College herhaalt voorstel: eerste 1,5 uur gratis parkeren in het centrum

Politiek
Je kunt wellicht binnenkort 1,5 uur gratis parkeren in het centrum.
Je kunt wellicht binnenkort 1,5 uur gratis parkeren in het centrum. (Foto: Gemeente Alphen)

ALPHEN - Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om vanaf 25 november de eerste 1,5 uur gratis te parkeren in gemeentelijke parkeergarages in het centrum van Alphen aan den Rijn. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA), Stichting Centrummanagement en Gemeente Alphen aan den Rijn zijn al langere tijd in gesprek over het invoeren van de eerste 1,5 uur gratis parkeren in het centrum. In januari dit jaar is door de gemeenteraad de motie ‘gratis parkeren centrum’ aangenomen.

In de motie van januari is aangenomen dat de eerste 1,5 uur parkeren in gemeentelijke parkeergarages gratis wordt. Na de periode van het gratis parkeren wordt het parkeertarief 2,50euro per uur. De parkeerperiode waarin deze nieuwe regels van toepassing zijn, wordt verruimd naar maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 21.00 uur.  Door de eerste 1,5 uur gratis parkeren in het centrum aan te bieden wordt een gelijk speelveld gecreëerd binnen de gemeente Alphen. In alle winkelgebieden wordt gratis parkeren aangeboden. Ook in omliggende (winkel)steden en gebieden wordt gratis parkeren aangeboden.

‘Gratis parkeren kan een bijdrage leveren’

Met het invoeren van gratis parkeren in de eerste 1,5 uur in de parkeergarages willen winkeliers samen met de gemeente het centrumbezoek aantrekkelijker maken. Ook wordt er zo ingezet op het stimuleren van een langer verblijf van winkelend publiek. VOA en Stichting Centrummanagement gaven eerder al in hun verzoek aan dat ‘gratis’ parkeren een onderdeel is van de missie om het centrum van Alphen aan den Rijn toekomstbestendig te maken. “Er wordt geïnvesteerd in een aantrekkelijke openbare ruimte door herinrichting en vergroening. Gratis parkeren kan een bijdrage leveren aan een positieve beleving van het centrumbezoek”, aldus de gemeente. Een verkeerde stem van SGP-er Van Kuijk was vorig jaar cruciaal in de motie. Daardoor ontstond een meerderheid van 18 tegenstemmers en 17 voorstemmers.