Gemeente Alphen stelt uitvoering van de economische agenda vast

Politiek
De gemeente Alphen wil het thema economie tastbaarder maken.
De gemeente Alphen wil het thema economie tastbaarder maken. (Foto: R van burgel/ gemeente Alphen)

ALPHEN - De gemeente Alphen heeft afgelopen week het uitvoeringsprogramma 2022-2023 voor de Economische Agenda vastgesteld in het college. Dit programma maakt zichtbaar en concreet hoe de gemeente met de ambities uit de Economische Agenda aan de slag is en de komende 2 jaar gaat. Dit doet ze samen met lokale en regionale partners.

“We merken dat het thema economie vaak voor mensen iets ongrijpbaars heeft. Daar willen we graag verandering in brengen”, zo stelt de gemeente. “Dit uitvoeringsprogramma geeft per thema helder weer waar we met onze partners mee aan de slag zijn en willen met betrekking voor een sterke en duurzame economie. We geven met dit uitvoeringsprogramma een impuls aan de lokale economie op de thema’s: duurzaam en circulair ondernemen, bedrijventerreinen en winkelgebieden, arbeidsmarkt, ondernemersklimaat en toerisme en recreatie.”

Concrete projecten economie Alphen

Er zijn enkele voorbeelden van concrete projecten die op korte termijn spelen. Begin 2023 komt een stimuleringsfonds beschikbaar waarmee de gemeente Alphen projecten of initiatieven uit de samenleving kan ondersteunen die bijdragen aan het realiseren van de doelen uit de Economische Agenda. De gemeente gaat aan de slag met een behoefteonderzoek naar de overnachtingsmogelijkheden, als startpunt voor nieuw beleid dat aansluit bij ambitie voor meerdaags toerisme. Ze start samen met VOA, EDBA, Yuverta en de bibliotheek een kenniscentrum en ondernemersloket circulaire economie. De gemeente verkent samen met een kwartiermaker de kansen voor samenwerking en activiteiten met het hbo die bijdragen aan een sterkere, circulaire economie.