnen doen of kunnen er voor dat bedrag meer speelplekken komen, speciaal voor kinderen met een beperking? Het kindercollege krijgt de opdracht om de komende maanden een concreet projectvoorstel te bedenken. Op 12 april 2023 is duidelijk wat het eindoordeel is.